O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ξεκινά ένα νέο επιστημονικό πρότζεκτ για να αναζητήσει τα σωματίδια της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, η οποία αποτελεί περίπου το 27% του σύμπαντος, έναντι μόνο 5% που αντιστοιχεί στην κοινή ορατή ύλη (δηλαδή αστέρια, πλανήτες και οτιδήποτε υπάρχει πάνω τους).
Οι φυσικοί θεωρούν πιθανό το να υπάρχουν «εξωτικά» σωματίδια της αόρατης σκοτεινής ύλης, αλλά δεν τα έχουν βρει μέχρι σήμερα. Με το πείραμα FASER (Forward Search Experiment),που περιλαμβάνει την εγκατάσταση και τη χρήση ενός νέου ανιχνευτή, θα ψάξουν για τα «σκοτεινά» σωματίδια με χρησιμοποιώντας τον επιταχυντή LHC (ο οποίος αυτή την εποχή είναι εκτός λειτουργίας για να αναβαθμισθεί), σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Ο νέος ανιχνευτής θα είναι ένα όργανο μήκους πέντε μέτρων και διαμέτρου ενός μέτρου περίπου, το οποίο θα τοποθετηθεί σε σημείο κατά μήκος του κυκλικού επιταχυντή LHC, 480 μέτρα μετά τον τεράστιο εξαώροφο ανιχνευτή ATLAS, όπου ανακαλύφθηκε το σωματίδιο του Χιγκς το 2012. Καθώς οι ακτίνες πρωτονίων θα συγκρούονται στο όργανο του ATLAS, μπορεί να δημιουργούν νέα σωματίδια, τα οποία ίσως στη συνέχεια «συλλάβει» το νέο όργανο FASER. Κάθε φορά που θα λειτουργεί το πείραμα ATLAS, θα λαμβάνει δεδομένα και το πείραμα FASER.
Αναμένεται να λειτουργήσει σε πρώτη φάση από το 2021 έως το 2023. Όταν ο μεγάλος επιταχυντής LHC και το γιγάντιο τούνελ του μήκους 27 χιλιομέτρων κλείσουν ξανά για μια νέα αναβάθμιση την περίοδο 2024-26, θα αναβαθμισθεί τότε και το όργανο FASER, ώστε να γίνει μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο. Το πενταετές πρόγραμμα FASER, είναι μια πρωτοβουλία φυσικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν. Θα συνεργασθούν 30 έως 40 επιστήμονες από διάφορες χώρες του κόσμου.
«Πριν από επτά χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μποζόνιο του Χιγκς στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, ολοκληρώνοντας ένα κεφάλαιο στην αναζήτηση μας για τους θεμέλιους λίθους του σύμπαντος, όμως τώρα αναζητούμε νέα σωματίδια. Το πρόβλημα της σκοτεινής ύλης δείχνει ότι δεν ξέρουμε από τι αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος, συνεπώς είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν νέα σωματίδια εκεί έξω», δήλωσε ο επικεφαλής του FASER Τζόναθαν Φενγκ, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.
Πηγή: Έθνος