Τοπικά

Αστρονομικό ημερολόγιο του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

Στην έκδοση του αστρονομικού ημερολογίου προέβη το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, όπου λειτουργεί όμιλος Αστρονομίας για δεύτερη φορά φέτος με στόχο τη μύηση των μαθητών στα μυστικά των πλανητών και του σύμπαντος.
Οι μαθητές δύο φορές την εβδομάδα συναντιούνται με την καθοδήγηση των δύο υπευθύνων, του μαθηματικού κ. Θανάση Πιτσάβα και της διευθύντριας, φιλόλογου, κ. Ελένης Χατζηδημητρίου και «ταξιδεύουν» στη μαγεία του διαστήματος.
Μέσα στις δράσεις του ομίλου Αστρονομίας περιλαμβάνεται και η έκδοση του αστρονομικού ημερολογίου. Στο αστρονομικό ημερολόγιο 2023 μπορεί κάποιος να βρει για την κάθε μέρα μια πληθώρα πληροφοριών.
Από το ορθόδοξο εορτολόγιο, τις επετείους γέννησης σημαντικών αστρονόμων και επιστημόνων, τις επετείους σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της αστρονομίας και της αστροναυτικής, τις σημαντικές επετείους στην ιστορία της πληροφορικής, άλλες σημαντικές επετείους που αγγίζουν τον χώρο της επιστήμης και επιπλέον τρέχοντα αστρονομικά γεγονότα που είτε μπορούν να παρατηρηθούν είτε απλώς γίνεται αναφορά τους.
Παράλληλα είναι και ένας οδηγός ώστε κάποιος να μπορέσει να παρατηρήσει τους πλανήτες από τον ουρανό του Βόλου για τον κάθε μήνα.


Τα ημερολόγια μοιράστηκαν στους μαθητές που δεν έκρυψαν τη χαρά τους, αλλά και τη δίψα τους να τα ξεφυλλίσουν και να τα διαβάσουν.
Ο υπεύθυνος καθηγητής μαθηματικών κ Θανάσης Πιτσάβας μάς περιέγραψε το Αστρονομικό Ημερολόγιο του 2023 σαν «τον πρώτο στόχο του ομίλου Αστρονομίας της φετινής σχολικής χρονιάς. Παράλληλα με τις τακτικές μας συναντήσεις που συνεχίζονται διευρύνοντας τον επιστημονικό ορίζοντα των μελών του ομίλου μας, αυτός ο πρώτος στόχος μετέτρεψε τους μικρούς μας αστρονόμους σε ερευνητές πρώτης γραμμής, αφού αναζήτησαν, συνέλεξαν, σταχυολόγησαν και διαμόρφωσαν κατάλληλα, κυριολεκτικά, ένα πλήθος πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε αυτό τον χώρο που εμείς αποκαλούμε Αστρονομικό Ημερολόγιο του 2023. Η προσπάθειά τους μας συγκινεί. Ελπίζουμε η προσπάθεια του Ομίλου Αστρονομίας να φανεί χρήσιμη σε όποιον πιάσει στα χέρια του το Αστρονομικό Ημερολόγιο του 2023».
Και συμπλήρωσε: «Οι συναντήσεις του Ομίλου Αστρονομίας διεξάγονται δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες και οι μαθητές δεν χάνουν συνάντηση. Γνωρίζουμε τον ουρανό, τους πλανήτες, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις θέσεις των πλανητών στον ουρανό, χρησιμοποιούμε το ηλεκτρονικό πλανητάριο και προετοιμαζόμαστε για τον ετήσιο διαγωνισμό Αστρονομίας».

Οι συμμετέχοντες μαθητές

Στον Όμιλο Αστρονομίας συμμετέχουν οι εξής μαθητές:
Α’ Τάξη: Αδαμάκης Ιωάννης, Βαλαβάνη Μικαέλα, Διαμαντοπούλου Δημητριάννα, Κουρκούβελος Μάξιμος, Μούσιου Ανδρονίκη, Μπασδάνης Πολυχρόνης.
Β’ Τάξη: Αραμπατζή Ραφαηλία, Αϋφαντής Αχιλλέας, Δρε Άννα-Μαρία, Κανάλη Αναστασία, Καραμπάς Ευστάθιος, Μπούρης Περικλής, Σιαφάκα Μαρία, Χασιώτη Μιχαέλα – Σοφία.
Γ’ Τάξη: Οικονόμου Τηλέμαχος, Σιδεράς Εμμανουήλ, Τοπάλης Γεώργιος.
Ο Τηλέμαχος Οικονόμου σημείωσε πως «το αστρονομικό ημερολόγιο, στην νέα του έκδοση, αποτελεί ένα πληρέστατο εργαλείο για όλους εμάς που αγαπάμε την αστρονομία και τη μελέτη των άστρων».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Τοπάλης ανέφερε πως «Το αστρονομικό ημερολόγιο, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο στην παρατήρηση του πλανητών από την πόλη του Βόλου. Μπορούμε για κάθε μήνα να εντοπίζουμε τη θέση των πλανητών, και να προσανατολιζόμαστε πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Από την πλευρά του ο Μανώλης Σιδεράς δήλωσε «ενθουσιασμένος με τη λειτουργία του Ομίλου Αστρονομίας γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε νέα πράγματα, να συζητήσουμε απορίες μας και να γνωρίσουμε αυτό τον θαυμαστό κόσμο.
Παίρνοντας τον λόγο ο Περικλής Μπούρης σημείωσε πως μέσα από τον όμιλο άρχισε να βλέπει τον νυχτερινό ουρανό πιο οικείο. «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον τρόπο που λειτουργούν τα αστρονομικά φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Χατζηδημητρίου επισήμανε πως η αγάπη, η περιέργεια, η φαντασία ήταν τα κίνητρα για τη δημιουργία του Ομίλου Αστρονομίας με τους μαθητές να συμμετέχουν ανελλιπώς στις συναντήσεις. «Μάλιστα προσφέραμε στους μαθητές και το αστρονομικό ημερολόγιο, το οποίο διαθέτει εικόνες με τις επεξηγήσεις, ενώ περιέχονται και πολλές αναφορές που σχετίζονται με την αστρονομία, την ιστορία, αλλά και τη θρησκεία. Για τον κάθε μήνα οι μαθητές θα μπορούν να βλέπουν σε ποιες ημερομηνίες υπάρχει ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός, πού θα βρουν τον κάθε πλανήτη και μόνο με τα μάτια μας, χωρίς τηλεσκόπιο», είπε η κ. Χατζηδημητρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το