Ελλάδα

Bloomberg: Ο «παράγων Παπανδρέου» ίσως λειτουργήσει υπέρ του Σαμαρά

ΣΑΜΑΡΑΣ

Σε μια πολωμένη προεκλογική περίοδο εισέρχεται πλέον η Ελλάδα, με κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να έχει ένα μήνα περιθώριο για να πείσει τους ψηφοφόρους για αυτό που δεν κατάφερε να πείσει την βουλή: ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική που χάραξε η κυβέρνησή του, γράφει το Bloomberg. Προσθέτει μάλιστα ότι παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν παράγοντες που περιπλέκουν το τοπίο, όπως η πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος, από τον Γ. Παπανδρέου.

Η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μειώνεται και η προοπτική ενός συνασπισμού με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει ολοένα και πιο αβέβαιη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο τελευταίος θεωρεί ότι θα δοθεί μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων γύρω από τα οικονομικά τους προγράμματα.

Το πολιτικό τοπίο περιπλέκεται περαιτέρω, ενδεχομένως προς όφελος του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν εκείνος που αιτήθηκε της διεθνούς βοήθειας για την Ελλάδα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα, γράφει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει τις πιθανότητες που έχει ο Α. Σαμαράς να ψαλιδίσει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Γ. Παπανδρέου καταφέρει εν τέλει να δελεάσει- δυσαρεστημένους από την ηγεσία του Ευ. Βενιζέλου- ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει στήριξης και πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

«Η μετακίνηση ψήφων από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μεγάλη ώθηση στον τελευταίο, ώστε να ανέβει στις δημοσκοπήσεις από το 2011 και έκτοτε. Αυτό θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο, ιδιαιτέρως καθώς ενδέχεται να μειώσει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, όπως και να αλλάξει τους πιθανούς συσχετισμούς (για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού) σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία» λέει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αναλυτής στην Royal Bank of Scotland Group Plc στο Λονδίνο που μίλησε στο Bloomberg.

Σε άλλο δημοσίευμά του, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι αυτή την φορά η ελληνική κρίση θα είναι πιο περιορισμένη και δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος εξάπλωσης στην ευρωζώνη όπως την περίοδο 2011-2012, καθώς τόσο οι άλλες ευάλωτες οικονομίες του ευρώ, όσο και οι χρηματογορές είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Όπως αναφέρουν αναλυτές «τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα ελληνικό πρόβλημα, η ευρω-κρίση έχει τελειώσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το