Τοπικά

ΑΡΣΙ: “Να γυρίσουν τώρα στη δουλειά οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι”

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών προχώρησε σε υπογεγραμμένη ανακοίνωση για την επιστροφή σε καταστάσεις εργασίας του μη εμβολιασμένου υγειονομικού προσωπικού.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση:

Η παράταση αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του Covid 19 αποτελεί κατάφωρη και αδικαιολόγητη παραβίαση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων μιας αναπτυγμένης κοινωνίας.

Το επιχείρημα περί προστασίας των ασθενών και των ευπαθών ομάδων των νοσοκομείων από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δεν στηρίζεται σε καμιά υγειονομική ή επιστημονική λογική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει αποδειχτεί ότι ο Covid 19 – λόγω και των πολλαπλών, εξελικτικών μεταλλάξεων του – μεταδίδεται από όλους προς όλους και μολύνονται όλοι από όλους (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι). Αυτό τεκμηριώνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι, παρά την απουσία των ανεμβολίαστων υγειονομικών από τα νοσοκομεία και τα ΚΥ εδώ και 9 μήνες, η ενδονοσοκομειακή μετάδοση του κορονοϊού δεν έχει σταματήσει, ίσα – ίσα έχει επιδεινωθεί.

Το ισχυρότατο όπλο του εμβολίου είναι εξαιρετικά χρήσιμο απέναντι στη βαριά νόσηση και στο θάνατο και γι αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη του εμβολιασμού (πάντα στη βάση της πειθούς). Ο εμβολιασμός δεν μπορεί όμως να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Είναι ένα μέσο συλλογικής και ατομικής προστασίας που θα μπορούσε συλλειτουργώντας με ένα συνολικό σχέδιο για την δημόσια υγεία να οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή, όχι απλά δεν συνάδει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά είναι και υποκριτική. Στοχεύει αλλού: α) στη μετατροπή των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε εξιλαστήρια θύματα που πάνω τους φορτώνεται όλη η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, β) στον αποδεκατισμό του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό που επιβαρύνει την ήδη οριακή κατάσταση του συστήματος λόγω των χρόνιων ελλέιψεων, γ) στην εκδικητικότητα απέναντι στο σύνολο του υγειονομικού κινήματος που αποκάλυψε και αντιπάλεψε τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες στην πανδημία, δ) στην ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση του δημοσίου, ε) στην επίδειξη σιδερένιας φτέρνας απέναντι στους εργαζόμενους με την τρομοκρατική πρακτική των διαθεσιμοτήτων, της στέρησης μισθού, των απολύσεων, στ) στον άμεσο σχεδιασμό της για το «νέο ΕΣΥ», με τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σκόπιμα μπερδέψει την προάσπιση τη δημόσιας υγείας με το εμπόριο και τις τουριστικές business. Σέρνεται και υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα με τακτικίστικες κινήσεις, περιφρονώντας τις λαϊκές ανάγκες για ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα υγείας, με εντελώς διαφορετική στρατηγική από αυτή που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Πραγματικά είναι μια τραγική απόφαση τη στιγμή που οι ελλείψεις είναι τεράστιες, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, το γεγονός ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από προκήρυξη αυτής της κυβέρνησης και τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας. Δεν ξεχνάμε ότι συνεχίζεται η αναστολή εργασίας μόνο των υγειονομικών, όταν οι υπόλοιποι κλάδοι πχ στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, στελέχη του ίδιου του υπουργείου υγείας μπορούν να εργάζονται κανονικά στις υπηρεσίες τους κάνοντας συχνό διαγνωστικό έλεγχο με rapid test.  Η τιμωρητική επιλογή για τους υγειονομικούς και μόνο είναι ξεκάθαρη.

Να μην περάσει η τακτική του μίσους και της εκδικητικότητας!

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Επιστήμονες, υγειονομικοί, κοινωνία. Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση αυτών που απολύονται, αυτών που θα πληρώνουν αδρά όταν αρρωστήσουν!

Καλούμε τους συναδέλφους σε αναστολή να συστρατευτούν με τις σημαίες του μαχόμενου υγειονομικού κινήματος, για το σύνολο των αιτημάτων μας και όχι ως “θεματοφύλακες” του Συντάγματος, στο όνομα του οποίου και στο πλαίσιο του, το αστικό σύστημα και η σύγχρονη βαρβαρότητα εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Άρση των αναστολών εργασίας ΤΩΡΑ.
• ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
• Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το