Κόσμος

Brexit: Αναβολή ψηφοφορίας και νέο ταξίδι Μέι στις Βρυξέλλες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Επίσης γνωστοποίησε ότι θα επισκεφτεί εκ νέου τις Βρυξέλλες.

«Είναι σαφές ότι, παρόλο που υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις βασικές πτυχές της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη και βαθιά ανησυχία », δήλωσε ο Βρετανίδα πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, θα αναβάλλουμε το χρονοδιάγραμμα της αυριανής ψηφοφορίας και δεν θα προχωρήσουμε στη διαίρεση του Κοινοβουλίου αυτή τη στιγμή».

Η Τερέζα Μέι σημείωσε πως αν και ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το καθήκον της είναι να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με την Sun, και όπως αναμετέδωσε το Reuters, η αναβολή της ψηφοφορίας θα είναι επ’ αόριστον, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην φθάσει στη βρετανική Βουλή ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα.

Νωρίτερα, και μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία θα επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφστατ, έσπευσε να δηλώσει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα απογοητεύσει ποτέ τους Ιρλανδούς».

«Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω πλέον. Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των Τόρις θέλει να καθυστερήσει την ψηφοφορία. Απλά, κρατήστε στο μυαλό σας ότι εμείς δεν θα απογοητεύσουμε ποτέ τους Ιρλανδούς», σημείωσε ο Φερχόφστατ. «Αυτή η καθυστέρηση θα επιδεινώσει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουν!».

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Έχουμε μια συμφωνία στο τραπέζι», δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θυμίζοντας μια θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε.» Το μπλοκ είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τη Μέι.

Η σημερινές ανακοινώσεις της Τερέζα Μέι έρχονται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Αρθρο 50 για Brexit χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για μια επείγουσα απόφασή, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία, η οποία τελικά πήρε αναβολή.

Οι αντιδράσεις
Η Τερέζα Μέι θα πρέπει είτε να κυβερνήσει τη χώρα είτε να παραιτηθεί, προειδοποίησε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, μετά την αναβολή της ψηφοφορίας.

“Με τι ισοδυναμούν τα δύο χρόνια στα οποία η Τερέζα Μέι διαπραγματεύεται το Brexit; Με μια ακατόρθωτη συμφωνία την οποία το κοινοβούλιο θα απέρριπτε απερίφραστα, αν η πρωθυπουργός είχε το θάρρος να την αφήσει να φτάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων”, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής, που είναι επικεφαλής μιας ισχυρής ομάδας ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.

“Αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν (τον ηγέτη των Εργατικών) στην κυβέρνηση (…) Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει είτε να κυβερνήσει είτε να παραιτηθεί”, κατέληξε.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το