Τοπικά

«Χέρι βοηθείας» σε δεκάδες άστεγους από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

 

Κοινωνικό φαινόμενο και στην πόλη του Βόλου αποτελεί η αστεγία με την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ να κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερους άστεγους στον Ξενώνα Αστέγων. Ήδη από το 2019 το έργο τόσο του Ξενώνα, όσο και της ομάδας παρέμβασης στους δρόμους Street Work είναι καθημερινό και πλούσιο έχοντας προσφέρει βοήθεια σε δεκάδες συμπολίτες μας σε ανέχεια. Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την αστεγία, αλλά και για να μπορέσουν να συνδράμουν, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μεταξουργείο ημερίδα.
«Στόχος της ημερίδας ήταν να προσεγγίσουμε όλο τον κόσμο για να ενδιαφερθεί και να είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με εμάς. Για να μας ενημερώνει, όταν βλέπει κάποιον άστεγο στους δρόμους για να μπορούμε να τον εξυπηρετήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη. Υπογράμμισε ότι η αστεγία είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και συναντάται ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως ο Βόλος. Το τελευταίο εξάμηνο ο Ξενώνας έχει εξυπηρετήσει 25 άτομα. «Όλοι μαζί οι φορείς, με τη Δημοτική Αρχή, την κοινωνική πρόνοια, τη δημοτική αστυνομία έχουμε συνεργασία για να βρεθούν λύσεις για τα άτομα που για διαφορετικούς λόγους έφτασαν στο σημείο να μην έχουν χώρο για να μείνουν» επισήμανε.

Και δεύτερος Ξενώνας Αστέγων

Η Δημοτική Αρχή προχωρά ήδη τις διαδικασίες για τη λειτουργία και του δεύτερου Ξενώνα Αστέγων στην Άλλη Μεριά για να εξυπηρετηθούν ακόμη περισσότεροι που έχουν ανάγκη. Στον ξενώνα θα μπορούν να φιλοξενηθούν 18 άτομα. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ειδικά τώρα που ακούγεται ότι θα είναι ένας από τους δυσκολότερους χειμώνες, η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ φροντίζει με τη Δημοτική Αρχή και σε συνεργασία με άλλους φορείς να δει πώς θα φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Γεγονός είναι πάντως πως, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, παρατηρείται αύξηση στις κλήσεις των πολιτών που έχουν εντοπίσει κάποιον άστεγο. «Τους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά τους και θέλουμε να απευθύνονται σε εμάς για να βοηθήσουμε» δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ, ενώ σημείωσε πως για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης σε ξενώνα γίνονται επαφές και μέσω ΥΠΕ για να μπορέσουν να ενταχθούν σε άλλη δομή.
Στη χθεσινή εκδήλωση έγινε καίρια προσέγγιση του φαινομένου της αστεγίας και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν τόσο από τον Ξενώνα Αστέγων όσο και από την ομάδα παρέμβασης Street Work που δραστηριοποιείται στην πόλη. Η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Ξενώνα Αστέγων Βόλου στη Νεάπολη, Βησσαρία Θεοδωροπούλου, ανέφερε πως «στόχος της εκδήλωσης είναι να τονιστεί ότι το φαινόμενο της αστεγίας όντως υπάρχει, αλλά και να υπάρξει ευαισθητοποίηση προκειμένου να ενημερώνονται οι υπηρεσίες και οι πολίτες για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Είμαστε η πρώτη γραμμή που ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών για να συνδράμουμε όταν εντοπίσουν κάποιον άστεγο. Η ομάδα παρέμβασης, που εντάσσεται στον ξενώνα και υποστηρίζεται από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κινείται άμεσα για να εντοπίσει τον άστεγο και να γίνει η πρώτη επαφή» δήλωσε. Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να εξεταστεί, αν ο άστεγος πληροί τα κριτήρια για την ένταξή του στον ξενώνα.
Τα τηλεφωνήματα συμπολιτών μας που έχουν εντοπίσει κάποιον άστεγο είναι συχνά και σχεδόν κάθε εβδομάδα. Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί ο άστεγος, καθώς μπορεί να έχει φύγει από το σημείο που βρισκόταν. Έτσι η ομάδα παρέμβασης στους δρόμους Street Work αφήνει ενημερωτικά φυλλάδια στο σημείο, ενώ ενημερώνει και τη γειτονιά. «Λαμβάνουμε πληροφορίες που θα μας φανούν χρήσιμες για να μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε. Γίνεται και δεύτερη προσπάθεια και ειδικά στην ώρα που μας έχουν πει ότι βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο μήπως σταθούμε πιο τυχεροί αυτή τη φορά» σημείωσε. Όταν τελικά εντοπιστεί το άτομο που χρειάζεται βοήθεια η ομάδα, που απαρτίζεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νοσηλεύτρια, αναλαμβάνει τις διαδικασίες για την ένταξή του στον ξενώνα. Ακόμη, όμως, και αν δεν εντάσσεται στον ξενώνα, η βοήθεια δεν σταματάει καθώς ο άστεγος λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται και ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.

101 παρεμβάσεις στους δρόμους

Η υπηρεσία του Street work ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Έως και τον Αύγουστο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 101 παρεμβάσεις στον δρόμο. Από αυτές, στις 42 τηλεφωνικές παραπομπές, το κλιμάκιο του street work δεν εντόπισε κανέναν. Σε τέσσερις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν οικογένειες με ανήλικα τέκνα, είτε πυρηνικές είτε μονογονεϊκές. Οι υπόλοιπες αφορούσαν 42 μεμονωμένους άνδρες και 14 μεμονωμένες γυναίκες, καθώς και ένα ζευγάρι.
Το ηλικιακό όριο για την ένταξη στον ξενώνα είναι τα 65 έτη, καθώς στόχος είναι η μετάβαση και η επανένταξη του άστεγου κοινωνικά και εργασιακά. Ο ξενώνας του Βόλου λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2019 μέσω ΕΣΠΑ. Από τότε έχουν γίνει εντάξεις περισσότερων από 56 πολιτών που χρειάζονταν στέγη, ενώ έγιναν και επτά επανεντάξεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα που προέκυψαν από την εξέλιξη της διαμονής των φιλοξενουμένων από τον Οκτώβριο του 2019 έως σήμερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική τους επανένταξη.
Το 40% των ατόμων βρήκαν εργασία, το 23% αποκαταστάθηκαν στεγαστικά, το 16% χρειάστηκε να παραπεμφθεί βάσει αναγκών σε άλλη εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας, με το 9% επιτεύχθηκε οικογενειακή επανένωση και το 12% επέλεξε οικειοθελή αποχώρηση ή αποχώρησε λόγο μη τήρησης του κανονισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το