Τοπικά

Aυξημένο ενδιαφέρον για προσφορά μυελού οστών μετά το κάλεσμα της Φλόγας στον Βόλο “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA

Περισσότερα από 200 άτομα ανταποκρίθηκαν χθες και σήμερα στο κάλεσμα της «Φλόγας» Μαγνησίας να γίνουν δότες μυελού των οστών, προκειμένου να βοηθηθούν ασθενείς με παθήσεις του αιμοποιητικού συστήματος που χρειάζονται μεταμόσχευση. Η λήψη δείγματος από τους δότες γίνεται με ατομικό στοματικό επίχρισμα και αν διαπιστωθεί ότι ο δότης είναι συμβατός με ασθενή η δωρεά πραγματοποιείται με απλή αιμοδοσία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Φλόγας», δεν είναι αυξητικός ο αριθμός των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία.

Σωτήρια για ασθενείς με παθήσεις του αίματος είναι η δράση που υλοποιεί από χθες η «Φλόγα» Μαγνησίας και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).
Οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν δότες μυελού των οστών μπορούν και σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι να προσέρχονται στα γραφεία της «Φλόγας» για ενημέρωση, εκπαίδευση και λήψη ατομικού στοματικού επιχρίσματος, με την προσέλευση να είναι μεγάλη και να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα περισσότερα από 200 άτομα μέχρι στιγμής.
Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2421024628 ή να επισκεφτεί τα γραφεία της «Φλόγας» που βρίσκονται στο πρώην ΠΙΚΠΑ στην οδό Χαρισιάδου 3 στον Βόλο.

Η «Φλόγα» χρηματοδότησε με το ποσό των 300.000 ευρώ το πρόγραμμα του ΚΕΔΜΟΠ, βάσει του οποίου γίνονται εργαστηριακή ανάλυση δείγματος, καταχώρηση στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών, καθώς και ενημέρωση του δότη για την καταχώρησή του.
«Η δωρεά μυελού των οστών» επισήμανε η εκπρόσωπος της «Φλόγας» Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνα Τριανταφύλλου «από τον τελευταίο χρόνο γίνεται πλέον μόνο με αίμα και με απλή αιμοδοσία, χωρίς παρακεντήσεις και στήλες που τρόμαζαν τον κόσμο. Το στοματικό επίχρισμα είναι το πρώτο δείγμα και όταν διαπιστωθεί ότι ο δότης είναι συμβατός με κάποιον ασθενή δίνει αίμα με αιμοδοσία από τη φλέβα και κρατούν τα κύτταρα που χρειάζονται. Όλα γίνονται με μια απλή αιμοδοσία. Κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν. Η ανταπόκριση του κόσμου για να γίνουν δότες είναι πολύ μεγάλη. Παράλληλα, έγινε χθες αιμοδοσία για τη «Φλόγα» από κινητή μονάδα έξω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το δείγμα είναι σωτήριο για έναν ασθενή που το χρειάζεται για να κερδίσει τη ζωή του και εφόσον η χημειοθεραπεία δεν αρκεί και απαιτείται η διαδικασία της μεταμόσχευσης. Σχετικά με τα ποσοστά παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία, τα περιστατικά παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Δεν είναι αυξητικός ο αριθμός. Να μη δημιουργούμε πανικό. Είμαστε καλά εκπαιδευμένη κοινωνία».

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Κώστογλου, επίσημη εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), νοσηλεύτρια Παιδιατρικής Εντατικής με προϋπηρεσία στην παγκόσμια δεξαμενή δοτών της Στουτγάρδης τόνισε ότι «είναι μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου να γίνει δότης. Μοναδικά μας εμπόδια είναι τα κενά ενημέρωσης και η φοβία. Καλούμε τον κόσμο να έρθει να γίνει δότης και να εγγραφεί ως εν δυνάμει δότης. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε ασθενείς σε ό,τι έχει σχέση με νοσήματα του αίματος και απαιτείται μεταμόσχευση του μυελού των οστών, κυρίως λευχαιμίες και κακοήθειες του αίματος. Ουσιαστικά αντικαθιστούμε το αιμοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς που δεν λειτουργεί σωστά με ένα άλλο. Οι δότες πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως και 50 ετών και με καλή κατάσταση υγείας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το