Τοπικά

Χαοτική η πολεοδομική εικόνα στα «σύνορα» Αγριάς-Αγίου Λαυρεντίου – Ιδιοκτησίες βρίσκονται ταυτόχρονα εντός και εκτός σχεδίου….

Χαοτική η πολεοδομική κατάσταση που επικρατεί σε Αγριά και Άγιο Λαυρέντιο για τρία οικοδομικά τετράγωνα. Η «διαμάχη» μεταξύ ιδιοκτητών των δύο περιοχών είχε ξεσπάσει πριν ενταχθούν οι περιοχές στον ενιαίο δήμο Βόλου.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 1990 όταν η Αγριά απέκτησε σχέδιο πόλης Με το προεδρικό διάταγμα της 11-6-1997 , με τίτλο, «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της κοινότητας
Αγριάς (Ν. Μαγνησίας) και τροποποίηση προκηπίου», τροποποιήθηκαν μεταξύ των άλλων και τρία οικοδομικά τετράγωνα.

Στην εν λόγω πολεοδομική μελέτη συμπεριλήφθηκε και έκταση δώδεκα περίπου στρεμμάτων η οποία ενέπιπτε στα διοικητικά όρια της τέως Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου που εντάχθηκε μεταγενέστερα στον Δήμο Αρτέμιδας και σήμερα αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Βόλου. Η πρώην Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου, εκφράζοντας την αντίρρησή της σ΄αυτό, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του από 23-11-1990 Προεδρικού Διατάγματος. Στην πορεία σύνταξης της Πράξης Εφαρμογής, που ακολούθησε μετά την πολεοδομική μελέτη της περιοχής, υπήρχε ενεργή συμμετοχή της πρώην κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου μέχρι και την κύρωσή της. Την ανήρτησε μάλιστα στην τελική της μορφή, στο Κοινοτικό Κατάστημα χορηγώντας και βεβαίωση περί μη υποβολής ενστάσεων. Λόγω του ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αποσύρθηκε, εκδόθηκε η υπ’ αρ. 4576/1998 απόφαση του Πέμπτου Τμήματός του, με την οποία η Πολεοδομική Μελέτη Αγριάς ακυρώθηκε κατά το τμήμα εκείνο το οποίο ενέπιπτε στα διοικητικά όρια του Αγίου Λαυρεντίου.

Οι ιδιοκτησίες των οικοδομικών τετραγώνων 150, 154 και 155 βρέθηκαν όχι μόνο στα διοικητικά όρια δύο Δήμων αλλά και εν μέρει μεν εντός σχεδίου, με ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, εισφορές σε γη και τις λοιπές υποχρεώσεις, εν μέρει δε εκτός σχεδίου με ανομοιόμορφη και ημιτελή ρυμοτόμηση. Οι οδοί των τελευταίων οικοδομικών τετραγώνων κατέστησαν αδιέξοδοι και δημιουργήθηκε μια πολεοδομικά προβληματική και επαχθής κατάσταση.

Στον δήμο Βόλου κατατέθηκε τοπογραφικό διάγραμμα για τροποποίηση σχεδίου πόλης στα οικοδομικά τετράγωνα 144, 150 και 154 της Δ.Ε. Αγριάς του Ενιαίου Δήμου Βόλου, για να αρθεί η τραγελαφική κατάσταση.
Η αρμόδια υπηρεσία μας από εξέταση του θέματος θα προτείνει την έγκριση της πρότασης τροποποίησης στο σύνολό της, διότι ολοκληρώνει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και καθιστά ασφαλή και απρόσκοπτη την κυκλοφορία. Επιπλέον αυτού, από την εν λόγω τροποποίηση προκύπτει αύξηση κοινοχρήστου χώρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το