Τοπικά

Αύξηση κατά 30% των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

 

Τουλάχιστον κατά 30% αυξήθηκαν οι συμπολίτες που ζητούν ψυχολογική στήριξη από τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος, ένα στοιχείο που αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων και μάλιστα με πολύ ξαφνικό τρόπο, ο εγκλεισμός από τις διαδοχικές καραντίνες, η ανασφάλεια και ο φόβος για το άγνωστο του κορωνοϊού, η αγωνία για την οικονομική επιβίωση, όλα αυτά έδρασαν ως καταλύτες στην ανατροπή της ψυχικής ισορροπίας για αρκετούς συνανθρώπους μας που είδαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους.
Ευρισκόμενοι μάλιστα σε οικονομική αδυναμία να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, απευθύνονται στον Συμβουλευτικό Σταθμό, όπου στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο επί της οδού Καρτάλη.
Εκεί ο υπεύθυνος του Σταθμού, π. Σεβαστιανός Ζερβός υποδέχεται τους ανθρώπους που χρειάζονται την ψυχική στήριξη.
Ο ίδιος επιτελεί αυτό το έργο για πάνω από 20 χρόνια και έχει αντιμετωπίσει αμέτρητα περιστατικά. Έχοντας σπουδάσει ψυχολογία και εκπονώντας αυτή την περίοδο διδακτορικό για την ποιμαντική ψυχολογία, προσπαθεί να οδηγήσει τους συμπολίτες σε έναν δρόμο ηρεμίας και αυτοπεποίθησης για να σταθούν ξανά όρθιοι και να αντιμετωπίσουν με σθένος τις δυσκολίες και τα απρόοπτα της ζωής.

Αυξήθηκαν κατά 100 τα περιστατικά
«Μέχρι και πριν πανδημία διαχειριζόμασταν περίπου 200-250 περιστατικά συμπολιτών που απευθύνονταν στον Συμβουλευτικό Σταθμό, γιατί χρειάζονταν ψυχολογική στήριξη. Ωστόσο μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης έχουν προστεθεί άλλα 100 περιστατικά που είναι απόρροια όλης αυτής της κατάστασης που βιώνουμε» τόνισε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού π. Σεβαστιανός Ζερβός.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός είχε κλείσει στις περιόδους της καραντίνας, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας τα περιστατικά κάθε Τρίτη και Τετάρτη από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.
Αναφερόμενος στα αίτια που οδηγούν τους συνανθρώπους μας να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη, είπε πως «υπάρχουν τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προκύπτουν και περιστατικά με το λεγόμενο μετατραυματικό στρες λόγω της πανδημίας, όπως επίσης η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, τα προβλήματα ύπνου. Είναι οι συνέπειες του εγκλεισμού από τις καραντίνες. Προβλήματα συμπεριφοράς βλέπουμε και σε εφήβους, όπου εκεί υποκρύπτεται η ενδοσχολική βία».
Παράλληλα πρόσθεσε πως «εμείς εδώ στον Σταθμό δεχόμαστε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Δεν δίνουμε φαρμακευτική αγωγή, αλλά αν κρίνουμε ότι χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, τότε θα τον παραπέμψουμε σε δημόσια δομή».

Η διαχείριση του πένθους
Αρκετοί είναι οι συμπολίτες που ζητούν ψυχολογική στήριξη, γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου. Στην πανδημία έφυγαν από τη ζωή πολλοί συμπολίτες, πάνω από 600 άτομα, και μάλιστα οι πιο πολλοί απεβίωσαν ξαφνικά, χωρίς να έχουν κάποιο άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
«Η ξαφνική απώλεια του γονέα, του/της συζύγου κοστίζει ψυχικά στους ανθρώπους και δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους το πένθος. Γι’ αυτό και ζητούν τη βοήθειά μας. Είναι άνθρωποι που έχασαν γονείς, συζύγους, αδέλφια και δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο γρήγορα έφυγαν από τη ζωή τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάλιστα αυτό το ποσοστό των συμπολιτών είναι το 30% των νέων περιστατικών που παρακολουθούμε» ανέφερε ο π. Σεβαστιανός.
Τα ενθαρρυντικό είναι πως αρκετοί έχουν αποθεραπευτεί και έχουν πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια τους.
«Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλλει ανά περίπτωση» σημείωσε ο π. Σεβαστιανός και συμπλήρωσε πως στους «εφήβους όπως και στους ενήλικες υπάρχουν και ζητήματα διαταραχών ύπνου».
Από το 2000 προσφέρει μόνιμα τις υπηρεσίες του στον Συμβουλευτικό Σταθμό ο π. Σεβαστιανός, ο οποίος είναι και υποψήφιος διδάκτορας της ποιμαντικής ψυχολογίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παντρεύουμε τη θεολογία με την ψυχολογία» ανέφερε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τις συμβουλές που προσπαθεί να δώσει στους πάσχοντες ψυχικά, είπε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μαζί λύσεις, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και από εκεί και πέρα επέρχεται η αντιμετώπιση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το