Τοπικά

Χωρίς νερό για πότισμα εκατοντάδες στρέμματα μήλου στην Κοινότητα Μακρυρράχης

Τις τραγικές συνέπειες της ολοκληρωτικής απουσίας σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των νερών, εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει ουσιαστικά κρίσιμα ζητήματα της επιβίωσης των δημοτών, βιώνουν εδώ και μήνες ( από την αρχή του καλοκαιριού) οι αγρότες της Μακρυρράχης, ενός χωριού που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον πρωτογενή τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στη μηλοπαραγωγή, σύμφωνα με τις καταγγελίες της επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μαρίας Σαμαρά,
Οι παραγωγοί στη Μακρυρράχη είναι ανάστατοι και εξοργισμένοι, γιατί κοντεύει να τελειώσει το καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουν ποτίσει ούτε μια φορά τα δένδρα τους. Ο λόγος είναι η παντελής απουσία δυνατότητας άρδευσης, καθώς οι υποδομές (αυλάκια και δεξαμενές) είναι σε μαύρο χάλι !!!
Χαρακτηριστικά μια δεξαμενή άρδευσης στην περιοχή είναι διάτρητη και χάνει νερό, παρότι έχουν κατασπαταληθεί για την στεγανοποίηση της πάνω απο 20.000 ευρώ. Ωστόσο η δεξαμενή δεν επιδιορθώνεται και το νερό που χάνεται πηγαίνει προς τα σπίτια στο πάνω μέρος του χωριού τα οποία παρουσιάζουν σημεία καθίζησης. Δηλαδή το κακό είναι διπλό.
Η οργή των κατοίκων για την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ξεχειλίζει. Όπως μας ανέφεραν παραγωγοί, μετά από επιτόπια επίσκεψη μας, πάνω από 800 στρέμματα μήλου στην περιοχή «Αθωνας» και σε άλλες της Μακρυρράχης, δεν έχουν ποτιστεί το φετινό καλοκαίρι ούτε μια φορά. Πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά για τη Μακρυρράχη με τους κατοίκους να φοβούνται ότι θα έχουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για να επιβιώσουν οικονομικά.
Λόγω της λειψυδρίας οι καρποί των μήλων παραμένουν μικροί και συρρικνωμένοι και πρόκειται για μια τεράστια απώλεια στο εισόδημα των μηλοκαλλιεργητών .
Η δημοτική αρχή κωφεύει στις εκκλήσεις των παραγωγών για άμεση παρέμβαση η οποία και δεν κοστίζει, καθώς με το ποσό μόλις των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να μονωθεί και να γίνει λειτουργική η δεξαμενή χωρητικότητας 1.300 κυβικών στη θέση «Καβούρια».
Για τους παραγωγούς ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Είναι σε απόγνωση και δεν βλέπουν σανίδα σωτηρίας. Γι’ αυτό και είναι έτοιμοι για όλα .
Καλούμε τη δημοτική έστω την ύστατη στιγμή να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσει τη ζημιά στη δεξαμενή. Ένα χωριό έχει ήδη εγκαταλειφθεί στη μοίρα του, τονίζει η κ. Σαμαρά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το