Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Συνένωση προσπαθειών και δυνάμεων για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης

Στην εκδήλωση των επιστημονικών φορέων της πόλης του Βόλου, με θέμα την αέρια ρύπανση, μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, το πρωί του Σαββάτου. Ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού αρχικά συνεχάρη τους επιστημονικούς φορείς της πόλης για την πρωτοβουλία της ημερίδας, τόνισε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να υπάρξει συνένωση προσπαθειών και δυνάμεων όλων των φορέων, διότι η αέρια ρύπανση μας αφορά όλους.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Χρήστος Μπουκώρος έθεσε δύο βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να μας απασχολούν, όπως επεσήμανε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης και αυτά είναι, «τι κάνουμε;» και κυρίως «ποιος το κάνει;».
Πιο αναλυτικά στην τοποθέτησή του επεσήμανε τα εξής: «Υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης; Ασφαλώς υπάρχει, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο τον αναπτυγμένο, αλλά κυρίως τον αναπτυσσόμενο. Για παράδειγμα, όσοι είδαν τις τελευταίες ημέρες κάποιες εικόνες από το Νέο Δελχί, μπορούν να αντιληφθούν, για το τι ακριβώς συζητάμε.

Στο Βόλο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα αέριας ρύπανσης; Αυτό δεν το έχω καταλάβει ακόμα, ούτε μετά τις σημερινές εισηγήσεις. Θα τολμούσα να πω, χωρίς να μειώσω την αξία της σημερινής προσπάθειας, ότι αν άκουγα και μια εισήγηση για τα δευτερογενή καύσιμα, για τα εναλλακτικά καύσιμα, για το RDF, για την καύση σκουπιδιών, όπως προτιμούν να το λένε άλλοι συμπολίτες, μια εισήγηση από το πάνελ των εισηγητών, θα είχα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, για το τι γίνεται στην πόλη μας.
Δυο ερωτήματα που δεν μου απαντήθηκαν επίσης, είναι αν το ανάγλυφο της πόλεως του Βόλου ευνοεί τη συσσώρευση τέτοιων ρύπων, για τους οποίους συζητούμε σήμερα, για τα PΜ10 και τα PΜ2.5. Αν δηλαδή η μορφολογία εδώ στην περιοχή μας και οι κλιματικές συνθήκες οδηγούν είτε στην αναστροφή φαινομένων, είτε στον εγκλωβισμό με την μικρότερη κυκλοφορία αέριων μαζών, τέτοια δηλαδή φαινόμενα που μπορούν να μας αναλύσουν, βεβαίως, οι ειδικοί επιστήμονες.
Το δεύτερο που δεν κατάλαβα ευκρινώς είναι κάτι που υποστηρίζω με πάθος και είναι η δημιουργία δικτύου σταθμών αέριας ρύπανσης, γιατί αν έχω σωστή εικόνα, έχουμε μόνο ένα σταθμό αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Δεν ξέρω τι είναι το δίκτυο της ΠΑΝΑΚΕΙΑ και όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί, αλλά νομίζω ότι αίτημα της πόλης πρέπει να είναι η δημιουργία δικτύου σταθμών αέριας ρύπανσης. Δεν μπορώ να σας πω εγώ, αν θα είναι τέσσερις ή πέντε ή έξι αυτοί οι σταθμοί και κυρίως δεν μπορώ να σας πω που θα είναι αυτοί οι σταθμοί. Μπορώ να σας πω, όμως, τι έχω κάνει για αυτό. Ήδη από τους προηγούμενους μήνες και την αλλαγή της κυβέρνησης, έκανα δύο συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, τον κ. Αραβώση, θέτοντας το ζήτημα αυτό και νομίζω ότι είναι μαζί μας, όπως και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, στην αρμοδιότητα του οποίου, επίσης, εμπίπτουν αυτά τα ζητήματα. Το ερώτημα είναι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια πολιτική υποστήριξη για αυτό το αίτημα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ενδεχομένως και κάποια χρήματα. Ποιος φορέας θα το υλοποιήσει; Εγώ πιστεύω η περιφέρεια, η αιρετή περιφέρεια, η οποία πρέπει να ενισχυθεί με πόρους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Τώρα, αν ανακύψουν διαφωνίες, ότι αυτό το δίκτυο πρέπει να δημιουργηθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή οτιδήποτε άλλο, πραγματικά νομίζω ότι εκεί αρχίζει το πρόβλημα συνεννόησης.

Θα ήμουν ευτυχέστερος, μαθαίνοντας δύο πράγματα σήμερα και παρακολουθώντας αυτή την ημερίδα, αν βγαίναμε από αυτή την αίθουσα, έχοντας μια κοινή συνισταμένη όλοι, έχοντας καταλάβει περίπου δηλαδή όλοι τα ίδια πράγματα. Πολύ αμφιβάλω, αν θα συμβεί αυτό. Γιατί ποιο πρόβλημα εντοπίζω στον Βόλο για αυτό το ζήτημα; Έχω μια μικρή εμπειρία μερικών δεκαετιών παρουσιάζοντας τέτοια ζητήματα με πολίτες που αντιδρούν, με ειδικούς επιστήμονες, μετά από κάποιες ανακοινώσεις, μετά από κάποια προβλήματα. Είχαμε αγωνιστεί το 2010 για την τοποθέτηση υβριδικού φίλτρου στην ΑΓΕΤ και για όσους θυμούνται, επετεύχθη αυτό το ζήτημα.
Διαβάζουμε και εμείς κ. Γουργουλιάνη, για μελέτες, για μετρήσεις. Σήμερα, εδώ διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πλήθος μελετών και μετρήσεων. Εγώ που είμαι τόσα χρόνια βουλευτής και καμία εικοσιπενταριά χρόνια δημοσιογράφος, δεν γνώριζα τον λόγο των μετρήσεων και των μελετών, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, πως μάλλον πρόκειται για μελέτες και μετρήσεις χωρίς κοινή συνισταμένη, δηλαδή «λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».
Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα κοινό συμπέρασμα, όταν υπάρχει τέτοια πανσπερμία απόψεων, όταν δεν υπάρχει κάποιος φορέας που θα κάνει τον κοινό εκείνο αγωγό, που θα κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους ήδη ευαισθητοποιημένους Βολιώτες; Δεν πρέπει να γίνουμε Νέο Δελχί για να αντιδράσουμε. Καλώς αντιδρούν οι πολίτες. Είναι σεβαστοί και οι φόβοι και οι ανησυχίες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε στην πλήρη περιγραφή του προβλήματος, στις πηγές που το προκαλούν και στα μέτρα αντιμετώπισής του. Έτσι νομίζω λειτουργούν οι οργανωμένες πολιτείες. Αν αυτό λοιπόν επιτευχθεί θα έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα.
Εγώ σας καλώ να συνενώσουμε τις προσπάθειες, ούτε να διογκώσω το πρόβλημα επιθυμώ ούτε και να το υποβαθμίσω. Αυτό που κατάλαβα από τους ειδικούς επιστήμονες είναι ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί να συντονίσουμε τις δράσεις μας όλοι κάτω από την ομπρέλα ενός φορέα. Και εμείς έχουμε τις ανάλογες ανησυχίες με τους συμπολίτες μας και τα δικά μας παιδιά ζουν σε αυτή την πόλη και δεν έχουμε γίνει αναίσθητοι ξαφνικά.
Συνοψίζοντας, στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, δεν υπάρχουν ούτε εύκολες αλήθειες, ούτε αθώα ψέματα. Αλλά σε αυτή την πόλη υπάρχουν κραυγές και ψίθυροι και κάποια στιγμή πρέπει να ακουστεί λόγος καθαρός, για να δούμε επιτέλους τι θα κάνουμε» τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το