Τοπικά

Χρίστος Ξενάκης: Μετά το 2030 ο πρώτος άνθρωπος στον Άρη

Για την προσεδάφιση στον Άρη του rover της NASA μίλησε ο φυσικός Χρίστος Θ. Ξενάκης, πρώην αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει έδρα τον Βόλο. Ο Βολιώτης επιστήμονας και μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής αναφέρθηκε στην αμερικανική αποστολή που σηματοδοτεί εξελίξεις στην κούρσα της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Εδώ και λίγες ώρες η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη, με τον κ. Ξενάκη να σημειώνει: «Όλο αυτό το εγχείρημα είναι μία συλλογική προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι παλεύουν εδώ και χρόνια γι’ αυτό. Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε τώρα είναι το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας. Σαφώς και πρόκειται για το πιο εξελιγμένο όχημα που στάλθηκε στον Άρη, για να ψάξει ίχνη μικροβιακής ζωής. Μία άλλη καινοτομία της αποστολής αυτής είναι ότι σε λίγες εβδομάδες θα πετάξει το πρώτο drone στον Άρη, για να κάνει εναέρια έρευνα. Είναι πολύ μεγάλο βήμα αυτό, γιατί η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τη δική μας. Είναι χίλιες φορές πιο αραιή από τη γήινη. Γι’ αυτό το ελικοφόρο όχημα σχεδιάστηκε για τις συνθήκες που θα συναντήσει εκεί. Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι στον Άρη εμφανίζονται ισχυρότατες αμμοθύελλες, που μπορούν να μπλοκάρουν εύκολα ένα κοινό drone. Επειδή όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία άκρως πρωτοποριακή σχεδίαση, θα αντέξει υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες».

Έχοντας εντρυφήσει σε λεπτομέρειες γύρω από την πέμπτη κατά σειρά αποστολή που έφτασε στον Άρη, ο κ. Χρίστος Θ. Ξενάκης αναφέρθηκε επίσης στα άλλα δύο διαστημικά σκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας, που τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μόλις πριν από μιάμιση εβδομάδα: «Η Κίνα είναι τεχνολογικός κολοσσός. Οι Κινέζοι πήγαν και στη Σελήνη, οπότε δεν μας εκπλήσσει αυτή η αποστολή στον Άρη. Όμως, για τους Άραβες πρόκειται για άθλο, ενώ το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μία γυναίκα. Μια νεαρή επιστήμονας ηγείται και είναι μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια, λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα στα ΗΑΕ».
Πέρα από την προσέγγιση του κ. Ξενάκη στα επιστημονικά δεδομένα της υπόθεσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτησή του για τον λόγο που η ανθρωπότητα επιμένει στην έρευνα ενός τόσο μακρινού από τη γη ουράνιου σώματος με απώτερο σκοπό την αποίκησή του: «Σε ό,τι αφορά στη Σελήνη, τον φυσικό δορυφόρο της Γης, «κατακτήθηκε» από χρόνια. Ο Άρης από την άλλη, είναι ο πιο προσιτός πλανήτης για να προσεδαφιστούμε. Και στην Αφροδίτη στάλθηκαν οχήματα, αλλά η επιφάνειά της δεν είναι καθόλου φιλόξενη. Έτσι ο Άρης έχει προτεραιότητα. Τώρα, γιατί δαπανώνται τόσα χρήματα γι’ αυτό; Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι είμαστε φύσει περίεργα όντα και αρεσκόμαστε στην εξερεύνηση από την εποχή που εμφανίστηκε ο εχέφρων άνθρωπος. Μην ξεχνάμε ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και σιγά-σιγά κατέκτησε όλον τον διαθέσιμο κόσμο. Αν αξίζει τον κόπο η προσπάθεια για τον Άρη;

Προσωπικά θα πω «ναι». Πέρα από την έμφυτη περιέργεια που ικανοποιεί ο άνθρωπος, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται και η γνώση που κατακτούμε, μας βοηθάνε να επιβιώσουμε και εδώ στη Γη. Οι παράπλευρες ωφέλειες είναι το άμεσο κέρδος για τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα στα κινητά μας, εάν πιο παλιά δεν είχε αναπτυχθεί η τεχνολογία των δορυφόρων. Θυμηθείτε, όμως, τι έλεγαν πριν από εξήντα χρόνια: «Για ποιον λόγο τους χρειαζόμαστε και πρέπει να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη;». Να αντιμετωπίζουμε αυτή την ιστορία με μεγαλύτερη προοπτική».
Κλείνοντας δε, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Έλον Μασκ, επικεφαλής της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας SpaceX και πλουσιότερου, πλέον, ανθρώπου στον κόσμο, ότι μέχρι το 2026 θα έχει στείλει στον Άρη τους πρώτους διαστημικούς τουρίστες: «Είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της εξερεύνησης και αποίκισης του πλανήτη Άρη. Διαθέτει την τεχνογνωσία, τη θέληση και τα χρήματα για να το πετύχει αυτό. Προσωπικά βρίσκω την πρόβλεψή του υπεραισιόδοξη. Σίγουρα όμως μετά το 2030 θα πάει άνθρωπος στον Άρη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το