Κόσμος

Χειροπέδες σε βουλευτές των Κούρδων έβαλε ο σουλτάνος

Επικίνδυνα παιχνίδια με την υπομονή της διεθνούς κοινότητας και των Κούρδων της Τουρκίας παίζουν ο Ερντογάν σουλτάνος και η τουρκική ηγεσία, καθώς χθες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα φυλακίζοντας την ηγεσία και εκλεγμένους βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP.

Η πορεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την αυταρχικότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται κάποιο τέλος σε αυτήν, με τις συλλήψεις των εκλεγμένων βουλευτών να αποτελούν την τελευταία πράξη μιας σειράς σουλτανικών αποφάσεων.
Η χθεσινή απόφαση να φυλακιστούν ο «Κούρδος Ομπάμα» Σελαχεντίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Φιγκέν Γιουκσεντάγ, μαζί με τουλάχιστον 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και χωριστά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της φυλάκισης των φιλοκούρδων πολιτικών με την κατηγορία ότι «προωθούν την τρομοκρατία» και με αφορμή την άρνηση κατάθεσης από πλευράς τους για υποθέσεις που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, κατηγόρησε τις τουρκικές Αρχές ότι «υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, όπως εξήγησε, οι τουρκικές Αρχές φαίνεται να υπερβαίνουν τα όρια που οι ίδιες έχουν θέσει με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αναστολή ορισμένων αρχών της Διεθνούς Σύμβασης για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, γίνεται γιατί δεν φαίνεται οι Αρχές να αναγνωρίζουν το τεκμήριο της αθωότητας σε κανέναν από όσους συλλαμβάνουν.

assets_large_t_420_54951714_type13145

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία διά στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Στη σχετική τους ανακοίνωση οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν: «Περιμένουμε από την Τουρκία να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και γνωστοποιούμε αυτές τις προσδοκίες μας απευθείας στις τουρκικές Αρχές». Από τα ευρωπαϊκά κράτη την πιο δυναμική αντίδραση είχε η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να καλεί στο ΥΠΕΞ τον επιτετραμμένο της Αγκυρας στο Βερολίνο για εξηγήσεις και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους βουλευτές και τα στελέχη του HDP αλλιώς να διασφαλίσει ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων κάλεσε την Τουρκία «να ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θέλει να πάρει» και «τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της με την ΕΕ». Η γαλλική κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ρομέν Ναντάλ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις συλλήψεις και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τα βασικά δικαιώματα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον (κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του), αφού υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στον πόλεμο της Συρίας, τόνισε ότι «Βρετανία και Γερμανία εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης». Στις κατηγορίες απάντησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές δηλώσεις δεν είναι αποδεκτές, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη παρέχουν στήριξη στο PKK.

Οι επιχειρήσεις
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας του HDP και των βουλευτών του κόμματος, οι τουρκικές Αρχές για άλλη μια φορά απέκλεισαν την πρόσβαση στο Twitter και στην εφαρμογή Whatsapp. Επίσης σημαντικό είναι το στοιχείο ότι οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν από το καλοκαίρι και μετά την άρση της ασυλίας τους 50 από τους 59 βουλευτές του HDP, οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι χθεσινές συλλήψεις είχαν προαναγγελθεί, όμως κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στις συλλήψεις των φιλοκούρδων πολιτικών προκάλεσε αντιδράσεις και από την πλευρά του HDP αλλά και του PKK. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του HDP, Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε πως «οι συλλήψεις αυτές είναι πολιτικές, δεν έχουν καμία νομική βάση και δεν αφορούν στο κόμμα, αλλά στοχεύουν να προκαλέσουν εμφύλιο στην Τουρκία».

Προς επίρρωση των λεγομένων του Μπιλγκέν, ήρθε η αντίδραση του PKK, το οποίο αποφάσισε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση κατά των βουλευτών να προχωρήσει σε βομβιστική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ εναντίον αστυνομικού τμήματος σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 100. Επιπλέον η ηγεσία του PKK προχώρησε σε μια σπάνια κίνηση, καθώς το κορυφαίο στέλεχος του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης, Μουράτ Καραγιλάν, σε βίντεο κάλεσε τον κουρδικό λαό να αντιδράσει στις συλλήψεις και τους μαχητές της οργάνωσης να εντείνουν τη μάχη κατά των τουρκικών αρχών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το