Τοπικά

Άρση τραπεζικού απορρήτου για 2.000 δανειολήπτες στη Μαγνησία – «Στο σφυρί» οικόπεδο με κτίρια στο ΒΙΟΠΑ Βόλου

Το οικόπεδο βιοτεχνίας στο ΒΙΟΠΑ Βόλου είναι μεταξύ των ακινήτων που «βγαίνουν στο σφυρί» σήμερα, στο πλαίσιο των πλειστηριασμών για οφειλές προς τράπεζες, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στη σχετική πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Εκατοντάδες ακίνητα σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν σήμερα «στο σφυρί» και μεταξύ αυτών είναι και το οικόπεδο με κτίσματα βιοτεχνίας στο ΒΙΟΠΑ Βόλου, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 210.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το απόγευμα σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας.
Στο μεταξύ αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου είναι από τη Δευτέρα 2.000 περίπου δανειολήπτες και στη Μαγνησία, που έχουν ζητήσει να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ήδη ισχύουν, οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής και οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια, πρέπει να δηλώσουν οι ίδιοι ότι δίνουν την άδεια, για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου από τους πιστωτές τους, διαφορετικά, με βάση τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος, η άρση του απορρήτου θα γίνεται αυτόματα και αν οι ίδιοι εκφράζουν αντιρρήσεις, τότε θα βγαίνουν εκτός του νόμου και θα χάνουν κάθε προστασία.
Όπως προβλέπεται στον νόμο, η δήλωση του οφειλέτη θα αναφέρει ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων, τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν από την άσκηση της αίτησης, έως την ημέρα της συζήτησής της, καθώς και ότι παρέχει άδεια προς τους πιστωτές, κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, να προβαίνουν αποκλειστικά για τον σκοπό δικαστικής και εξώδικης διαχείρισης της αίτησης, σε επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδομένων που κατέχουν ή λαμβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αίτηση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των δανειοληπτών εντός και εκτός Ελλάδας αποτελεί πλέον βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η αίτηση της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και το δικαστήριο να αποφανθεί, εάν ο δανειολήπτης πληροί τους όρους, που προβλέπει ο νόμος.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ανταλλαγή των στοιχείων μεταξύ των τραπεζών. Οι τράπεζες θα τροφοδοτούν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, από την οποία όσοι έχουν έννομο συμφέρον, μπορούν να αντλούν στοιχεία (όπως του Τειρεσία), ώστε να συγκεντρώνονται εκεί όλες οι πληροφορίες, που συνθέτουν το πλήρες οικονομικό προφίλ ενός δανειολήπτη. Δηλαδή, εκτός από τα δάνεια και άλλες τυχόν οφειλές και ενδεχόμενες καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρεί ο δανειολήπτης σε διαφορετικές τράπεζες, από αυτές που έχει τα κόκκινα δάνειά του. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτό να εντοπιστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν το 20% όσων έχουν προσφύγει στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο νόμος προβλέπει, πως εφόσον δεν ζητήσουν μόνοι τους την άρση, αυτή θα γίνεται αυτόματα. Όσοι μάλιστα βρεθούν να διατηρούν καταθέσεις, τις οποίες έχουν αποκρύψει, θα καλούνται να αποπληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους χωρίς καμία ρύθμιση. Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι το 1/3 των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα καταναλωτικά είναι 23,4%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το