Τοπικά

Αύξηση έως και 44% στον ΕΝΦΙΑ σε περιοχές της Μαγνησίας

«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προκαλεί η ανάρτηση των ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν στο Taxis, για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2018, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις φθάνουν και το 44%…
Επίσης και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το Γηροκομείο Βόλου, θα επωμιστούν πάλι φορολογικά βάρη φέτος, για τα ιδιόκτητα ακίνητα που κατέχουν.

Ιδιοκτήτες ακινήτων συρρέουν από την περασμένη Πέμπτη στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς σε ορισμένες περιοχές της Μαγνησίας, όπως στη συνοικία του Σωρού του Δήμου Βόλου, η αύξηση στις αντικειμενικές τιμές φθάνει τα 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (από 900 στα 1300 ευρώ), με αποτέλεσμα η αύξηση των ποσών του ΕΝΦΙΑ να φθάνει το 44%…
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων στη Μαγνησία είδαν τα ίδια με τα περυσινά ποσά ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Taxis, ενώ λιγότεροι είδαν και μειώσεις μέχρι και 150 ευρώ. Ωστόσο κι αυτοί «πονοκεφαλιάζουν», καθώς ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σε ισχύ, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχίζουν την κατιούσα.
Οπότε φέτος αναμένεται να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στο χαράτσι και άλλοι ιδιοκτήτες-φορολογούμενοι, που θα «κοκκινίσουν» κι αυτοί στην Εφορία.
Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, η παλιά κατώτατη τιμή ζώνης ήταν 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ η νέα κατώτατη τιμή μειώθηκε στα 600 ευρώ. Επίσης η παλιά ανώτερη τιμή ζώνης ήταν 1700 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ και η νέα παρέμεινε σταθερή, επίσης στα 1700 ευρώ.
Παράδειγμα, ένα ακίνητο που πλήρωνε 248,86 ευρώ ΕΝΦΙΑ με βάση την κατώτερη τιμή ζώνης, πληρώνει το ίδιο ποσό και φέτος, ενώ το ίδιο ισχύει και με άλλο, που πλήρωνε 399,96 ευρώ, με βάση την ανώτερη τιμή ζώνης, καθώς και φέτος πληρώνει το ίδιο ποσό.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι για τις 28 Σεπτεμβρίου και η τελευταία για τις 31 Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το 2019, αλλά και το 2020. Αλλαγές για τις φτωχογειτονιές και τις λαϊκές συνοικίες, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες, καθώς η κυβέρνηση δεν «τόλμησε» να προχωρήσει τη διαδικασία, λόγω προεκλογικής περιόδου.
Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο η «εξίσωση» των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές μεταφέρθηκε χρονικά να γίνει μισή το 2019 και μισή το 2020, ενώ έγιναν παρεμβάσεις τόσο στο αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου, που αυξήθηκε κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ, όσο και στα κλιμάκια υπολογισμού του βασικού φόρου, ώστε να «προστατευτούν» από τις επιβαρύνσεις οι περιοχές με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μοιράζονται σε τρεις κατηγορίες:
Σε αυτούς που έχουν νέα επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι. Είναι περίπου το 15% του συνόλου. Εξ αυτών, οι περισσότεροι έχουν πρόσθετη επιβάρυνση έως και 50 ευρώ σε σχέση με το 2017, ενώ οι υπόλοιποι έχουν επιβαρύνσεις, που κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ. Υπάρχουν επιβαρύνσεις για ορισμένους, που είναι πολύ μεγάλες, καθώς κυμαίνονται από τα 100 έως τα 500 ευρώ, ενώ για ελάχιστους είναι τεράστιες και ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά χωρίς αλλαγή υπολογίζονται στο 62% του συνόλου των ιδιοκτητών. Αυτοί που είδαν μείωση στα εκκαθαριστικά τους κυμαίνονται επίσης σε τέσσερις κατηγορίες: Σε όσους είδαν μείωση έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο), σε όσους είδαν μείωση κατά 50-100 ευρώ, σε όσους είδαν μείωση από 100-150 ευρώ και σε ένα πολύ μικρό αριθμό, που είδαν μείωση πάνω από 150 ευρώ.

Τα ιδρύματα
Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα αν και εξαιρούνται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, όσον αφορά τις ίδιες τις εγκαταστάσεις τους, καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητα που κατέχουν και προέρχονται από δωρεές. Έτσι το Γηροκομείο Βόλου για παράδειγμα, θα κληθεί να πληρώσει φέτος 59.500 ευρώ ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα που κατέχει, αποδίδουν, δεν αποδίδουν… Πάντως υπήρξε μείωση του σχετικού ποσού, όπως δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρός του Π. Πάνος, καθώς με ενέργειες του ιδίου του ιδρύματος έγινε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων και έτσι ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από πέρυσι κατά 1.300 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το