Κόσμος

Bloomberg: Γιατί η Μέρκελ είναι τόσο ξεροκέφαλη – Οι τρεις λόγοι

merkel
Βρισκόμαστε… ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για το ευρώ, γράφει τo Bloomberg, που εκτιμά ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της κάνει ολοένα και πιο ορατή την πρώτη έξοδο χώρας από το κοινό νόμισμα.
«Η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων και τα πλάνα επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων και αύξησης μισθών από τη νέα ελληνική κυβέρνηση δεν βοηθούν τις διαπραγματεύσεις», γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αλλά προσθέτει ότι είναι η γερμανική αδιαλλαξία αυτή που οδηγεί την Ελλάδα σε μία γωνία, από την οποία η μόνη διαφυγή μπορεί να είναι το Grexit.
Στη συνέχεια, αναλύει τρεις πιθανές εξηγήσεις γιατί η Ανγκελα Μέρκελ είναι τόσο αδυσώπητα ανένδοτη.
1) Η Γερμανία δεν βλέπει το Grexit απλά ως βιώσιμο, αλλά στην πραγματικότητα ως επιθυμητό ενδεχόμενο
Στις αρχές του χρόνου το Spiegel δημοσίευσε ένα εμπρηστικό άρθρο, στο οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει αποφασίσει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να συμβεί χωρίς να βλάψει το κοινό νόμισμα. Οπως ανέφερε, αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν υιοθετούν πλέον τη θεωρία του ντόμινο, ότι η ελληνική κατάρρευση θα ακολουθούνταν από άλλες.
«Την επομένη της επιστροφής της δραχμής, το ευρώ θα είναι πιο δυνατό ή πιο αδύναμο;», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου, Μαρκ Γκίλμπερτ. «Πριν από μερικούς μήνες θα επιχειρηματολογούσα ότι το Grexit θα ήταν καταστροφικό για το ευρώ. Τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος», απαντά.
Το ευρώ είναι ενισχυμένο έναντι του δολαρίου, ακόμη και μετά από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. «Αλλά μπορεί και να σημαίνει ότι πλέον δεν ενδιαφέρονται αν η Ελλάδα είναι εντός του ευρώ ή όχι», σημειώνει.
2) Η Γερμανία μπορεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να κρατήσει τους υπόλοιπους σε τάξη
Η Γερμανία επιμένει στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και εμμένει στην οικονομική λιτότητα. Οι άλλοι δεν είναι τόσο θερμοί. Ψίθυροι από τη Γαλλία ακούγονται όλο και πιο δυνατά για την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία το Podemos- που είναι κατά της λιτότητας- προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με τις εκλογές να γίνονται φέτος.
Παραχωρώντας έδαφος στην Ελλάδα για να την κρατήσει στο ευρώ, μπορεί να ενθαρρύνει τις άλλες χώρες να ισχυροποιήσουν τις απαιτήσεις τους για μεγαλύτερες δαπάνες και λιγότερες περικοπές.
Στον απόηχο των ελληνικών εκλογών, η Γαλλία έδειξε δείγματα συμβιβασμού για να μείνει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση που την κρατά στη ζωή. Χθες όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ήταν εναρμονισμένος με την επίσημη θέση της Ευρώπης ότι η επέκταση του ελληνικού προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Επιμένοντας στη λιτότητα, η Γερμανία φαίνεται ότι έχει «μαντρώσει» τα άλλα μέλη στο μονοπάτι της τευτονικής οικονομικής δικαιοσύνης, αναφέρει ο Γκίλμπερτ.
3) Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη Θεωρία των Παιγνίων
Πολλά έχουν ακουστεί για το υπόβαθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στη θεωρία των παιγνίων και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει ένα συμβιβασμό. Αλλά οι άνθρωποι είναι λιγότεροι λογικοί στις διαπραγματεύσεις της πραγματικής ζωής από ότι στις θεωρητικές, σημειώνει το Bloomberg.
Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, δύο εξίσου φανατικές ιδεολογίες συγκρούονται: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας που συναντά την αμετακίνητη γερμανική φιλοσοφία. Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Ιαν Μπανκς γράφει ότι σε μία τέτοια σύγκρουση, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η ασταμάτητη δύναμη να σταματήσει και η αμετακίνητη λογική να μετακινηθεί.
Προς το παρόν, αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα, η Commerzbank εκτίμησε τις πιθανότητες ενός Grexit στο 50%, διπλάσιο από την πρόβλεψή της την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα να μάθουμε αν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μία «αυτοδύναμη έκρηξη» ή μία υπαρξιακή απειλή για το ενιαίο νόμισμα, γράφει ο Γκίλμπερτ. «Ας ελπίσουμε ότι οι αισιόδοξοι θα αποδειχθούν σωστοί», καταλήγει.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το