Τοπικά

Χρ. Σταϊκούρας σε Ζ. Μακρή: Αναλυτική παράθεση αποζημιώσεων για τον “Ιανό” – Μέτρα για πληττόμενους κλάδους από Covid

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σήμερα, Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, για τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, τόσο οι πληττόμενες περιοχές του Νομού από την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ» όσο και οι παραγωγικοί και αναπτυξιακοί επαγγελματικοί κλάδοι του νομού Μαγνησίας, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί Βόλου, ο Σύλλογος Ανθοπωλών, καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας.

Κατ’ αρχάς, η κ. Μακρή ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα ενημέρωση σχετικά με την πορεία καταβολής της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες Δήμους, τους επιχειρηματίες αλλά και τους ιδιώτες, από την κακοκαιρία «Ιανός». Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στην κ. Μακρή, ότι, μέχρι στιγμής, η συνολική εικόνα, που υπάρχει στο υπουργείο του αλλά και από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών, για τον Νομό Μαγνησίας, είναι η ακόλουθη: στις 43 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις πληττόμενες περιοχές του Δήμου Αλμυρού και του Δήμου Βόλου και για τις οποίες οι εκτιμήσεις των ζημιών ανέρχονται σε 827.156€, οι φάκελοι αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί και έχει, ήδη, καταβληθεί προκαταβολή, στο σύνολο των επιχειρήσεων, που αντιστοιχεί στο 20% των προκληθεισών ζημιών, ύψους 165.431€ από το Υπουργείο Οικονομικών. Από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει χορηγηθεί, σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ποσό ύψους 1.950.000€ για πρόληψη και αντιμετώπιση των ζημιών και 500.000€ για κοινωνική προστασία.

Για τα ζητήματα, που απασχολούν τους επαγγελματικούς φορείς, η κ. Μακρή εξέθεσε, με μεγάλη ανάλυση, τα αιτήματά τους και ο κ. Σταϊκούρας, αφού την άκουσε, με προσοχή, εξαιρετικός γνώστης και ο ίδιος, της δήλωσε ότι η κυβερνητική βούληση είναι τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων και Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να εξετάσουν, συλλογικά, τα αιτήματα αφού, βεβαίως, λάβει χώρα, πρώτα, η αξιολόγησή τους από τα ως άνω υπουργεία, εν ευθέτω χρόνο, και, φυσικά, σε συνάρτηση, πάντα, με την δυναμική της υγειονομικής κρίσης.

Τόνισε, δε, ότι επιθυμία της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση όλων. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι, για το σύνολο της χώρας, από το χρηματοδοτικό εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, επωφελούνται, περίπου, 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, βάσει της μείωσης του τζίρου τους. Όσον αφορά στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19», που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, μέχρι στιγμής, έχουν υποστηριχθεί περίπου 6.500 επιχειρήσεις και η λειτουργία του θα συνεχισθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2021. Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ίδιος, προσωπικά, συνομιλεί, σε τακτική βάση, με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, το οποίο του έχει επισημάνει,- πλέον των ήδη δημιουργηθέντων, – την ύπαρξη προβλημάτων και στον χειμερινό τουρισμό, τα οποία, μερικώς, θα επιλυθούν από την είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για τον επαγγελματικό κλάδο των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα ζητήματα, την παρούσα χρονική στιγμή, εξετάζονται και αξιολογούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως είναι η δυνατότητα παράτασης του ορίου ηλικίας των κυκλοφορούντων ΕΔΧ αυτοκινήτων, μέχρι τις 31-12-2021. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, αναστέλλεται η πληρωμή των φόρων, μεταξύ άλλων και αυτής της κατηγορίας των επαγγελματιών, φόρων που έπρεπε να είχαν, ήδη, καταβληθεί από τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020. Για την υποχρέωση αυτή είχε, ήδη, δοθεί αρχική παράταση έως την 31η Αυγούστου 2020, ενώ ο κλάδος θα επωφεληθεί και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως, επίσης, και οι ανθοπώλες. Τέλος, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων τα μισθώματα έχουν μειωθεί κατά 40%, η πολιτεία έχει μεριμνήσει για την καταβολή του 20% της μείωσης.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Σταϊκούρα, για την συνεχή προσπάθεια, που καταβάλλει τον τελευταίο χρόνο, μετά την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου οι ενέργειες και παρεμβάσεις του να είναι ανακουφιστικές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού καθώς και για την ειλικρινή διάθεσή του να την ενημερώσει, αναλυτικά, για τις προσεχείς κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το