Κόσμος

Aσαντ: Να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να καλύπτουν τρομοκράτες, ώστε να γυρίσουν οι Σύροι στην πατρίδα τους

asad708_2

Με αποκλειστική συνέντευξη του στο Γαλλικό πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ δήλωσε, αναφερόμενος στα τεράστια κύματα μετανάστευσης που φτάνουν στην Ευρώπη από την χώρα του, ότι αν σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να «στηρίζουν» τρομοκράτες, οι Σύριοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μιλώντας λίγες μόνο ώρες πριν την συμφωνία που προέκυψε από την διήμερη συνάντηση των 17 μελών του International Syrian Suport Group (ISSG) στο Μόναχο της Γερμανίας και η οποία προβλέπει τις κατάπαυση των εχθροπραξιών από τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα σε μια εβδομάδα.
Στην απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων δεν περιλαμβάνονται οι επιθέσεις εναντίον του «Daesh (ISIS), του Jabhat al-Nusra και κάθε άλλου γκρουπ που έχει ορισθεί ως τρομοκρατική από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η απόφαση προβλέπει ότι «πρέπει επειγόντως και τάχιστα να εφαρμοσθεί από κάθε ομάδα που εμπλέκεται σε στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές συγκρούσεις» και ότι το «ISSG και τα μέλη του θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την υποστήριξη της κατάπαυσης των εχθροπραξιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Επίσης, η απόφαση επισημαίνει ότι «η κατάπαυση θα ξεκινήσει σε μια εβδομάδα, μετά και την επιβεβαίωση από την Συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».
Ο Άσαντ ωστόσο στην συνέντευξη του ανακοίνωσε την πρόθεση του να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας, κάτι που όμως όπως είπε «θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».
Να σημειωθεί εδώ ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία, με την υποστήριξη του Ρωσικού στρατού έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος, ειδικά στην περιοχή του Χαλέπι.
Ήδη, η απόφαση που λήφθηκε από την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ, η Ένωση Αραβικών κρατών και ο ΟΗΕ, έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως κενή περιεχομένου.
Η κριτική που της ασκείται είναι ότι δεν θα εφαρμοσθεί καθολικά και ότι θα δώσει χρόνο στον Άσαντ και στους Ρώσους να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Συριακής αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι.
Όπως δήλωσε άλλωστε ο Άσαντ, «η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το