Τοπικά

Αντιδράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο για τα αδέσποτα – Προσφυγή στην εισαγγελία (photos)

SKYLIA 1

Αναντίστοιχη τους κύματος διαμαρτυρίας που διαμορφώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν η σημερινή κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο του Βόλου για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στo δημοτικό κυνοκομείο. Περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τα υποσιτισμένα ζώα και τις συνθήκες φιλοξενίας τους στο καταφύγιο, που οι φιλοζωϊκές χαρακτηρίζουν κολαστήριο. Αύριο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια για να ενημερωθεί η Εισαγγελία.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο καταφύγιο μίλησε η γραμματέας της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου, Χρύσα Κοσκινά, η οποία έκανε λόγο μεταξύ άλλων για σκελετωμένα σκυλιά,  ζώα που αργοπεθαίνουν, ακόμα και νεκρά κουτάβια. “Η Φιλοζωική Ομάδα δεν θέλει να κλείσει το κυνοκομείο, αλλά το αναλάβουν άλλα χέρια και με εντελώς διαφορετικό τρόπο. “Αν δεν είχε φαγητό ο δήμος να μας ζητούσε βοήθεια. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για να συγκεντρώσουμε σφραγισμένο φαγητό για σκύλους” είπε η κ. Κοσκινά.

Υπεράριθμο είναι το κυνοκομείο, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου “Κόσμος και Φύση” Φλωρίκα Τσιρογιάννη. “Το κυνοκομείο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 40 με 50 ζώων, τα οποία θα εμβολιάζονται θα στειρώνονται και θα επιστρέφουν εκεί όπου βρέθηκαν” τόνισε η κ. Τσιρογιάννη,  συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στο κυνοκομείο βρίσκονται 75 σκυλιά.  Όπως σημείωσε,  το τραγικότερο της κατάστασης είναι ότι την φροντίδα των 75 ζώων έχει αναλάβει  μόλις ένα άτομο.

DSC04369

“Ζητάμε την απομάκρυνση του κ. Πολύζου από το κυνοκομείο” τόνισε η κ. Τσιρογιάννη που ζήτησε αλλαγή στη διαχείριση του κυνοκομείου αλλά και αλλαγή στη νοοτροπία του κόσμου.

“Τραγική η κατάσταση στο κυνοκομείο αλλά και ο κόσμος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία για να σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα” είπε χαρακτηριστικά.

SKYLIA 2

unnamed (1)

DSC04367

SKYLIA 4

Πανελλαδικές φιλοζωικές οργανώσεις κατά της δημοτικής αρχής Βόλου

Για μπουντρούμιασμα των αδέσποτων κάνουν λόγο η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων που με επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Εισαγγελία Βόλου ζητούν οι αρχές να συμμορφώσουν τη δημοτική αρχή Βόλου για να σταματήσει η αυθαιρεσία της σε βάρος των αδέσποτων .

Η επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων:

“Εδώ και ένα χρόνο ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας μας με θλίψη αλλά και με οργή πληροφορείται από τα ΜΜΕ καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δραστηριότητες του Δήμου Βόλου για τα αδέσποτα, που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τους Νόμους αλλά και με την λογική.

Παρά τις προσπάθειες των τοπικών φιλοζωικών σωματείων και άλλων φορέων και παραγόντων η παραβατική αυτή τακτική, συνεχίζεται ενώ οι ελεγκτικές αρχές κωφεύουν.

Ως γνωστό, η περισυλλογή, περίθαλψη, διαχείριση και το σημείο επανένταξης – εάν συντρέχει ειδικός λόγος, άλλως αφήνεται στο ίδιο σημείο από όπου περισυλλέγη – αποφασίζεται από την για τον λόγο αυτό συσταθείσα από τον νομοθέτη, 5μελή επιτροπή.

Είναι ομοίως γνωστό ότι περισυλλογή αδέσποτων ζώων γίνεται μόνο για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η στείρωσή τους ή η περίθαλψή τους εφόσον χρήζουν κτηνιατρικής μέριμνας και ο δεύτερος, πάντα με απόφαση ομόφωνη της 5μελούς, η επικινδυνότητά τους.

Μετά την στείρωση, την κτηνιατρική φροντίδα ή εφόσον κριθούν ότι δεν είναι επικίνδυνα ζώα επανεντάσσονται στο οικείο περιβάλλον τους.

Στον Βόλο τίποτα από τα ανωτέρω δεν τηρείται.

Αντίθετα περισυλλέγονται ζώα αυθαίρετα ακόμη και ζώα ήδη στειρωμένα και χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς, τα οποία στοιβάζονται στο δημοτικό κυνοκομείο και παραμένουν εκεί εσαεί μολονότι απαγορεύεται αυτό από τον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και μέχρις ότου στειρωθούν και επανενταχθούν”.

Δεν κατανοούμε λοιπόν πως είναι δυνατόν ο Δήμος Βόλου να πράττει κατά το δοκούν και οι εμπλεκόμενες Αρχές ένα χρόνο τώρα να μην δύνανται να επιβάλουν την νομιμότητα;

Ζούμε σε κάποια χώρα τριτοκοσμική όπου ο καθένας πράττει ότι θέλει, ή σε μια ευνομούμενη χώρα με Νόμους που οφείλετε να εφαρμόσετε;

Αναρωτιόμαστε γιατί οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, που οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους του Κράτους αλλά και της προϊσταμένης τους επί τω προκειμένω πολιτικής Αρχής, του ΥΠΑΑΤ, ένα χρόνο τώρα δεν πράττουν τα δέοντα;

Γιατί οι Εισαγγελικές Αρχές δεν καλούν την Δημοτική Αρχή στην εφαρμογή του νόμου, όπως έχουν αρμοδιότητα εκ της Παραγράφου 2 του Άρθρου 19 του Νόμου 4039/12;

Βάσει των ανωτέρω ζητάμε η κάθε εμπλεκόμενη αρχή να καλέσει σε συμμόρφωση την Δημοτική Αρχή Βόλου, παίρνοντας μέτρα γι αυτό, ώστε να σταματήσει πάραυτα η αυθαιρεσία του Δήμου.

Καλούμε τις ανωτέρω Αρχές επίσης να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων μέσα στο Δημοτικό κυνοκομείο και να δώσουν ρητές οδηγίες για την αποκατάσταση της τάξης και βεβαίως για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων μέσα σ΄αυτό για όσο διάστημα νόμιμα παραμένουν εκεί.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον εντός 15 ημερών δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα – ήτοι να επανενταχθούν όλα τα υγιή και στειρωμένα ζώα στο οικείο περιβάλλον τους και  αποκατασταθούν οι συνθήκες ευζωίας των ζώων που θα παραμείνουν εντός του κυνοκομείου μέχρι να στειρωθούν και επανενταχθούν και αυτά – θα δοθεί εντολή στους Δικηγόρους μας για μηνυτήρια αναφορά και άλλες δικαστικές ενέργειες κατά των επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και κατά παντός υπευθύνου.

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στο αυτονόητο.

Όσα ζώα και αν περισυλλέξει ο Δήμος το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα δεν πρόκειται να λυθεί.

Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την μη εγκατάλειψη των ζώων και για τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων ο Βόλος και ο ‘’κάθε Βόλος’’ θα έχει πάντα αδέσποτα τα οποία μάλιστα και θα αυξάνονται αλματωδώς.

Είναι τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί αυτό κανείς και να κινηθεί σε δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση και όχι στο “μπουντρούμιασμα” των αδέσποτων;

Πόσα ζώα θα στοιβάξετε;

Πόσα ζώα ακόμη θα πληρώσουν την εγκληματική ανευθυνότητα Κράτους και πολιτών;

Πότε θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η ανοησία;

Αναμένοντας σχετικές και άμεσες δράσεις σας, και την ενημέρωσή μας εγγράφως για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας εντός 15 ημερών από την λήψη της παρούσας”.

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμπαράστασή της σε όλους εκείνους που εναντιώνονται στα σχέδια του δήμαρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για την εκκαθάριση της πρωτεύουσας της Μαγνησίας από τα αδέσποτα ζώα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων-Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
«Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα στον τύπο και καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων σχετικά με τις έκνομες ενέργειες του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος έδωσε εντολή σε ακατάλληλο προσωπικό να προχωρήσει στην παράνομη περισυλλογή των αδέσποτων της πόλης και στον εγκλεισμό τους σε χώρο τον οποίο ο ίδιος ονόμασε καταφύγιο, αν και δεν πληροί καμία από τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία προδιαγραφές.

Ο νόμος 4039/2012 αναφέρει ρητά ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς το οποίο περιλαμβάνει: συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείρισή του, καταγραφή των ζώων, περισυλλογή τους από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για στείρωση, θεραπεία όπου απαιτείται, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική σήμανση, προσωρινή παραμονή για εύλογο χρονικό διάστημα σε καταφύγια ή δημοτικά και ιδιωτικά κτηνιατρεία που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και επανένταξή τους. Στη συνέχεια, για την ευζωία τους αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και οι πολίτες.
Τα καταφύγια χρησιμεύουν ως μεταβατικό στάδιο από την περισυλλογή μέχρι την επανένταξη, καθώς και για ζώα που αντικειμενικά δεν μπορούν να επανενταχθούν και όχι για την ασυλοποίηση των ζώων. Πρέπει δε να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τα ζώα έχουν δικαιώματα και προστατεύονται από τη νομοθεσία. Τα αδέσποτα ζώα βρέθηκαν άστεγα και διωγμένα όχι από δική τους υπαιτιότητα και υποφέρουν και αυτά από τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται στην χώρα μας. Αξίζουν και δικαιούνται τη φροντίδα και τον σεβασμό μας όπως και κάθε συναισθανόμενο και νοήμον ον του πλανήτη.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους φιλόζωους του Βόλου και καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να ερευνήσει τις καταγγελίες για την παράνομη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της πόλης. Παράλληλα προτρέπουμε όλους τους Δήμους της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα αδέσποτα, όπως ορίζει η νομοθεσία που τους καθιστά υπεύθυνους για την περίθαλψη και την ευζωία τους»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το