Κόσμος

“Χρυσές” οι εκδόσεις του Charlie Hebdo στο ebay-Ενίσχυση από Υπ.Πολιτισμού

hebdo

Το τελευταίο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που έχει εξαντληθεί από τα περίπτερα και τα σημεία πώλησης Τύπου από χθες, προσφέρεται για αγορά στο Διαδίκτυο, σε τιμές μερικές φορές αστρονομικές.

Με τιράζ 60.000 φύλων κι αφού η τρέχουσα έκδοση εξαντλήθηκε από τα περίπτερα μετά το σοκ που προκάλεσε η επίθεση χθες στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, για το τελευταίο φύλλο της Σαρλί Εμπντό έγιναν νωρίτερα σήμερα σχεδόν 80 προσφορές στον αμερικανικό ιστότοπο αγοροπωλησιών στο διαδίκτυο eBay, όπου η τιμή “άμεσης” πώλησης κυμάνθηκε από τα 650 ευρώ στα 1.000 ευρώ και σε μια περίπτωση ακόμη και στα 50.000 ευρώ.

Σε πολλές δημοπρασίες η τιμή έφθασε στα 500 ευρώ και σε δύο ακόμη και τα 60.000 ευρώ και τα 75.000 ευρώ—χωρίς ωστόσο να είναι εγγυημένο ότι οι προσφορές αυτές συνεπάγονται την καταβολή του ποσού (ο νικητής της δημοπρασίας μπορεί, στο τέλος, να αποσυρθεί).

«Σπάνιο: το τελευταίο φύλλο της Σαρλί Εμπντό» γράφει μια καταχώριση. Ένας πωλητής «στρατιωτικών προϊόντων» πρότεινε την αγορά «του τελευταίου φύλλου της Σαρλί Εμπντό πριν από την επίθεση».

Εκτός του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας, άλλοι πωλητές πρότειναν την αγορά παλαιότερων φύλλων που έγραψαν ιστορία, όπως εκείνο του Νοεμβρίου του 2011 όταν η συντακτική ομάδα είχε αλλάξει τον τίτλο της έκδοσης, σε Σαρία Εμπντό.

Ένα εξ αυτών πωλείται στην τιμή των 15.000 ευρώ, κι ο πωλητής του υποστηρίζει πως θα διαθέσει το ποσό σε μία οργάνωση που βοηθά θύματα επιθέσεων.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πάντως οι συναλλαγές αυτές προκάλεσαν αποδοκιμασία: «business is business, είναι θλιβερό» ήταν το σχόλιο που ανήρτησε ένας χρήστης στο Twitter.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο eBay υπενθύμισε ότι αποτελεί «μια ανοικτή αγορά, που δεν επιβάλλει κανέναν περιορισμό αναφορικά με την τιμή των αντικειμένων που τίθενται προς πώληση».

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, που προβλήθηκε πολύ από τα μέσα ενημέρωσης, και προκάλεσε περιέργεια, και όσο περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται, τόσο τα ποσά ανεβαίνουν» υπογράμμισε μια εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως.

«Όμως το eBay επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποσύρει από τον ιστότοπό του κάθε προσφορά η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της κοινότητας» των χρηστών του ιστοτόπου, υπογράμμισε η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου της και προσέθεσε ότι οι υπάλληλοί της «θα αποσύρουν κάθε προσφορά που σχετίζονται με αυτήν την τραγωδία αν δεν τηρούν τους όρους χρήσης» της υπηρεσίας.

Ένα εκατομμύριο για το περιοδικό δίνει το υπουργείο Πολιτισμού

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Charlie Hebdo θα δώσει το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού όπως ανακοίνωσε η υπουργός Fleur Pellerin το απόγευμα της Πέμπτης.

Παράλληλα η Google ανακοίνωσε ότι προσφέρει το ποσό των 250.000 ευρώ ενώ το ίδιο ποσό θα δωρίσουν οι Γάλλοι εκδότες.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπευθύνων της Le Monde και άλλων μεγάλων γαλλικών ΜΜΕ όπου συζητήθηκαν τρόποι στήριξης του περιοδικού μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι. Όπως μετέδωσε η Le Monde αποφασίστηκε το πρωί της Παρασκευής να ξεκινήσει μεγάλη καμπάνα συγκέντρωσης χρημάτων για το Charlie Hebdo με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα και καταχωρίσεις σε εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιανουαρίου και αντί για τιράζ 60.000 τευχών, θα κυκλοφορήσει σε 1.000.000 αντίτυπα.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το