Κόσμος

Αθωώθηκε μετά από 20 χρόνια η «χειρότερη δολοφόνος της Αυστραλίας» – Είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο των 4 μωρών της

Η Κάθλιν Φόλμπινγκ είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως «η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας», αλλά μάλλον αυτός ο χαρακτηρισμός θια πρέπει να αναθεωρηθεί. Η Φόλμπινγκ έλαβε χάρη από το αρμόδιο αυστραλιανό δικαστήριο, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι τελικά δεν βρισκόταν εκείνη πίσω από τον θάνατο των τεσσάρων παιδιών της.

Το χρονικό της δολοφονίας
Η Κάθλιν Φόλμπινγκ φυλακίστηκε το 2003 με τρεις κατηγορίες για φόνο και μία για ανθρωποκτονία μετά το θάνατο των τεσσάρων μωρών της σε διάστημα μιας δεκαετίας από το 1989. Σε κάθε περίπτωση, ήταν το πρόσωπο που βρήκε τα πτώματά τους, αν και δεν υπήρχαν φυσικές αποδείξεις ότι εκείνη προκάλεσε τον θάνατό τους.

Οι επιστήμονες όμως πια πιστεύουν ότι μπορεί να πέθαναν φυσιολογικά. Η υπόθεση της 55χρονης έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δικαιοσύνης στην Αυστραλία.


Η υπόθεση
Η Φόμπινγκ ήταν μόλις 20 ετών όταν παντρεύτηκε τον Κρεγκ Φόμπινγκ, τον οποίο είχε γνωρίσει στην γενέτειρά της, το Νιουκάστλ, στη βόρεια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Μέσα σε ένα χρόνο έμεινε έγκυος στον Κάλεμπ, ο οποίος γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1989 και έζησε μόλις 19 ημέρες. Τον επόμενο χρόνο, οι Φόμπινγκ απέκτησαν έναν ακόμη γιο, τον Πάτρικ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 8 μηνών. Δύο χρόνια αργότερα, η κόρη τους Σάρα πέθανε σε ηλικία 10 μηνών. Στη συνέχεια, το 1999, το τέταρτο και μακροβιότερο παιδί του ζευγαριού, η Λόρα, πέθανε σε ηλικία 18 μηνών.

Η αστυνομική έρευνα για τους θανάτους και των τεσσάρων παιδιών ξεκίνησε την ημέρα που πέθανε η Λόρα, αλλά χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να συλληφθεί και να απαγγελθούν κατηγορίες στην Φόμπινγκ. Μέχρι τότε, ο γάμος του ζευγαριού είχε διαλυθεί και ο Κρεγκ συνεργαζόταν με τις αρχές για να «χτίσει» μια υπόθεση εναντίον της.

Παρέδωσε στην αστυνομία τα ημερολόγιά της, τα οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, περιείχαν τις βαθύτερες σκέψεις μιας μητέρας που βασανιζόταν από ενοχές για το ρόλο της στο θάνατο των παιδιών της.

Η εξέταση των λειψάνων των μωρών απέτυχε να βρει οποιαδήποτε φυσική ένδειξη πως είχαν πνιγεί, αλλά χωρίς να υπάρχει άλλος εύλογος λόγος για να εξηγηθεί ο θάνατός τους, οι υποψίες επικεντρώθηκαν στην Κάθλιν.

Το 2003, καθώς καταδίκαζε την Φόλμπινγκ σε 40 χρόνια φυλάκισης, ο δικαστής Γκράχαμ Μπαρ υπενθύμισε το ταραγμένο παρελθόν της. Ο πατέρας της είχε σκοτώσει τη μητέρα της όταν η Κάθλιν ήταν μόλις 18 μηνών, και είχε περάσει πολλά από τα παιδικά της χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες.

Τα λάθη του δικαστηρίου
Αν και η ίδια υποστήριζε την αθωωότητά της έπρεπε να περάσουν δυο δεκαετίες για να καταλήξουν οι ερευνητές ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά.

Στην αρχική δίκη οι ένορκοι βασίστηκαν στο επιχείρημα της κατηγορούσας αρχής ότι οι πιθανότητες να πεθάνουν τέσσερα μωρά μιας οικογένειας από φυσικά αίτια πριν από την ηλικία των 2 ετών, ήταν τόσο απειροελάχιστες που θα μπορούσε κανείς να τις συγκρίνει με γουρούνια να πετούν.

Σημείωσαν επίσης το περιεχόμενο του ημερολογίου της, το οποίο περιείχε αποσπάσματα που μεμονωμένα, εκείνη την εποχή, ερμηνεύτηκαν ως ομολογίες ενοχής.

Μόλις το 2019, μια έρευνα σχετικά με τις καταδίκες της διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία εύλογη αμφιβολία πως είχε διαπράξει τα εγκλήματα. Όμως, μια άλλη έρευνα ξεκίνησε πέρυσι μετά την εμφάνιση νέων επιστημονικών στοιχείων που έδιναν μια γενετική εξήγηση για το θάνατο των παιδιών.

Στην τελική της τοποθέτηση, η Σόφι Κάλαν, η επικεφαλής συνήγορος που υπογράφει την έρευνα, δήλωσε ότι στο «σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων που βρίσκονται ενώπιον αυτής της έρευνας, υπάρχει εύλογη αμφιβολία ως προς την ενοχή της κυρίας Φόλμπινγκ».

Αθώα η κατηγορούμενη
Τη Δευτέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάικλ Ντάλεϊ παρενέβη για να διατάξει την αποφυλάκιση της Καθλίν Φόλμπινγκ, με βάση τα προκαταρκτικά πορίσματα μιας έρευνας που είχε διαπιστώσει «εύλογες αμφιβολίες» ως προς την ενοχή της και για τους τέσσερις θανάτους.

Ως εκ τούτου, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης υπέγραψε πλήρη αμνηστία και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση της. «Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για την ίδια… Της εύχομαι ειρήνη» δήλωσε ο Ντάλει.

Σημειώνεται ότι η περίπτωσή της έχει συγκριθεί με εκείνη της Λίντι Τσάμπερλεν, η οποία το 1982 κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία της εννέα εβδομάδων κόρης της, παρά τον ισχυρισμό της ότι ένα ντίνγκο είχε πάρει το μωρό.

Αλλά ορισμένοι συνήγοροι λένε ότι η περίπτωση της Τσάμπερλεν, που φυλακίστηκε για τρία χρόνια, ωχριά μπροστά στην περίπτωση της Φόλμπινγκ.

«Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τη ζημιά που έχει προκληθεί στη Φόλμπινγκ- τον πόνο της απώλειας των παιδιών της [και] σχεδόν δύο δεκαετίες κλεισμένη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας», δήλωσε η δικηγόρος της.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το