Πολιτισμός

Bόλτα στον μυστηριώδη Δρόμο του Μεταξιού

metaksi

Εβδομήντα φωτογραφίες τριάντα και πλέον φωτογράφων, από την επαρχία Gansu, οι οποίοι προβάλλουν τον Δρόμο του Μεταξιού, της μαγείας του ταξιδιού των εμπορευμάτων, της περιπέτειας των εμπόρων και των ταξιδευτών.
Η έκθεση με τίτλο «The photography Exhibition of Silk Road» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρου Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από 11 έως 15 Φεβρουαρίου.
Μέσα από το φωτογραφικό τους φακό, αναδεικνύουν το δρόμο γνωριμίας και ανταλλαγής σπουδαίων πολιτισμών, των ανυπέρβλητων χρωμάτων, της μαγείας του ταξιδιού των εμπορευμάτων, της περιπέτειας των εμπόρων και των ταξιδευτών, το αντάμωμα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των λαών.

Το κινέζικο μετάξι
Ως Δρόμος του Μεταξιού είναι γνωστό το δίκτυο των εμπορικών διαδρόμων μεταξύ της Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και στα νότια αυτής.
Το δίκτυο αυτό απλωνόταν σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο, με έναρξη την Κίνα και προορισμό την Ινδία, την Περσία και τις περιοχές της Μεσογείου, ενώ παράλληλα, μέσω του Ινδικού Ωκεανού, τα προϊόντα μεταφερόταν μέσω των θαλάσσιων διαδρομών προς την Ινδοκίνα, την Ινδία, την Αραβική χερσόνησο και τις χώρες της ανατολικής Αφρικής.
Η ονομασία «Δρόμος του Μεταξιού» χρησιμοποιήθηκε επίσημα για πρώτη φορά από τον Γερμανό γεωγράφο Φερδινάνδο φον Ριντχόφεν, τον 19ο αιώνα και προέρχεται από ένα από τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα που διακινούσε η Κίνα, το κινέζικο μετάξι, η εμπορική εκμετάλλευση του οποίου ξεκίνησε σε εντατική μορφή την περίοδο της Δυναστείας των Χαν, μετά τις εξερευνήσεις του Τσανγκ Τσιάν.
Μέσω του Δρόμου του μεταξιού διακινούνταν, εκτός από μετάξι, μπαχαρικά, γυαλί, πορσελάνη, πολύτιμοι λίθοι και πολλά άλλα προϊόντα. Μέσω αυτών των διαδρομών έφτασε στις δυτικές της Κίνας περιοχές η γνώση του χαρτιού και της πυρίτιδας.
Κατά μήκος του Δρόμου αναπτύχθηκαν σημαντικοί πολιτισμοί, ενώ αποτέλεσε δίοδο για την εξάπλωση του Βουδισμού στην Κίνα και την Ιαπωνία και του Χριστιανισμού στις ανατολικής περιοχές καθώς και την εξάπλωση του Ισλάμ και την κορύφωση των επιτευγμάτων του Ισλαμικού πολιτισμού.

Η απότομη μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ανατολής και Δύσης που ακολούθησε την εγκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 15ο αιώνα, οδήγησε στην ανάγκη εύρεσης νέων διαδρομών, κάτι που τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.
Την έκθεση διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλάδος – Κίνας (έτος 1956).
info: Είσοδος ελεύθερη. Εγκαίνια: Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30 μ.μ. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00. Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66A & Θεσσαλονίκης, Θησείο | στάση Μετρό: Κεραμεικός. Τηλ. 210-3452150

πηγή www.thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το