Κόσμος

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι όλα της τα αδέσποτα είναι στειρωμένα

Εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και γάτες υπάρχουν στους δρόμους κάθε χώρας του κόσμου.

Η καθεμία επιλέγει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα διαφορετικά, εφαρμόζοντας διάφορα προγράμματα που άλλοτε είναι αποτελεσματικά και άλλοτε όχι.

Δυστυχώς, τα περισσότερα αδέσποτα ζώα είναι αστείρωτα, με αποτέλεσμα να ο πληθυσμός τους να αυξάνεται και πολλά καταφύγια να ασφυκτιούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές χώρες, όπως είναι η Ολλανδία η οποία έπειτα από μια σειρά ενεργειών έγινε η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτα στον κόσμο.

Σειρά έχει, το βουδιστικό βασίλειο του Μπουτάν, που έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δήλωσε ότι όλος ο πληθυσμός αδέσποτων σκύλων είναι στειρωμένος και πλήρως εμβολιασμένος.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια πολυετή επένδυση σε ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με τη συμβολή της φιλανθρωπικής οργάνωσης Humane Society International (HSI).

Στην επίσημη τελετή λήξης του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης του Πληθυσμού των Σκύλων και του Ελέγχου της Λύσσας στην Thimphu, την πρωτεύουσα του Μπουτάν, η βασιλική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό το ιστορικό επίτευγμα που αφορά την ευημερία και την υγεία των ζώων.

Κατά την τελετή, ο πρωθυπουργός της χώρας, Lotay Tshering, απέμεινε στην HSI τιμητική πλακέτα και αναγνώρισε το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης η οποία βοήθησε στην φροντίδα των αδέσποτων σκύλων από το 2009 έως σήμερα. Κάπως έτσι έκλεισε ένας κύκλος στοχευμένων στειρώσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής δραστηριοποίησης που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τη συνεργασία του Μπουτάν με την HSI εδώ και 14 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στειρώθηκαν και εμβολιάστηκαν με επιτυχία περισσότεροι από 150.000 αδέσποτοι σκύλοι και τοποθετήθηκαν μικροτσίπ σε 32.000 σκύλους συντροφιάς.

Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις περίπου 300 εκατομμύρια σκύλους στους δρόμους της Ασίας, να παλεύουν με την πείνα, τις ασθένειες, τις λοιμώξεις, τα ατυχήματα και τους τραυματισμούς αλλά και τις κακοποιήσεις από ανθρώπους.

Χωρίς αποτελεσματικά προγράμματα στείρωσης, ο πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς μη βιώσιμους. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη δική τους υγεία και ευημερία, αλλά και την υγεία και ευημερία των ανθρώπων αν εξαπλωθεί η λύσσα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 59.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από λύσσα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα περισσότερα κρούσματα λύσσας είναι αποτέλεσμα δαγκώματος σκύλου.

Ακόμα πιο αποκαρδιωτικό και στενάχωρο είναι ότι πολλές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ασία καταφεύγουν σε συστηματικά απάνθρωπες μεθόδους διαχείρισης του πληθυσμού των σκύλων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπουτάν, αποφάσισε να κάνει τη διαφορά και να μην συμμετέχει σε τέτοιες μεθόδους αλλά να λάβει δραστικά μέσα και να προσεγγίσει το πρόβλημα με έναν πιο σωστό τρόπο.

Αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντική είναι η ευημερία και η καλή συμβίωση ανθρώπων και σκύλων, συνεργάστηκε με την HSI για να καταφέρει να διαχειριστεί των τεράστιο αριθμό των αδέσποτων.

Αρχικά, εφαρμόστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών σκύλων στην πρωτεύουσα. Αργότερα, αυτή η πρωτοβουλία επεκτάθηκε σε εθνικό επίπεδο. Η HSI εκπαίδευσε πάνω από 35 κτηνιάτρους και αρκετό προσωπικό στο Μπουτάν σε τεχνικές στείρωσης υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα ενσωματώθηκε μια πρωτοβουλία δέσμευσης της κοινότητας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε θέματα συμβίωσής τους με τους σκύλους αλλά και στον περιορισμό κακής μεταχείρισής τους.

Η Keren Nazareth, διευθύντρια της HSI Ινδίας, δήλωσε: «Η HSI δεν θα μπορούσε να βρει έναν πιο αφοσιωμένο συνεργάτη για την ανθρωπιστική διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, από τη βασιλική κυβέρνηση του Μπουτάν. Ήταν ένα μακρύ ταξίδι μαζί με συνεχή εκπαίδευση και προσαρμογή, αλλά από την αρχή η κυβέρνηση ήταν αφοσιωμένη, γεγονός που μας επέτρεψε να βελτιώνουμε συνεχώς το πρόγραμμα. Συγχαίρουμε τον λαό του Μπουτάν για αυτή την επιτυχία του προγράμματος, η οποία οφείλεται και στις τοπικές κοινότητες. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που ελπίζουμε ότι δείχνει το δρόμο για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ασία που επίσης αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τους αδέσποτους σκύλους.»

Πηγή:topetmou

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το