Τοπικά

Αυξάνονται οι ζώντες δότες για τους νεφροπαθείς λόγω των ελαχίστων δωρεών μοσχευμάτων στη Μαγνησία

Οι λίγες δωρεές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα αναμονής για τους νεφροπαθείς που ελπίζουν στο πολυπόθητο μόσχευμα. Όμως υπάρχουν και οι νεφροπαθείς που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, γι’ αυτό τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποφασίζουν να τους προσφέρουν τον ένα από τους δύο νεφρούς.
Την τελευταία πενταετία στη Μαγνησία είχαμε επτά με οκτώ περιπτώσεις οικογενειών που οι μητέρες πρόσφεραν τον έναν από τους δύο νεφρούς στο παιδί τους ή το αντίστοιχο έγινε και μεταξύ συζύγων. Πρόκειται για τους ζώντες δότες οι οποίοι αυξάνονται και στη Μαγνησία.
Σήμερα, 1η Νοεμβρίου εορτάζεται η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, σε αντιστοιχία με την Παγκόσμια Ημέρα στις 28 Οκτωβρίου.
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «οι Άγιοι Ανάργυροι» τονίζει πως οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 30-40%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους.

Στη Μαγνησία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει τρεις μεταμοσχεύσεις το 2022 από πτωματικό δότη και δύο από ζώντα δότη. Το 2023 τέσσερις μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη και μια από ζώντα δότη και πιο συγκεκριμένα από μάνα σε γιο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 240 αιμοκαθαιρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Στη λίστα αναμονής του νομού υπάρχουν 55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής από 9 μέχρι 10 χρόνια και άνω.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας νεφροπαθών κ. Βασίλης Γιαννάκος εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.
Σημειώνεται ότι πριν την δωρεά πραγματοποιείται ένας ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλόλητα του δότη. Με αυτόν τον τρόπο, από ένα δότη μπορούν να σωθούν έως 8 ασθενείς, όσον αφορά την δωρεά οργάνων και έως 100 ασθενείς όσον αφορά την δωρεά ιστών.
Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί την μόνη θεραπευτική λύση σε τελικού σταδίου ανεπάρκειας οργάνων, όπως πνεύμονα, καρδιάς και ήπατος. Δυστυχώς λόγω της έλλειψης συμβατών μοσχευμάτων, ο εκθετικά αυξανόμενος αριθμός ασθενών χρειάζεται να αναμένει εκτεταμένο καιρό για να βρεθεί λύση.
Η απουσία δωρεών οργάνων έχει αυξήσει τους ζώντες δότες. «Την τελευταία πενταετία στη Μαγνησία είχαμε επτά με οκτώ ζώντες δότες εκ των οποίων η μία φέτος, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ακόμη μια μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη. Γενικώς ο κόσμος έχει απογοητευτεί να περιμένει τόσο καιρό για ένα μόσχευμα. Γι’ αυτό και οι συγγενείς του αποφασίζουν να το στηρίξουν προσφέροντας έναν νεφρό. Με αυτό τον τρόπο ο νεφροπαθής θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του».
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, και για το 2019 4,8% το 2020 περίπου 5% τη στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40% στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.

Πάνω από 1.300 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.
Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.
Περίπου πάνω από 150 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.
Περίπου 50-60 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».
Περίπου 20-30 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το