Τοπικά

Άρση περιορισμών για τον Βέλγο που είχε συλληφθεί στο Πλιασίδι

Μετά από περίπου τρεις μήνες ιδιότυπης ομηρείας του στην Ελλάδα ήρθη τελικά στις αρχές του μήνα η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον 25χρονο Βέλγο υπήκοο, που είχε συλληφθεί στις 18 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Πλιασίδι Πηλίου, με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε εισαγγελική απόφαση άρσης των περιοριστικών όρων, μεταξύ των οποίων και της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, που του είχαν επιβληθεί, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση. Παράλληλα δεν του επιβλήθηκε εγγύηση 1.000 ευρώ, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής της υπόθεσης. Ο Βέλγος είναι πλέον ελεύθερος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, να αναχωρήσει από την Ελλάδα, ωστόσο, όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, θα κάνει διακοπές στο Πήλιο, που τόσο αγαπάει, με τη μητέρα του, που έχει ήδη φθάσει εδώ.

Ο 25χρονος Βέλγος φυσιολάτρης είχε ξεκινήσει πεζός από τη Μακρινίτσα για να μεταβεί στο Πουρί στις 18 Απριλίου, μια διαδρομή 8 ωρών περίπου και για κακή του τύχη είχε πέσει πάνω σε περίπολο ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας, της 9ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) στο Πλιασίδι, με αποτέλεσμα να συλληφθεί για κατασκοπεία, καθώς είχε φωτογραφίσει με την αναλογική του φωτογραφική μηχανή το ραντάρ της Αεροπορίας. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι περιφραγμένη, ούτε έχει σηματοδότηση απαγόρευσης προσέγγισης.

Ο Βέλγος που βρισκόταν από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελλάδα, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ένας εκ των οποίων ήταν να μην εξέλθει από την Ελλάδα και μέχρι να περαιωθεί η ανακριτική διαδικασία. Λόγω ωστόσο των διπλών εκλογών η εν λόγω διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί και ο 25χρονος βρέθηκε εγκλωβισμένος τρεις μήνες περίπου στη χώρα, διαμένοντας σε διάφορους φίλους του Έλληνες στην Αθήνα.

Μάλιστα η υπόθεση είχε λάβει και πολιτικές διαστάσεις, αφού το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει παρέμβαση στο αντίστοιχο ελληνικό, ενώ βελγικές εφημερίδες είχαν αναδείξει το ζήτημα, δυσφημίζοντας ακόμη μια φορά την ελληνική γραφειοκρατία.

Ο συνήγορός του είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και είχε καταθέσει αίτηση αποκατάστασης περιοριστικού όρου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και να κληθεί πλέον ως κατηγορούμενος στη δίκη του, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ελέγχθηκαν τα τηλεφωνήματα που είχε κάνει με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ αρχικά όταν είχε συλληφθεί από τους σμηνίτες και είχε παραδοθεί στους αστυνομικούς του Τμήματος Βορείου Πηλίου, είχε κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος, για είσοδο σε στρατιωτικό χώρο και φωτογράφιση στρατιωτικής εγκατάστασης. Αργότερα η κατηγορία του μετατράπηκε σε κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει ότι του αρέσει η φύση και από τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν στην περιοχή του Πηλίου, όπου πραγματοποιούσε περιηγήσεις. Μάλιστα, διέμενε σε σκηνή μέσα στο δάσος και παντού μετακινούταν πεζός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το