Πολιτισμός

Απομνημονεύματα από το Γκαίρλιτς – Παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο το βιβλίο του Δημ. Μπενέκου

Άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας του Ελληνικού Σώματος Στρατού που βρέθηκε στο Γκαίρλιτς και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1913 έως το 1919, μιας εθνικά ταραγμένης εποχής κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, περιγράφονται στα στρατιωτικά «Απομνημονεύματα» του δεκανέα Νικολάου Μαργαριτούλη, από τον Προφήτη Ηλία του Άνω Βόλου Μαγνησίας. Αυτά επιμελήθηκε και σχολιάζει στο βιβλίο του ο τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Μπενέκος «Και εγώ ήμουν στο Γκαίρλιτς», το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για τη συγγραφή του βιβλίου ο κ. Μπενέκος τόνισε πως «όταν συνέγραφε εδώ και δυο – τρία χρόνια το βιβλίο για τον αείμνηστο Χέλμουτ Σέφελ που ήταν πρόξενος εδώ και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την κοινωνία του Βόλου και της Θεσσαλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα σημείο υπήρχε μια αναφορά ότι βρέθηκε στο Γκαίρλιτς ως μεταφραστής. Ταυτόχρονα, πληροφορήθηκα ότι υπάρχει και κάποιο ημερολόγιο, που αναφέρεται στο Γκαίρλιτς και ήταν του Μαργαριτούλη. Πήρα μόνο εκείνες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν. Με την πάροδο του χρόνου όταν ολοκληρώθηκε το έργο για τον Σέφελ, αντιλήφθηκα ότι το ημερολόγιο του Μαργαριτούλη από τον Άνω Βόλο είναι αυτοτελές και έχει μια αυτονομία και μάλιστα ιστορική, που περιγράφει γεγονότα από το 1913 μέχρι το 1919, δηλαδή το τέλος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέχρι και το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταφορά του Σώματος Στρατού που πήγε στο Γκαίρλιτς και ήταν και αυτός εκεί και δυστυχώς εξορία στην Κρήτη. Η μεγάλη σημασία του ημερολογίου είναι ότι περιγράφει με ουδετερότητα γεγονότα της καθημερινότητας, τα οποία δεν μπορούμε να τα πληροφορηθούμε ούτε από αρχεία, ούτε από στρατιωτικά έγγραφα και κάποια άλλη πηγή. Εκείνος μέσα στα γεγονότα, τα περιγράφει όπως τα ζει και εκεί είναι η μεγάλη του αξία χωρίς να παραλείπει όμως το ιστορικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας Γεώργιος Παπαρρίζος τόνισε πως «το βιβλίο του κ. Μπενέκου και η επιμέλεια που έχει κάνει στα «Απομνημονεύματα» του Ν. Μαργαριτούλη, φωτίζει ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που συνδέεται άμεσα και με τη γερμανική ιστορία σε μια περίοδο του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, που είναι άγνωστη στους περισσότερους. Φωτίζει μια πραγματικότητα τεσσάρων ετών όπου ένα κομμάτι του ελληνικού στρατού βρέθηκε φιλοξενούμενο στη Γερμανία εν καιρώ πολέμου μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που το έζησε. Αυτό είναι και η σημαντικότητα του έργου, ότι δεν αποτελεί μια εκτίμηση καταστάσεων και δεδομένων μετά από πολλά χρόνια από την εποχή που συνέβησαν, αλλά μια αξιολόγηση βάσει αποτυπώσεων και καταγραφών που κάνει ένας άνθρωπος που το ζει. Για το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλία είναι πολύ σημαντικές τέτοιες ενέργειες και τις υποστηρίζουμε, διότι αναδεικνύουν τις στενές συνεργασίες και σχέσεις που υπήρχαν διαχρονικά μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας πότε με θετικό και πότε με αρνητικό αντίκτυπο. Αλλά μέσα από αυτό σφυρηλατήθηκε μια σχέση, η οποία κράτησε πάρα πολλά χρόνια και εξακολουθεί να κρατά, διότι ο πολιτισμός είναι αυτό που ενώνει και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να μιλούν ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον».

Να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνιος Σμυρναίος, η δρ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Μιχαήλ Ζουμπουλάκης και τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το