Τοπικά

Αποψιλώνεται από ιατρικό προσωπικό η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αχιλλοπούλειο “Θ”

Σ14 Φ100

Ούτε στο 30% των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων νεφρού που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, δεν φτάνουν πλέον οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν μέχρι στιγμής σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να βοηθηθούν και οι νεφροπαθείς που ταλαιπωρούνται από την αιμοκάθαρση, ενώ στα οικονομικά θέματα αναμένεται να πληγούν από τη φοροκαταιγίδα και τη μείωση των συντάξεών τους.
Στα Καμένα Βούρλα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 14ο Εκλογοαπολογιστικό Πανελλήνιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, όπου αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το χώρο και τονίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Τουλάχιστον 150 αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος εξελέγη ξανά στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και μάλιστα τέταρτος στη σειρά με τις περισσότερες ψήφους.
Κεντρικό θέμα στο συνέδριο ήταν η μεγάλη μείωση των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων. Ο πρόεδρος των Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος τόνισε πως «την ώρα που στην Ισπανία πραγματοποιούνται μέσα σε ένα 24ωρο περίπου 24 μεταμοσχεύσεις νεφρού, στην Ελλάδα η αντίστοιχη εικόνα είναι απογοητευτική. Για παράδειγμα μέχρι στιγμής στο Νομό Μαγνησίας μόλις δύο δωρεές νεφρού έγιναν από πτωματικό δότη, όσες δηλαδή και πέρυσι. Αυτό που τονίστηκε στο συνέδριο ήταν ότι πανελλαδικά δεν φτάνουμε ούτε στο 30% των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων σε σχέση με τη διετία 2010-2011».

Από τα σχολεία
Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν πιο προωθημένες ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού. Θα πρέπει να ξεκινά η ενημέρωση του κόσμου από τα σχολεία για την ανάγκη της δωρεάς οργάνων, ενώ θα πρέπει να γίνουν συνεχώς ημερίδες από τη ΜΕΘ και το Εθνικό Οργανισμό μεταμοσχεύσεων επίσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τέλος στις ΜΕΘ πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι, οι οποίοι θα είναι σε επικοινωνία με τους συγγενείς, όταν συμβεί το μοιραίο στο αγαπημένο τους πρόσωπο, και να τους εξηγούν κάτω από ήρεμες συνθήκες για την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων και ότι μπορούν να σωθούν άλλες ανθρώπινες ζωές που βασανίζονται χρόνια».

Φοροκαταιγίδα
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Στις 4 Νοεμβρίου οι νεφροπαθείς μαζί με άλλες αναπηρικές ενώσεις πραγματοποιούν στην πλατεία Ομονοίας πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε πως «οι νεφροπαθείς είναι ανάστατοι, καθώς φοβούνται νέες μειώσεις στο εισόδημά τους με τη φοροκαταιγίδα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μείωση των επιδομάτων και των συντάξεων, καθώς και αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα».

Αποχωρούν γιατροί
Τέλος ο κ. Γιαννάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την αποψίλωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου σε ιατρικό προσωπικό λέγοντας πως «η μία θέση επικουρικού γιατρού νεφρολόγου λήγει τα Χριστούγεννα και δύο θέσεις ειδικευομένων λήγουν άμεσα, ενώ δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν από άλλους, καθώς οι νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό. Το ιατρικό προσωπικό στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποψιλώνεται και οι ανάγκες παραμένουν, ειδικά όταν υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που χάνεται χρόνος, αλλά και 97 αιμοκαθαρούμενοι που εξυπηρετούνται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το