Τοπικά

Χωματερή θυμίζει το ΕΑΚ (photos) – “Θ”

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (2)

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του περιβάλλοντα χώρου στο στάδιο του Βόλου, αφού έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε σκουπιδότοπο. Η εγκατάλειψη είναι ορατή, ενώ πίσω από το πέταλο της Γορίτσας, αλλά και στις θύρες 1 και 7, έχουν συσσωρευτεί απίστευτοι όγκοι σκουπιδιών, που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το στάδιο του Βόλου, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Ολυμπιακό Βόλου ως επίσημη έδρα της ομάδας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Football League, παρουσιάζει αρκετές δυσλειτουργίες. Κάτι που κρίνεται φυσιολογικό, αφού η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση τείνει να συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Το στάδιο κτίστηκε το 1968. Παρά τις ανακαινίσεις που έγιναν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής δύο χρόνια μετά (χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο και στις δύο διοργανώσεις), τα σημάδια του χρόνου είναι ορατά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η θύρα 6 έχει κλείσει λόγω της στατικής ανεπάρκειας των κερκίδων στο βόρειο πέταλο του σταδίου, ενώ δεν χρησιμοποιείται και η μισή ανατολική κερκίδα (προς την πλευρά του βοηθητικού γηπέδου), επίσης λόγω στατικής επάρκειας. Η χωρητικότητα του σταδίου έχει μειωθεί αισθητά, μετά μάλιστα και την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων στις εξέδρες.

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (38)
Η διάβρωση έχει ανοίξει τρύπες στην τοιχοποιία της θύρας 1

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (51)
Η κακή κατάσταση των w.c. που εξυπηρετούν τις ανάγκες των φιλάθλων, οι οποίοι επισκέπτονται το γήπεδο στα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού, συμπληρώνει τη λίστα με τα… κακώς κείμενα στο ΕΑΚ Βόλου. Υπάρχουν πολλές φθορές στα w.c. για το κοινό, μέχρι και σπασμένα τζάμια, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στους θεατές.
Ορατή είναι επίσης η εγκατάλειψη στο παλιό εκδοτήριο, που υπάρχει απέναντι από το γραφείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη θύρα 5. Η γκρεμισμένη πόρτα μαρτυρά την πολυετή αχρηστία του εκδοτηρίου, στο οποίο δυστυχώς συγκεντρώνονται απορρίμματα και δημιουργούν μία ακόμη εστία μόλυνσης και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το χώρο που εργάζονται τα στελέχη του Ολυμπιακού. Επίσης, αλγεινή εντύπωση δημιουργεί η μισοκατεστραμμένη ταμπέλα της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ έμπροσθεν της θύρας 3, δίχως κάποιος να μπει στον κόπο να την αντικαταστήσει πολλούς μήνες τώρα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί από τους υπεύθυνους της εγκατάστασης στην τοιχοποιία της θύρας 1. Σε αρκετά σημεία η διάβρωση του σκυροδέματος είναι τόσο έντονη, που υπάρχουν τρύπες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την στατική επάρκεια του συγκεκριμένου σημείου του σταδίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ καταγράφτηκαν μέχρι και σωληνώσεις νερού με βλάβη, στις οποίες εντοπίστηκε διαρροή νερού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανυπολόγιστη σπατάλη για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Πολλά είναι και τα σπασμένα τζάμια που εντοπίζει κάποιος περιμετρικά του σταδίου και τα οποία δείχνουν να μην αντικαθίστανται, ενώ στο πέταλο επί της οδού Σταδίου υπάρχουν μέχρι και απομεινάρια συρματοπλέγματος, που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αφαιρέσει…

«Αγκάθι» η καθαριότητα
Η παλαιότητα του γηπέδου μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, που δίνουν παράταση στο χρόνο ζωής της εγκατάστασης, παρότι διανύει την πέμπτη δεκαετία που βρίσκεται σε χρήση. Ανεξάρτητα, όμως, από το κομμάτι της συντήρησης, η πλημμελής καθαριότητα είναι ένα από τα ζητήματα, που πρέπει να απασχολήσουν άμεσα τους υπεύθυνους του ΕΑΚ Βόλου.
Οι χώροι πίσω από τις θύρες 1, 6 και 7 έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Μπάζα από προηγούμενες οικοδομικές εργασίες στο στάδιο, μαζί με σίδερα, αλλά και σπασμένα πλαστικά καθίσματα έχουν σχηματίσει τεράστιους σωρούς, που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Το σκηνικό συμπληρώνουν τσιμεντόλιθοι, κατεστραμμένα στρώματα γυμναστικής, όπως και όργανα του στίβου που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, παλιές διαφημιστικές πινακίδες, πάγκοι εργασίας και τραπέζια, μέχρι και εγκαταλειμμένες σκαλωσιές, με αποτέλεσμα ο χώρος να θυμίζει… χωματερή.
Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση της τάφρου, που χωρίζει το κεντρικό γήπεδο με το βοηθητικό του ΕΑΚ Βόλου. Η αποψίλωση των χόρτων, που έχουν μετατρέψει το χώρο σε… ζούγκλα, φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό, με δεδομένο ότι και σ’ εκείνο το σημείο υπάρχουν πολλά απορρίμματα, που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, ακόμη και περιττώματα ζώων.
Το γεγονός πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει. Όπως και το ότι αφέθηκε στη μοίρα της τα τελευταία χρόνια, αφού η χαοτική κατάσταση που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της «Θ» δεν προέκυψε εν μία… νυκτί.
Βέβαια, πέρα από τις ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν για την εικόνα που παρουσιάζει το ΕΑΚ, εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να υπάρξει άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής και μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό των χώρων του σταδίου, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η ανθυγιεινή εστία εντός των μεγαλύτερων αθλητικών εγκαταστάσεων μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (36)

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (10) (1)
Αρκετά είναι τα σπασμένα τζάμια στο στάδιο, τα οποία δεν έχουν αντικατασταθεί

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (29)
Σε… ζούγκλα έχει μετατραπεί η τάφρος που χωρίζει το στάδιο από το βοηθητικό του ΕΑΚ

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (26)

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (20)

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (5)

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (4)

ΕΑΚ ΒΟΛΟΥ (3)
Όγκοι σκουπιδιών υπάρχουν κάτω από τις κερκίδες του σταδίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το