Τοπικά

Αυξάνονται οι γυναίκες που μαθαίνουν πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, αντιμετώπιση εγκληματικότητας και ενδοοικογενειακής βίας

Όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και παιδιά σε μικρότερη ηλικία ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Οι λόγοι, εκτός από την εκγύμναση του σώματος και την εκτόνωση από τα προβλήματα της καθημερινότητας, πολλοί. Η αυτοάμυνα, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, αλλά κι ένας τρόπος αντιμετώπισης του φόβου, της εγκληματικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας είναι κάποιοι από τους λόγους.
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης αυξάνονται συνεχώς οι γυναίκες που ασχολούνται και μαθαίνουν πολεμικές τέχνες, αλλά και γονείς που παροτρύνουν τα παιδιά τους να αρχίσουν από μικρή ηλικία.
Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών στον Βόλο εξηγούν ότι οι λόγοι είναι πολλοί. Η εκγύμναση του σώματος και η εκτόνωση από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας είναι κάποιοι από τους λόγους, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Γυναίκες και παιδιά μαθαίνουν πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, για αντιμετώπιση και διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, για τόνωση της αυτοπεποίθησης, αλλά και λόγω αύξησης της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και του bullying.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παλιότερα ήταν ελάχιστες οι γυναίκες και τα κορίτσια που μάθαιναν πολεμικές τέχνες, κάτι που σήμερα έχει αλλάξει άρδην. Η αναλογία γυναικών και αντρών είναι σε αρκετές περιπτώσεις 50%-50%, ενώ υπάρχουν τμήματα αποκλειστικά με γυναίκες ή κορίτσια.

Ο κ. Ιωάννης Στεφάνου, δάσκαλος kyokushinkai karate

Ο κ. Ιωάννης Στεφάνου, δάσκαλος kyokushinkai karate, σημείωσε ότι «τα πρώτα στοιχεία που μαθαίνει κάποιος κάνοντας πολεμικές τέχνες είναι η αυτοάμυνα, ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία, ενώ ένα παιδί μπορεί να χτίσει έναν χαρακτήρα και να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, όπως πανικό, φόβο και δειλία».
«Πλέον τα κορίτσια και οι γυναίκες γενικότερα ασχολούνται πολύ περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια με την αναλογία να έχει φτάσει περίπου το 40% σε σχέση με τους άντρες» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Ιωάννης Στεφάνου για τις γυναίκες τόνισε ότι αρχίζουν πολεμικές τέχνες κυρίως για αυτοάμυνα, ενώ είναι και ένας τρόπος να ξεδώσουν, να εκτονωθούν, αλλά και να διαχειριστούν καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά να αντιμετωπίσουν φαινόμενα bullying.

Ο κ. Αντώνης Βογιαντζής, δάσκαλος karate και kick boxing

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Βογιαντζής, δάσκαλος karate και kick boxing, τόνισε ότι πλέον τα τμήματα αποτελούνται από 40% έως 50% γυναίκες και κορίτσια και το υπόλοιπο άντρες και αγόρια, όταν παλιότερα τα ποσοστά αυτά ήταν συντριπτικά υπέρ των αντρών και αγοριών.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλές γυναίκες αρχίζουν να ασχολούνται με το karate και το kick boxing, διότι τους αρέσει γενικότερα η γυμναστική και τους τονώνει την αυτοπεποίθηση, αλλά και ένας ακόμη σημαντικός λόγος στις μέρες μας είναι η αυτοάμυνα.
«Υπάρχουν κοπέλες που από τα 20 τους χρόνια αρχίζουν να μαθαίνουν πολεμικές τέχνες για να μάθουν αυτοάμυνα, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα είδος γυμναστικής» συμπλήρωσε ο κ. Αντώνης Βογιαντζής.

Ο κ. Δημήτρης Σιμήτας, εκπαιδευτής brazilian jiu jitsu και προπονητής πάλης υποταγής

Ο κ. Δημήτρης Σιμήτας, εκπαιδευτής brazilian jiu jitsu και προπονητής πάλης υποταγής, σημείωσε πως «γενικότερα υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο ασθενές φύλλο να ασχολείται με τα μαχητικά αθλήματα. Στις πολεμικές τέχνες μαθαίνεις, δυναμώνει το σώμα, γυμνάζεσαι και είναι ένας τρόπος για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν ακόμα την ενδοοικογενειακή βία και την εγκληματικότητα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναλογία γυναικών-αντρών είναι πλέον 40%-60% ακόμα και 50%-50%, ενώ υπάρχουν αποκλειστικά γυναικεία τμήματα. «Κορίτσια από παιδικές και εφηβικές ηλικίες, κοπέλες που μόλις ενηλικιώνονται, φοιτήτριες, εργαζόμενες γυναίκες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τις πολεμικές τέχνες για να ξεδώσουν και να διαχειρίζονται κάποιες καταστάσεις, ακόμα και τον φόβο τους ή το στρες τους» κατέληξε ο κ. Δ. Σιμήτας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το