Πολιτισμός

«Χρώματα γης» με υλικά από την ελληνική φύση

«Χρώματα γης» τιτλοφορείται η έκθεση της Ξένιας Τσιμπλάκη Διαμαντοπούλου, που τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν στις 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 14 του μήνα. Η διακοσμήτρια εκθέτει έργα της με υλικά από τη φύση, για πρώτη φορά, μετά από παρότρυνση της οικογένειάς της και φίλων της, με τα ερεθίσματά της να προέρχονται από τότε που ήταν παιδί και έπαιζε στις χωμάτινες αυλές της Νέας Ιωνίας.
Η Ξένια Τσιμπλάκη Διαμαντοπούλου είναι διακοσμήτρια, απόφοιτη της Σχολής Δοξιάδη, ασχολήθηκε με μελέτες εσωτερικού χώρου σε σπίτια κυρίως και δίδαξε για χρόνια στα εργαστήρια του Δήμου Βόλου, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με αυτό που παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις με μπατίκ, κάτι που δίδασκε κυρίως στα εργαστήρια, αλλά και διακόσμηση και ελεύθερες κατασκευές.
Ανήσυχο πνεύμα η ίδια, αφού προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια, ο πατέρας της έπαιζε μαντολίνο και ήταν μέλος της Μαντολινάτας του Δήμου Βόλου, παίρνοντας μέρος σε συναυλίες, ο αδερφός της παίζει μουσική και μουσικά όργανα, ο γιος της παίζει κανονάκι στην ορχήστρα «Ιωνία» και η κόρη της παίζει κλασική κιθάρα.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα είναι με μπατίκ, που έχει να κάνει και αυτό με φυσικά υλικά. «Αγαπώ πολύ το μπατίκ, που γίνεται σε μετάξι και δουλεύεται με κερί μέλισσας, λιωμένο και χρώμα», εξηγεί η ίδια, για να συμπληρώσει: «Το θέμα αυτών των έργων είναι η παράδοση, οπότε συνδέεται με το ύφος όλης της έκθεσης, με το χώμα και τη γη, με την Ελλάδα».

«Χρώματα γης» τιτλοφορείται η έκθεση της Ξένιας Τσιμπλάκη Διαμαντοπούλου

Μια άλλη ενότητα είναι από θέματα της Άνδρου, από περιστεριώνες και ξερολιθιές. «Τυχαίνει στην Άνδρο να ζουν τα παιδιά μου και μου έκαναν εντύπωση οι περιστεριώνες του νησιού και το χρώμα, που εκπέμπει όλη η φύση, αυτό το καφέ-πράσινο. Όλα αυτά τα έργα προέρχονται από υλικά από την περιοχή της Άνδρου, με μισογκρεμισμένους περιστεριώνες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδώσω το χρώμα του τόπου», επισήμανε η κ. Ξένια Τσιμπλάκη Διαμαντοπούλου.
Άλλη ενότητα είναι τα αρχαϊκά μοτίβα από αμφορείς και μετά με αφρόξυλα, πέτρες, άμμο, με διάφορες άλλες συνθέσεις, τοπία, φύση κ.λπ.
Η ίδια σημείωσε ότι αγαπάει πάρα πολύ τη φύση από μικρό παιδί. «Ήταν πολλά τα ερεθίσματα από όταν ήμουν μικρό παιδί. Μου άρεσαν πολύ τα χρώματα, που έχει η φύση και τα οποία πολλές φορές δεν δίνουμε σημασία και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοια χρώματα στη γη. Για αυτό και ο τίτλος της έκθεσης είναι «Χρώματα γης».

Η διακοσμήτρια ανέφερε πως όταν ήταν παιδί, έπαιζε πολύ με το χώμα και συγκεκριμένα σε χωματένιες αυλές της Νέας Ιωνίας, με λάσπη και πετρούλες, δημιουργώντας φουρνάκια. «Παίζαμε και χαράζαμε, διαμόρφωνα χώρους εσωτερικούς. Όλα αυτά μου βγήκαν σε μεγάλη ηλικία και θέλησα να κάνω κάτι ανάλογο», τόνισε η ίδια, δίνοντας και μία συμβουλή στους γονείς: «Πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους, να παίζουν με το χώμα και με τη φύση».
Για τα έργα της που εκτίθενται, η Ξένια Τσιμπλάκη Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «σε όλα τα έργα δεν επεμβαίνω πουθενά με χρώμα. Υλικά που χρησιμοποιώ, είναι κυρίως άμμος, χώμα, πέτρες κ.λπ. από βουνό και θάλασσα. Ακόμα και αν δεν βρω κάποιο υλικό, με χρώμα που θέλω, για τη σύνθεσή μου, σπάζω, θρυμματίζω, κοσκινίζω το υλικό και δημιουργώ τη σύνθεση που θέλω».

Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας χωρίζεται σε ενότητες

Όταν η ίδια πάει μία εκδρομή, δεν συνηθίζει να κάθεται, για να πιει έναν καφέ, αλλά περπατά στο βουνό και την παραλία, παίρνοντας ένα δείγμα, όπως για παράδειγμα μία χούφτα χώμα ή πέντε πέτρες. «Στο Μέτσοβο είχα βρει κάποιες μαύρες αφρόπετρες. Τα βότσαλα επίσης τα μαζεύω ένα-ένα, ψιλό-ψιλό πετραδάκι», τόνισε.
Η διακοσμήτρια ανέφερε πως όταν έχει το υλικό, το απλώνει σε ένα τραπέζι και αρχίζει και «παίζει», χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της, ενώ πειραματίζεται, κάνοντας διάφορα.
Τέλος εξήγησε ότι «αποφάσισα να τα εκθέσω, μετά από ενθάρρυνση της οικογένειάς μου και φίλων. Έτσι θέλησα να το μοιραστώ και είναι η πρώτη φορά στο συγκεκριμένο είδος».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως στις 14 Νοεμβρίου, ώρες 14.00 – 21.30.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το