Τοπικά

Χωρίς προσωπικό και πόρους… δηλώνουν έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο – Παραμένουν τα προβλήματα από τον χειμώνα

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν κατά τη θερινή περίοδο δηλώνουν οι Δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, οι φορείς και οι εθελοντικές ομάδες, που συμμετείχαν σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, καθώς από 1η Μάιου ξεκινά και επίσημα η αντιπυρική περίοδος.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε πως χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό πρέπει να γνωρίζουν καλά τις αρμοδιότητές τους.
«Θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε το ποσοστό των ευθυνών μας. Απαιτείται συντονισμός σε επίπεδο καταστολής και καλή επίγνωση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αυτές προκύπτουν από το μνημόνιο συνεργασίας που μας υποδεικνύει το Υπουργείο». Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι το βασικό είναι ο καθαρισμός των δασικών δρόμων, καθώς πολλές φορές εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων σε δύσβατα μέρη.

Υποστελέχωση και έλλειψη οικονομικών πόρων
Μιλώντας για τα προβλήματα που έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στο έργο τους, η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε ότι παραμένουν τα ίδια και είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η έλλειψη χρηματικών πόρων. «Το έχουμε σαν δεδομένο σε όλες μας τις ενέργειες», είπε και ευχαρίστησε τους φορείς για τη συνδρομή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους δυσκολότερους.
Σχετικά με την προετοιμασία των Δήμων, η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε πως, με τα σημερινά δεδομένα, κάνουν το καλύτερο που μπορούν και σημείωσε πως εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων.

 

Δύσκολος νομός η Μαγνησία για την Πυροσβεστική

Ο αρχιπύραρχος Κωνσταντίνο Σκούπρας, διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, χαρακτήρισε επικίνδυνο νομό τη Μαγνησία.
«Είναι στην κατηγορία Α΄», όπως είπε, ενώ στις Σποράδες υπάρχει πρόβλημα έγκαιρης αποστολή των αναγκαίων ενισχύσεων. «Ο στόχος είναι να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές και πρέπει να δοθεί βάρος στην πρόληψη. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει τι καίει», είπε.
Ο κ. Σκούπρας, ειδικότερα, επισήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς απ’ όσους κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ σημείωσε πως νέο κίνδυνο αποτελούν οι φωτιές από μελισσοκόμους που προκαλούνται όταν «καπνίζουν» τις κυψέλες τους.

«Οι φωτιές είναι από ανθρώπινο παράγοντα και σε ελάχιστο ποσοστό από φυσικά φαινόμενα. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. Πάσχουμε σαν χώρα στον συντονισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια καλή συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην καταστολή των πυρκαγιών ο κ. Σκούπρας υπογράμμισε ότι τα οχήματα πρέπει να έχουν γρήγορη πρόσβαση και αυτό προϋποθέτει ανοιχτό δίκτυο και καθαρές κεντρικές αρτηρίες.

Συνεχίζεται η “μάχη” με τα προβλήματα στη Ζαγορά 

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης ανέφερε σε δηλώσεις του πως οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα είναι τεράστιες.
«Η πρώτη μέριμνα ήταν να ανοιχτούν οι δρόμοι για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα κτήματα και να αρχίσουμε την καλλιεργητική μα περίοδο. Στο 85-90% του αγροτικού δικτύου υπάρχει πρόσβαση, αλλά δεν είναι καλή. Τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση για να αποκατασταθεί η καλή πρόσβαση σε αυτούς τους δρόμους. Φέραμε χιλιάδες κυβικά πέτρας από τον Βόλο, τη διασπείραμε στην περιοχή και στα πιο πολλά σημεία την έχουμε στρώσει».

Σχετικά με το δίκτυο ύδρευσης, ο κ. Κουτσάφτης σημείωσε πως υπήρξε μεγάλη ζημιά κυρίως στα ρέματα και στις πηγές. «Έχουμε και μεγάλες ζημιές από κατολισθήσεις στο μεγάλο δίκτυο ύδρευσης που φτάνει στα χωριά. Τα δίκτυα μέσα στα χωριά είναι καλά. Έχουμε δώσει νερό στους οικισμούς αλλά δεν φτάνει και όταν αυξηθεί η κίνηση κατά 15.000 άτομα, δεν επαρκεί. Δίνουμε μάχη να ολοκληρωθεί το δίκτυο και υπάρχει συνεργασία με την περιφέρεια, ενώ με το υπουργείο συνεργαζόμαστε για τις κάθετους οδούς . Παλεύουμε να πάρουμε τίποτα και για την ύδρευση προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα»

Για την πυροσβεστική ετοιμότητα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, ο κ. Κουτσάφτης ανέφερε πως υπάρχει μια ομάδα, ο Δήμος διαθέτει δικό του πυροσβεστικό όχημα και συνεργάζεται με την καλή συνεργασία με την πυροσβεστική. Αν συμβεί κάτι μας ειδοποιούν, παρεμβαίνουμε και να αν χρειαστεί παρεμβαίνουν.

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Αη Γιάννη για την αποκατάσταση του λιμανιού, ο κ. Κουτσάφτης δήλωσε:
«Είναι η βιτρίνα του τουρισμού μας και έπαθε τη μεγαλύτερη ζημιά. Πριν τη μεγάλη πλημμύρα, έγινε και η κατολίσθηση στο λιμάνι. Το έργο αποκατάστασης έχει δυσκολίες αλλά προχωράει».
«Σαν περιφερειακή ενότητα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση του παλαιότερου δικτύου» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα περιβάλλοντος.

Πρόσληψη 10 ατόμων στην Σκόπελο 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Σκοπέλου όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος του νησιού Αθηνά Ντάκη. «Δυστυχώς φέτος έχουμε ξεκινήσει με πέντε συναγερμούς αλλά η συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία ήταν πολύ καλή και έτσι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ότι συνέβη. Ως Δήμος έχουμε ξεκινήσει με το λίγο προσωπικό που έχουμε να καθαρίζουμε την αγροτική οδοποιία και η Περιφέρεια θα καθαρίσει το επαρχιακό δίκτυο για να μπορέσουμε να είμαστε πανέτοιμοι. Την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο προχωράμε στην πρόσληψη 10 ατόμων που θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων και με ότι απαιτείται για την πυροπροστασία.

Ανέφερε επίσης πως σε συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν προετοιμάσει και το επόμενο Συντονιστικό Όργανο στη Σκόπελο, ενημερώνουν τους αγρότες για την καύση των καλλιεργειών καθώς τέτοια περιστατικά αφορούσαν οι πέντε τελευταίοι συναγερμοί.
«Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσουμε στην πρόληψη περισσότερου προσωπικού, αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

55 εθελοντές από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων 
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχε εκ μέρους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας ο κ.Βασίλης Ηλιόπουλος.  «Για άλλη μια χρονιά, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων με τους εθελοντές της είναι παρούσα για να συνδράμει όπου χρειαστεί. Έχουμε ήδη καταθέσει το πρόγραμμα δράσης μας και τα υλικά που διαθέτουμε με τους 55 εθελοντές μας που είναι πιστοποιημένοι στην Πολιτική Προστασία και στη δασοπυρόσβεση» δήλωσε.
Όπως είπε οι εθελοντές είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν. Έχει βγει το σχέδιο δράσης μας και έχουν καταθέσει τους τομείς που θα επέμβουν και με περίπολα ή και με οχήματα των εθελοντών. Επίσης το πυροφυλάκιο στην Κουκουράβα θα επανδρωθεί και φέτος με εθελοντές και τα δύο βοηθητικά οχήματα που έχει η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων θα είναι σταθμευμένα στη Γορίτσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το