Τοπικά

«Αυξημένη η παραγωγή μηλών, αλλά και τα κόστη καλλιέργειας και εμπορικής διακίνησης» Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς μιλά στη «Θ»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Ιωάννης Κράβαρης, καθώς η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου έχει εισέλθει στη συγκομιδή των μήλων, σημειώνει πως η χρονιά προς το παρόν εξελίσσεται ικανοποιητικά από ποιοτικής πλευράς, με τον τελικό όγκο προϊόντων που θα συγκομιστούν να είναι αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι, περίπου 10-15%, ενώ αυξημένα είναι και τα κόστη της καλλιέργειας και εμπορικής διακίνησης των προϊόντων. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς αναμένουν να διαχειριστούν πάνω από 20.000.000 κιλά προϊόντων συνολικά, εκ των οποίων τα κόκκινα Π.Ο.Π. μήλα ξεπερνούν το 90%.

Τι προϊόντα συγκομίζονται αυτή τη περίοδο και ποια η ποιότητα της παραγωγής;
Από τις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκε η συγκομιδή μήλων ποικιλίας Gala. Οι ποσότητες ήταν αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι, βέβαια προς το μέσον της περιόδου συγκομιδής, η οποία τερματίστηκε αρχές Σεπτέμβρη, η παραγωγή υπέστη πλήγμα από έντονες βροχοπτώσεις. Μερικές ημέρες νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η συγκομιδή στο αχλάδι κρυστάλλι. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή της ΠΟΠ ποικιλίας Golden Delicious, ενώ μπήκαμε ήδη και στη συγκομιδή της κύριας ποικιλίας μας, των κόκκινων ΠΟΠ μήλων Starking Delicious, αρχής γενομένης στην πρώτη από τις τρεις καλλιεργητικές ζώνες της περιοχής μας, που χωρίζονται υψομετρικά. Η χρονιά προς το παρόν εξελίσσεται ικανοποιητικά στην περιοχή μας από ποιοτικής πλευράς, με μόνο πρόβλημα, για τα κόκκινα μήλα, το φαινόμενο της μικροκαρπίας που εμφανίστηκε εντονότερο από τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις ορεινές ζώνες καλλιέργειας. Το μέγεθος και το χρώμα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το επιθυμητό. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή των καστάνων.

Υπάρχει στη περιοχή σας πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό και τους εργάτες γης;
Υπάρχει προβληματισμός για την έλλειψη εργατικών χεριών. Για τη συγκομιδή, οι παραγωγοί επωμίζονται αυξημένο κόστος για προσκλήσεις αλλοδαπών κυρίως από Αλβανία και από τα ημερομίσθια, παρά ταύτα η κατάσταση είναι εν μέρει διαχειρίσιμη ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσής της. Στο συσκευαστήριο το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο, χωρίς, όμως, να προβλέπουμε σοβαρά ζητήματα στην εμπορική διακίνηση των προϊόντων μας. Το προσωπικό στο συσκευαστήριό μας κατά συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από κατοίκους της περιοχής μας. Τη μεγαλύτερη πίεση αντιμετωπίζουμε όταν εισκομίζονται τα προϊόντα, που πολλοί συντοπίτες μας απασχολούνται με τη συγκομιδή. Κάποια στιγμή, όμως, η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, που αρχίζει από διάφορες δημοσιοοικονομικές κυρίως ρυθμίσεις, οι οποίες σχετίζονται με την εγχώρια προσφορά εργασίας, παρά την ανεργία που θεωρητικά καταγράφεται.

Τι ποσότητες αναμένετε φέτος;
Ο εκτιμώμενος τελικός όγκος προϊόντων που θα συγκομιστούν κρίνεται ότι θα είναι αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι, περίπου 10-15% και αναμένουμε να διαχειριστούμε πάνω από 20.000.000 κιλά συνολικά, εκ των οποίων τα κόκκινα Π.Ο.Π. μήλα ξεπερνούν το 90%. Όλα τα προϊόντα κυκλοφορούν με τη γνωστή ωοειδή ετικέτα που αναγράφει το εμπορικό σήμα «ZAGORIN».

Πώς είναι η κατάσταση με τα κόστη της καλλιέργειας και τα κόστη εμπορικής διακίνησης των προϊόντων σας;
Το κόστος καλλιέργειας προσυλλεκτικά επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι παραγωγοί ατομικά, ενώ το μετασυλλεκτικό κόστος το επωμίζονται διά των κοινών εξόδων του Συνεταιρισμού. Δεδομένου ότι η συνεταιριστική μας οργάνωση εκπροσωπεί το 99% των παραγωγών, από τα τρία χωριά Ζαγορά-Πουρί και Μακρυράχη, έχουμε μια άρτια άποψη. Στο καλλιεργητικό κόστος, ειδικά σε προϊόντα θρέψης, από πέρυσι σημειώνονται αυξήσεις μέχρι και 100% σε συγκεκριμένα σκευάσματα, το μέσο ποσοστό αυξήσεων είναι βέβαια χαμηλότερο. Μετασυλλεκτικά ήδη από την προηγούμενη περίοδο έχουμε αυξήσεις σε υλικά συσκευασίας, ενεργειακό κόστος, μεταφορικά και κόστος συντήρησης των προϊόντων λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μήλα, παγκοσμίως, μπαίνουν αμέσως μετά τη συγκομιδή τους σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Δεδομένης και της υψηλής τιμής του ρεύματος, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να καλύψουμε ακόμα μεγαλύτερες ενεργειακές δαπάνες. Οι αυξήσεις συνεχίζονται με το μέσο συνολικό κόστος να έχει ανέβει περίπου στο 30% και δυστυχώς η γενικότερη κατάσταση στην αγορά συμπιέζει την όποια ευελιξία από πλευράς παραγωγών, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις δυστυχώς να επωμιζόμαστε κατά κύριο λόγο εμείς οι ίδιοι. Τέλος ένα άλλο πρόβλημά μας, που είναι ίσως και ιδιαίτερο συγκριτικά με άλλες περιοχές, είναι ότι έχουμε μεγάλα κόστη σε βενζίνες. Το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπει χρήση τρακτέρ και συναφών οχημάτων μηχανικής καλλιέργειας. Τα πάντα γίνονται επί της ουσίας χειρωνακτικά. Τα ελάχιστα μηχανολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι απλές μηχανές χειρός όπως χορτοκοπτικά, αλυσοπρίονα και μηχανές απλές για εφαρμογή φυτοπροστασίας. Όλος ο εξοπλισμός αυτός είναι βενζινοκίνητος και λόγω της υψηλής τιμής το κόστος αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Τι οικονομικά αποτελέσματα αναμένετε για φέτος;
Είναι νωρίς για να είμαστε απολύτως σαφείς, ως προς την εξέλιξη της φετινής εμπορικής περιόδου, καθότι τα κόκκινα μήλα μας, που αποτελούν περισσότερο από το 90% της συνολικής μας παραγωγής, έχουν ακόμα καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους. Ως προς τα Gala της Ζαγοράς, που έχουν συγκομιστεί, διαχρονικά επενδύουμε στην εγχώρια αγορά όπως και για τα υπόλοιπα προϊόντα μας. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος τους διακινείται στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Κύριος εξαγωγικός προορισμός μας πέραν της Κύπρου και των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων είναι η Αίγυπτος, που έχει οικονομικά προβλήματα και πρόβλημα με τις εισαγωγές της, αλλά με σταθερούς συνεργάτες θα πορευτούμε πιστεύουμε ομαλά και φέτος.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κρίση που διαφαίνεται;
Παρότι είμαστε συλλογικός φορέας, κάνουμε εμπόριο των προϊόντων μας με όρους αγοράς και στο εμπόριο πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Στο εμπόριο, με την ενεργειακή κρίση σήμερα, υπάρχουν πιέσεις. Όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις παραμένοντας βιώσιμοι και διατηρώντας παράλληλα το πελατολόγιο. Από πλευράς μας, τα τελευταία αρκετά χρόνια έχουμε διατηρήσει σταθερό εύρος τιμολογιακής πολιτικής προς τους πελάτες μας, χωρίς να λειτουργήσουμε ποτέ συγκυριακά, όντας, όμως και σίγουροί για τη υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Η διοίκηση του Συνεταιρισμού και τα αρμόδια στελέχη μας προσπαθούμε συνεχώς να προϋπολογίσουμε κατά το δυνατόν τα έξοδά μας για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παραγωγών και της καλλιέργειας, κρατώντας, όμως, σταθερές και τις σχέσεις μας με πελάτες και προμηθευτές. Κύριοι στόχοι μας παραμένουν η διασφάλιση ποιότητας στον καταναλωτή, η διαφύλαξη των φυσικών πόρων και προφανώς η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγωγών. Όλο αυτό το μίγμα χρειάζεται σταθερότητα και ήθος για να είναι διαχειρίσιμο.

Βρίσκεστε σε τροχιά αειφορικής γεωργίας, που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο γνωστή;
Ο Συνεταιρισμός έχει συμπληρώσει ήδη δύο δεκαετίες και βαδίζει στην τρίτη, λαμβάνοντας μέτρα που ενισχύουν την αειφορία, όπως μείωση χρήσης αγροχημικών σκευασμάτων, εγκατάσταση συστημάτων γεωργίας ακριβείας όπως είναι οι μετεωρολογικοί σταθμοί, εγκατάσταση συστημάτων επαναχρησιμοποίησης νερού στο συσκευαστήριο, μέσα και από το πρόγραμμα LIFEPureAgro και το Π.Α.Α. 2014-2020. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση σύγχρονα συστήματα άρδευσης σε όλες τις καλλιεργητικές περιοχές, για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ανακύκλωσης και για γενικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό συντελεστή για τη γεωργική παραγωγή.

Εξελίσσεται το επενδυτικό πλάνο σας;
Η κυριότερη πολύ πρόσφατη επένδυσή μας είναι το διαλογητήριό μας, που έχει τις πλέον σύγχρονες δυνατότητες για ηλεκτρονική ταξινόμηση των μήλων. Διαλέγει όχι μόνο κατά μέγεθος και χρώμα, αλλά και εξωτερική ποιοτική κατάσταση. Σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό ελέγχει και το εσωτερικό μέρος κάθε καρπού. Το διαλογητήριο αυτό μπήκε σε λειτουργία πέρυσι, ωστόσο, από φέτος, λόγω του νερού που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του, θα ξεκινήσει και ένα υπερσύγχρονο διπλό σύστημα καθαρισμού και ανακύκλωσης του νερού, το οποίο θα συμβάλλει σε μεγάλη εξοικονόμηση ποσοτήτων που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ενέργεια στον χώρο μας που ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Ελπίζουμε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, να βαδίσουμε με ομαλότητα και στη φετινή εμπορική περίοδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το