Οικονομία

Αρνείται ο Βαρουφάκης ότι κατέγραψε τη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα

varoufakis
Κατηγορηματικά αρνείται ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι κατέγραψε με οποιονδήποτε τρόπο τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας, όπου λέγεται πως δέχθηκε σφοδρή επίθεση. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των New York Times, Suzan Hansen, ο κ. Βαρουφάκης έχει ηχογραφήσει όλες τις συνομιλίες από τη συνεδρίαση ωστόσο δεσμεύεται από τους κανόνες της εμπιστευτικότητας και δεν μπορεί να τους δημοσιοποιήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ και ερωτηθείς για το θέμα είπε:
«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου στους θεσμούς είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν».
Ο ίδιος μιλώντας στους NYT διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν να δέχθηκε φραστική επίθεση στο Eurogroup της Ρίγας και αναφέρει:
«Τα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια φρενίτιδα ψεμάτων και συσκότισης για τα οποία είμαι βέβαιος ότι δεν φταίνε οι ίδιοι. Φαίνεται να υπήρξαν διαρροές από μέσα που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλες αυτές οι αναφορές ότι με κακομεταχειρίστηκαν, ότι με έβρισαν, ότι με αποκάλεσαν χασομέρη κι όλα αυτά: Επιτρέψτε μου να πω ότι τα αρνούμαι όλα με κάθε ίνα του σώματός μου».
Το εκτενές αφιέρωμα στον Γιάνη Βαρουφάκη που φιλοξενεί η εφημερίδα New York Times, έχει τίτλο «Ενας υπουργός Οικονομικών που ταιριάζει σε μια ελληνική τραγωδία;» Ο κ. Βαρουφάκης γνωρίζει πότε θα φύγει, επισημαίνει το άρθρο.
«Δεν πρόκειται να εξευτελιστώ και να εκτεθώ σε κίνδυνο από την άποψη των Αρχών και της λογικής», είχε δηλώσει στη δημοσιογράφο της εφημερίδας στις αρχές Μαΐου.
Συνεχίζοντας, το άρθρο σημειώνει ότι ο κ.Βαρουφάκης είχε μόλις επιστρέψει στην Αθήνα από τα ταξίδια επαφών του στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προειδοποιήσει τους εταίρους του ότι βρίσκονται αντιμέτωπη με μία ευρωπαϊκή κρίση: εάν δεν δανείσουν σύντομα χρήματα στην Ελλαδα, τότε θα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη. Είχε ακουστεί εκνευρισμένος, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι προκαλεί εντύπωση είναι οι αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το επίμαχο Eurogroup της Ρίγας, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών έγινε στόχος βαρύτατων χαρακτηρισμών από τους υπόλοιπους ομολόγους του.
«Τον Απρίλιο, αφότου μέσα ενημέρωσης ανέφερεαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης παραγκωνίστηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα, μετά την “επίθεση” με βαρείς χαρακτηρισμούς που δέχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στη Ρίγα, όπως τζογαδόρος και ερασιτέχνης, ο ίδιος στο λογαριασμό του στο Twitter είχε σχολιάσει: Εχουν ομόφωνο μίσος προς εμένα και χαιρετίζω το ομόφωνο μίσος τους για μένα. Μία φράση πολύ κοντά μου αυτές τις ημέρες».
Σύμφωνα με τον κ.Βαρουφάκη, η φράση αυτή δεν απευθυνόταν στους ομολόγους του αλλά στους δημοσιογράφους. «Τα μέσα ενημέρωσης εξιτάρονται με τις συγχύσεις και τα ψέματα, για τα οποία είμαι σίγουρος ότι ευθύνονται. Μοιάζει σαν υπήρξαν διαρροές, οι οποίες δεν συνδέονται με την πραγματικότητα. Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι με είπαν διάφορα, ότι μου είπαν ότι σπαταλάω το χρόνο και όλα αυτά. Αφήστε με να πω ότι το διαψεύδω ολόψυχα» δηλώνει ο κ.Βαρουφάκης.
Η δημοσιογράφος των ΝΥΤ, σημειώνει πάντως ότι ο υπουργός του είπε πως έχει καταγράψει (σε βίντεο ή ηχητικό) την εν λόγω συνάντηση, την οποία ωστόσο δεν μπορεί να δημοσιοποιήσεις για λόγους εμπιστευτικότητας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι «Είμαι τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».
Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών
Μιλώντας για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου εξήγησε ότι ανέλαβε τη θέση γιατί μετά από χρόνια, καθώς ένιωθε ότι δεν είχε επιλογή.
«Στη δεκαετία του ’80 ήμουν έξω φρενών για το απαρτχάιντ. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το ξεχνάνε. Εγώ δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Οχι επειδή είμαι ηθικά ανώτερος, απλά δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Παρομοίως, στην περίπτωση της κρίσης του 2008, ήταν η ηλιθιότητά της: Ηταν μία κρίση που ήταν περιττή», σημειώνει.
«Ηταν πολύ δύσκολο να αποφύγεις να είσαι πολιτικοποιημένος. Ηταν παντού γύρω σου».Αναφερόμενος στον πατέρα του τον χαρακτηρίζει «φιλελεύθερο διαφωτισμένο άτομο, όχι αριστερό. «Αλλά όταν μετανάστευσε στην Ελλάδα από το Κάιρο στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ο εμφύλιος πόλεμος ήταν ήδη σε εξέλιξη. Μία ημέρα, η αστυνομία τον χτύπησε, αλλά του δήλωσε ότι θα τον άφηνε ελεύθερο αν υπέγραφε την αποκήρυξη του κομμουνισμού», προσθέτει.
«Η μητέρα του κ. Βαρουφάκη, βιοχημικός, έβγαζε ένα κομμάτι ψωμί επειδή ήταν γυναίκα. Ενεπλάκη στο φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του ’70. Και ο ίδιος ήταν πολιτικός ακτιβιστής από νεαρή ηλικία. Οταν ξεκίνησε την καριέρα του ως ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ το σλόγκαν του ήταν «ανατρέψτε την κυρίαρχη ιδεολογία», κάτι που μερικοί φοιτητές του αργότερα το τύπωσαν σε μπλουζάκι», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το