Τοπικά

Αρχές του 2024 ξεκινά το LNG στο λιμάνι του Βόλου

Στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία” της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα εκδήλωση της εταιρείας Mediterranean Gas, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία προσωρινού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου LNG στο λιμάνι του Βόλου. Πρόκειται για το ARGO FSRU, για το οποίο μίλησαν δημόσια χθες τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Πετκίδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) Mohammad Sanusi Barkindo, ο οποίος ήρθε επί τούτου στην Ελλάδα.Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χ. Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, αλλά και οι Χ. Θεοχάρης και Κώστας Φραηγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πετκίδης αναφέρθηκε στο έργο λέγοντας ότι πρόκειται για έναν τερματικό σταθμό παγκόσμιου κύρους που ενισχύει την Ευρωπαϊκή διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Άμεσα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια, και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το ‘’ΑΡΓΩ’’ ΥΦΑ (πλωτή εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης), βασίζεται στην πιο πρόσφατη και πιο προηγμένη τεχνολογία που διατίθεται σε ολόκληρο τον κλάδο.Να σημειωθεί ότι το έργο παρακολουθεί στενά ο Αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil, που έχει υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την εταιρεία Mediterranean Gas για την τεχνική και εμπορική υποστήριξη του έργου, καθώς και για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Mediterranean Gas το FSRU “ΑΡΓΩ” έχει σχεδιαστεί προκειμένου να υποστηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής και να συμβάλλει στην ασφάλεια επάρκειας σε φυσικό αέριο για τη χώρα και την Μεσόγειο συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογείου. Πλεονέκτημα για το έργο αποτελεί η χωροθέτησή του στην κεντρική Ελλάδα, κοντά σε γειτονικές βιομηχανικές ζώνες καθώς επίσης και η εγγύτητά του στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, το λιμάνι του Βόλου μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο για την προμήθεια αυτόνομων μη διασυνδεδεμένων δικτύων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με φορτηγά μεταφοράς, προμήθειας και διανομής υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου s (Small Scale CNG & LNG, CNG & LNG Truck Loading) καθώς και ως σημείο τροφοδοσίας LNG Bunkering για πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας, κρουαζιερόπλοια αλλά και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το project προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μια προβλήτα με σημεία πρόσδεσης, υποθαλάσσιους και χερσαίους αγωγούς, μετρητικό σταθμό και διοικητικές εγκαταστάσεις. Η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης προβλέπεται να φτάνει τις 170 χιλ. κ.μ. ενώ η μέση δυνατότητα αεριοποίησης υπολογίζεται στις 590.000 cm/h με μάξιμουμ τις 884.000. Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία, το ΑΡΓΩ FSRU μέχρι το 2032 θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 46 φορτία LNG ετησίως για τη μεταφορά έως 4,3 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mediterranean Gas Βασίλης Πετκίδης στην ομιλία του ανέφερε:

«Το ARGO FSRU εμπνευσμένο από το ταξίδι των αργοναυτών, έρχεται να ρίξει άγκυρα στον Βόλο, μία στρατηγικά επιλεγμένη τοποθεσία με πλεονεκτική θέση στο δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου, δημιουργώντας μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, που θα διοχετεύεται στη συνέχεια στα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε όλη την Ελλάδα. Η Mediterranean Gas, είναι ένας νέος παίκτης στην αγορά αυτή που φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των τιμών ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Είναι μία νέα εταιρεία, όμως οι άνθρωποί της έχουν μία μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας. Το ARGO FSRU είναι ένας νέος σύγχρονος τερματικός σταθμός παγκόσμιας κλάσης που έρχεται για να προσθέσει στην δυναμική του φυσικού αερίου στη χώρα μας, διοχετεύοντας έως 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για την τροφοδοσία της αγοράς και της βιομηχανίας και το σύνολο των καταναλωτών. Έχοντας ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες η Mediterranean Gas εξασφάλισε την άδεια ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου. Συνεχίζουμε με την εκπόνηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης. Αξιολογούμε παράλληλα εναλλακτικές γεωγραφικές θέσεις στην περιοχή του Βόλου για την καταλληλότερη χωροθέτηση του τερματικού σταθμού, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Η έναρξη των κατασκευαστικών θα γίνει πριν το τέλος του 2022 και στόχος μας είναι το ARGO να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024. Είναι ένα έργο που θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία του Βόλου. Προβλέπονται όλες οι περιβαλλοντικές διασφαλίσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Η λειτουργία δε συνιστά κίνδυνο για τους κατοίκους. Αντίστοιχες μονάδες υπάρχουν σε πόλεις όπως η Βενετία, η Τοσκάνη, το Μπουένος Άιρες και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη Μαγνησία. Δεκάδες άνθρωποι θα εργαστούν στον τερματικό σταθμό στη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας του, στην πλειοψηφία του από την περιοχή του Βόλου και των γειτονικών περιοχών, ενώ εμμέσως θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, όπως μηχανολόγοι, μηχανικοί, πεεριβαλλοντολόγοι, διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και χειριστές βαρέων οχημάτων και εργατικό δυναμικό.

Θέλουμε να δώσουμε με το έργο αυτό τη δυνατότητα σε φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να κάνουν την πρακτική τους και να εργαστούν στο ARGO FSRU, ενώ θα επιδιώξουμε τη σύμβαση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια και προοδευτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα. Το ARGO FSRU είναι ένα έργο στον Βόλο, για τον Βόλο, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη με πολύπλευρα οφέλη για την κοινωνία.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το