Πολιτισμός

Αστυνομικό μυθιστόρημα με χαρακτήρα κοινωνικο-πολιτικό

 

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Βόλου, κτήριο Σπίρερ, η εκδήλωση – συζήτηση «Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην ελληνική πεζογραφία» με καλεσμένους τους Ανδρέα Αποστολίδη, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και Γιάννη Μπασκόζο, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το περιοδικό «Ο Αναγνώστης».
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Ανδρέας Αποστολίδης τόνισε πως το αστυνομικό μυθιστόρημα αντλεί τη θεματογραφία του από πολλές πηγές: «Ένα κομμάτι είναι η επικαιρότητα και τα θέματά της, τα οποία έχουν να κάνουν με εγκλήματα και παραβατικότητα. Κυρίως αυτά που αφορούν στο οργανωμένο έγκλημα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του περιοδικού «Αναγνώστης» κ. Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρθηκε στο μυστικό για ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, θεωρώντας πως είναι ο ρυθμός του: «Ο ρυθμός είναι που ξεχωρίζει τα αστυνομικά ίσως και από την υπόλοιπη λογοτεχνία. Να έχει έναν ρυθμό από την αρχή ώστε ο αναγνώστης να «μπει» στην ίντριγκα και την ιστορία και να έχει το ενδιαφέρον να την τελειώσει».
Ο κ. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, μίλησε για τις επιρροές από την παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία: «Από τη δεκαετία του ’90 οι αστυνομικοί συγγραφείς αντί να γράψουν την παραδοσιακή ιστορία μυστηρίου ή να κάνουν το αμερικάνικο νουάρ, στρέφονται προς ένα αστυνομικό που έχει χαρακτήρα κοινωνικο-πολιτικού μυθιστορήματος». Ο ίδιος ανέφερε πως οι επιρροές προέρχονται από το παλαιότερο αμερικανικό νουάρ και από το ισπανόφωνο αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και από αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία και την Ιταλία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το