Τοπικά

Χρ. Βενέτης: Η καραντίνα φέρνει τον δικό της πελαργό… Μίνι-έκρηξη γεννήσεων τους προσεχείς μήνες και στη Μαγνησία

Υπομονή έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, συνέστησε ο χειρουργός γυναικολόγος και μαιευτήρας κ. Χρήστος Βενέτης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις για επερχόμενο… baby boom, λόγω του κορωνοϊού.
Η καραντίνα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, καθώς τότε επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις μετακινήσεις των πολιτών πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Μέχρι τη σταδιακή αποκλιμάκωση των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν και την άρση των περιορισμών, πολλά ζευγάρια υποχρεώθηκαν σε αναγκαστικό εγκλεισμό πολλών εβδομάδων. Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτό θα προκαλέσει μία μίνι-έκρηξη γεννήσεων τους προσεχείς μήνες και στη Μαγνησία, θέλοντας να παρουσιάσουν μία πιο αισιόδοξη πλευρά της πανδημίας, που άφησε έντονο το αποτύπωμά της και στην περιοχή μας.

Ο κ. Βενέτης, πάντως, παραμένει ουδέτερος στο άκουσμα του συγκεκριμένου σεναρίου και τις πιθανότητες αύξησης του αριθμού των γυναικών που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, έχοντας συλλάβει κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο. Στατιστικά αυτό θα φανεί του χρόνου, από τον αριθμό των τοκετών που θα έχουμε και τη σύγκριση που θα μπορέσει να γίνει τότε, με τις αντίστοιχες γεννήσεις του 2019. Στην παρούσα φάση, εάν ένας ιδιώτης ιατρός έχει αύξηση 10-20% στη ροή των ασθενών που παρακολουθεί, αυτό μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Σαφώς, όμως, μπορεί και να υπάρξει αύξηση στις εγκυμοσύνες, δεν το αποκλείω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολιώτης γυναικολόγος.
Όσο για το εάν η καραντίνα περιόρισε την πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης; «Ασφαλή συμπεράσματα θα βγάλουμε του χρόνου για το πόσο επηρεάστηκε η χρήση αντισυλληπτικών μέσων», τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεθόδους αντισύλληψης, που παίρνει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι για την αποφυγή μίας εγκυμοσύνης: «Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα. Γύρω στο 2,5% του πληθυσμού τα χρησιμοποιεί, ενώ σπιράλ βλέπουμε κυρίως στα παντρεμένα ζευγάρια. Κυρίως χρησιμοποιούνται προφυλακτικά και δυστυχώς η μέθοδος της διακεκομμένης συνουσίας».

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι εξαιτίας του lockdown που προκάλεσε η πανδημία, αυξήθηκε κατακόρυφα ο χρόνος που πέρασαν μαζί τα ζευγάρια. «Υποχρεωτικά όλο αυτό το διάστημα αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο ο ένας στον άλλον. Κι αυτό είτε θα κατέληγε σε πιο δυνατό «δέσιμο» του ζευγαριού, είτε σε σύγκρουση», είπε στη συνέχεια ο κ. Βενέτης, ο οποίος κλείνοντας, έκανε λόγο για τον φόβο που ένιωσαν αρκετά ζευγάρια για τυχόν επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι μέλλουσες μητέρες που συνέλαβαν στην καραντίνα: «Στην αρχή είχε ειπωθεί πως επειδή δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός στις εγκύους, να αποφευχθούν οι εγκυμοσύνες υπό τον φόβο τυχόν επιπλοκών. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, αν και για μένα αυτό ήταν λανθασμένο, αφού εκεί τηρούνται πολύ αυστηροί κανόνες αντισηψίας. Η ζωή ποτέ δεν σταματά κι έπειτα οι πρώτες ενδείξεις, όπως αποδείχθηκε και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πως ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει αρνητικά την εγκυμοσύνη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το