Τοπικά

Χρήστος Μπάρδας: Ευλογία το πιάσιμο του Τίμιου Σταυρού

Ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας έχει κατακλύσει από την περασμένη Πέμπτη τον Χρήστο Μπάρδα, ο οποίος έπιασε τον σταυρό στην τελετή των Θεοφανίων που έγινε στον Βόλο. Ο 44χρονος οικονομολόγος, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βούτηξε για έκτη χρονιά φέτος και θεωρεί ευλογία και μεγάλη τιμή το επίτευγμά του.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν πτόησαν τον κ. Μπάρδα, χειμερινός κολυμβητής γαρ, κι έτσι φέτος παρέμεινε συνεπής στη συνήθειά του να λαμβάνει μέρος στην τελετή αγιασμού των υδάτων. Η έκτη κατά προσπάθειά του συνδυάστηκε με το πιάσιμο του Τίμιου Σταυρού, με τον Βολιώτη εκπαιδευτικό να σημειώνει: «Το 2016 βούτηξα για πρώτη φορά. Είμαι, άλλωστε, χειμερινός κολυμβητής πολλά χρόνια τώρα και σκέφτηκα πως ήθελα να κάνω μία προσπάθεια για τον σταυρό. Από την πρώτη φορά το συναίσθημα ήταν μοναδικό. Μου άρεσε πολύ και από τότε, υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως όσο μου δίνει δύναμη ο Θεός και είμαι σε θέση να το κάνω, θα βουτάω για τον σταυρό. Και την Πέμπτη που μας πέρασε, είπα ότι θα πάω να βουτήξω και ας είμαι ο τελευταίος που θα φτάσω, αν και τελικά αξιώθηκα να τον πιάσω».
Ο Χρήστος Μπάρδας διδάσκει στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου, όντας καθηγητής Οικονομικών. «Από το 1999 μέχρι το 2005 βρέθηκα στο Νιούκαστλ. Στην Αγγλία τελείωσα διοίκηση – μάρκετινγκ, ενώ εκεί έκανα και το πρώτο μεταπτυχιακό μου. Στη συνέχεια πήρα τον δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Οικονομικό Τμήμα για την ακρίβεια, όπου πλέον κάνω το διδακτορικό μου, ενώ παράλληλα διδάσκω οικονομικά στο ΔΙΕΚ», είπε.
Οι σπουδές του δεν τον αποτρέπουν, πάντως, από το να μένει μακριά από την Εκκλησία. Τουναντίον μάλιστα. «Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος, ενώ βοηθάω και στην ενορία μου, τον Άγιο Βασίλειο», εξομολογήθηκε και πρόσθεσε ότι ο αδελφός του είναι ιεροψάλτης στον Άγιο Νεκτάριο της Νέας Ιωνίας. Στο ερώτημα για το πώς σχολιάζει τη σχέση που έχουν σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες με τη θρησκεία, υπογράμμισε: «Δυστυχώς, έχουμε απομακρυνθεί, γιατί χρησιμοποιούμε τη λογική. Όμως, η Εκκλησία είναι πολύ περισσότερα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να τη δεχθεί αυτή τη σκέψη, φαντάζει αρκετά ξένη». Έφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τον Θεό, πορεύονται με την Εκκλησία, π.χ. αν δεν πιστεύεις, πώς θα βουτήξεις στον ρυπαρό λιμένα; Και ξέρετε; Προσωπικά ποτέ δεν με πείραξε το βρώμικο νερό αυτά τα έξι χρόνια που βουτάω, όπως και όλους τους υπόλοιπους».
Όσο για το σκηνικό που επικράτησε στα φετινά Θεοφάνια; «Αυτή τη χρονιά, η τελετή ήταν πιο λιτή, αλλά η λαμπρότητά της εξακολουθεί να υπάρχει. Το θέμα είναι πώς βιώνει ο καθένας μας το μυστήριο και τη διάθεση που έχεις απέναντι στο θείο. Εξάλλου, τα Θεοφάνια, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλιότερα μυστήρια στην Εκκλησία, έχουν έντονους συμβολισμούς: Εμφανίζεται πρώτη φορά ο Τριαδικός Θεός, δίνει μία μαρτυρία στους ανθρώπους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το