Τοπικά

Χειρουργεία live streaming στο «Αχιλλοπούλειο»

Το «Αχιλλοπούλειο» μπορεί πλέον να… κάνει θαύματα και να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες εφόσον εγκριθεί ο νέος οργανισμός του που καθυστερεί από το υπουργείο Υγείας. Χειρουργεία live streaming σε συνεργασία με γιατρούς σε όλο τον πλανήτη και απευθείας συνδέσεις με χειρουργικές κλινικές σε όλο τον κόσμο την ώρα της επέμβασης για συμβουλευτικές υπηρεσίες, είναι οι παροχές που απέκτησε η χειρουργική κλινική.

Είναι απαραίτητο για το νοσοκομείο και τις ανάγκες του πληθυσμού που αυτό καλύπτει, να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες του σε ένα νέο και επικαιροποιημένο διοικητικό οργανισμό. Η πρόταση που επεξεργάστηκε η χειρουργική κλινική – η οποία εγκρίθηκε από όλα τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου – έχει κατατεθεί επίσημα εδώ και ενάμιση χρόνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νέα στον ορίζοντα. Ήδη όλες οι δομές, οι ειδικότητες και τα τμήματα που θα αναπτυχθούν όπως το ογκολογικό τμήμα, τμήμα ακτινοθεραπείας, αιμοδυναμικό εργαστήριο έχουν συμπεριληφθεί σε ένα πλαίσιο, που αναβαθμίζει ουσιαστικά αλλά και στην πράξη το νοσοκομείο, δίνοντας του προοπτικές.

Μοναδικό ιατροτεχνολογικό έργο στο νοσοκομείο
Ο χειρουργός κ. Λύτρας υπεύθυνος της ομάδας αξιοποίησης του ΕΣΠΑ εκ μέρους των γιατρών τονίζει πως «σε πείσμα των καιρών, της παγιωμένης μιζέριας και του εθνικής εμβέλειας πατροπαράδοτου διχασμού, η 28η του Γενάρη ήταν μια εξαιρετική ημέρα για το Νοσοκομείο, αντίστοιχη με τις Αλκυονίδες μέρες στην καρδιά του χειμώνα. Η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια ετών απέδωσε, για ακόμη μια φορά, αποτελέσματα που δικαιολογούν τα επινίκια και τους πανηγυρισμούς, αν και στην περίπτωσή μας δεν κατορθώσαμε να γιορτάσουμε με τον διαχρονικά κακόφωνο βάρδο φιμωμένο…
Εκτός από το να υπογράψουμε συμβάσεις για πολλά, χρήσιμα και απαραίτητα έργα για το νοσοκομείο (αναμεσά τους και ο πολυπόθητος μαγνητικός τομογράφος), πετύχαμε να παραδώσουμε ένα ιατροτεχνολογικό έργο μοναδικό σε δυνατότητες, εργονομία, αλλά και αισθητική, το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα χειρουργικής αίθουσας», σημειώνει.

Σύνδεση με γιατρούς απ’ όλο τον πλανήτη
Το συγκεκριμένο σύστημα ξεπερνά κατά πολύ τον απλό στόχο της αγοράς κάποιου απλά νέου εξοπλισμού προς αντικατάσταση παλαιότερου, προκειμένου να συνεχίσουν οι γιατροί και μόνο να κάνουν τα ίδια πράγματα.
Αφορά κυριολεκτικά στην εισαγωγή σε ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας και απόδοσης όχι μόνο του ιατρικού προσωπικού που θα το αξιοποιήσει, αλλά και ολόκληρου του μηχανισμού ανθρώπων και πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζει τη χειρουργική δραστηριότητα. Πέρα από το να προωθήσει την πραγματοποίηση νέων επεμβάσεων υψηλών απαιτήσεων, στις πλέον ασφαλείς και «φιλικές» για όλους συνθήκες, εξασφαλίζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη σύγχρονη άσκηση της χειρουργικής, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές πληροφορίες, αλλά και επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον.
«Αποκτήσαμε λοιπόν τη δυνατότητα ως χειρουργική κλινική – και όχι μόνο – να χειρουργούμε ρυθμίζοντας τον εξοπλισμό με το πάτημα ενός πλήκτρου, έχοντας στην οθόνη διαθέσιμο τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και το ιστορικό του με κάθε πληροφορία, τις εικόνες από αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες για σύγκριση, αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνούμε άμεσα με συναδέλφους που χρειαζόμαστε εντός του νοσοκομείου ή και σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Μπορούμε να καταγράφουμε και να δείχνουμε τη δουλειά μας για εκπαιδευτικούς λόγους και δραστηριότητες, αλλά και για να ξεπερνάμε πιθανές δυσκολίες ζητώντας μια επιπλέον γνώμη, τη στιγμή που αυτή χρειάζεται, από κάποιον που μπορεί απλά να βρίσκεται μπροστά στον υπολογιστή του.

Εξωστρέφεια και επένδυση στην εκπαίδευση
Ήταν αυτό το έργο τόσο απαραίτητο και πρωτεύον για τη λειτουργία της χειρουργικής κλινικής και το νοσοκομείο Βόλου; Με απόλυτο ύφος και μονολεκτικά… «ναι», τονίζει ο κ. Λύτρας.
Ο λόγος είναι απλός και εμφανής για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις πέραν των συνόρων της Μαγνησίας. Η εξωστρέφεια και η επένδυση στην εκπαίδευση και τις εξελίξεις, είναι αυτές που αποτελούν πόλο έλξης για ασθενείς, αλλά και υγειονομικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών σε ένα νοσοκομείο και τα τμήματά του. Η παράδοση δε, αλλά και η δραστηριότητα της χειρουργικής κλινικής του Γ.Ν. Βόλου, είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιβάλλουν να ακολουθούνται τα σύγχρονα δεδομένα και τάσεις, διασφαλίζοντας ποιότητα υπηρεσιών, αλλά και εκπαίδευσης.

«Όπως οργανώσαμε το πρώτο πλήρες Ογκολογικό Συμβούλιο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2013, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο συντονισμένα και συλλογικά, έτσι και τώρα επενδύουμε σε κάτι που θέλουμε να αναβαθμίσει όχι μόνο τις υπηρεσίες μας, αλλά και την εικόνα του ίδιου του νοσοκομείου, προκαλώντας το ενδιαφέρον νέων συναδέλφων να εργασθούν σε αυτό και να το στελεχώσουν. Οι συνεργασίες που έχουμε ήδη αναπτύξει από καιρό, με αναγνωρισμένους συναδέλφους σε κέντρα του εξωτερικού, αλλά και της χώρας μας, είναι στο ίδιο πλαίσιο ενταγμένες και έχουν τύχει αποδοχής και αναγνώρισης από προσωπικό και ασθενείς.
Επιλέξαμε λοιπόν με στρατηγικό όραμα να επενδύσουμε σε συνθήκες και υποδομές εφάμιλλες με αυτές που συναντά κανείς σε ιδρύματα του εξωτερικού, παρά να καθηλωθούμε στη μίζερη άποψη ότι δεν το χρειαζόμαστε, αφού δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η κοινή λογική επιβάλλει, τουλάχιστον να προβληματιστεί εκείνος που ίσως διαφωνεί, όταν υπάρχουν ήδη νοσοκομεία με 38 τέτοιες αίθουσες και όχι απλά με μια. Τα σχόλια θαυμασμού που δεχτήκαμε από τον ελληνικό ιατρικό κόσμο, αλλά και τα αιτήματα να μοιραστούμε τη «συνταγή της επιτυχίας» μας, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής μας.

Δεν πρέπει ωστόσο να εφησυχάσουμε με την επιτυχία του συγκεκριμένου πλάνου και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που είναι ήδη δρομολογημένα. Περιθώρια βελτίωσης, σε πολλαπλά επίπεδα, υπάρχουν πολλά και είναι και επιβεβλημένα. Θα πρέπει ωστόσο όλοι να αντιληφθούν, τόσο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, αλλά και αρμόδιων φορέων, ότι το νοσοκομείο έχει πλέον τις δυνατότητες να προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω από «απλές» υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης», είπε.
Σαφέστατα, η υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο τόσο στις τωρινές, αλλά και στις συνθήκες που μπορεί να διαμορφώσει ένας μεγαλύτερος οργανισμός. Ωστόσο, δεν είναι αυτονόητο ότι θα μπορέσει να αναπτύξει κάτι που δεν προβλέπεται θεσμικά, εντός ενός δημόσιου οργανισμού υγείας. Ενδεικτικά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στη «Μαγνησία» της Αγγλίας, το επίσης μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, το South End Hospital, διαθέτει διπλάσιες κλίνες, δύο αξονικούς και τρεις μαγνητικούς τομογράφους, μια παρόμοια χειρουργική αίθουσα, ογκολογική κλινική, ακτινοθεραπευτικό κέντρο και πάνω από 4.000 προσωπικό.

«Οι συγκρίσεις δυστυχώς δεν μας ευνοούν, αλλά δείχνουν τι ισχύει εκτός των συνόρων σε παρόμοιου πληθυσμού περιφέρειες.
Θα ήταν τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού και δείγμα αγνωμοσύνης από μέρους μας, αν δεν τονίσουμε τη σημαντική προσφορά επώνυμων και ανώνυμων χορηγών, στην προσπάθεια που καταβάλλεται όλη αυτή την περίοδο για να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι δράσεις εταιρικής ευθύνης της ΕΒΟΛ και της εταιρείας που ανακαινίζει τη μονάδα εντατικής θεραπείας ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, και αυτό οφείλει να τονισθεί. Ευχόμαστε δε, και να παραδειγματίσουν.
Τίποτα όμως δεν θα ήταν εφικτό, αν εκτός από τη δική μας προσπάθεια δεν υπήρχαν και οι άνθρωποι εκείνοι, που σε διοικητικό επίπεδο έδωσαν το περιθώριο να κάνουμε πράγματα, που αφουγκράστηκαν τις συνθήκες και προστάτεψαν το νοσοκομείο και τα συμφέροντά του θεσμικά και ουσιαστικά με τον ρόλο τους. Τόσο ως στελέχη του νοσοκομείου, αλλά και ως δημόσιοι λειτουργοί. Στην περίπτωση δε της χειρουργικής κλινικής – και όχι μόνο – οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ονοματεπώνυμο, Θανάσης Λιούπης», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το