Κόσμος

Απολογητικός Ντάισελμπλουμ για τα ποτά και τις γυναίκες: Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον

«Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον, γιατί ποτέ δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν» απαντάει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με δηλώσεις που έκανε αφήνοντας αιχμές εναντίον των χωρών του Νότου.

«Τις μέρες που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συνέντευξής μου (σ.σ. στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), τα λόγια μου συνδέθηκαν με την κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης την περίοδο της κρίσης. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έγινε αυτή η σύνδεση, καθώς αυτό δεν ήταν αυτό που είπα. Και σίγουρα δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω.

Η κρίση έχει επηρεάσει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρωζώνη με μεγάλο κοινωνικό κόστος και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι προσβλήθηκαν από τον τρόπο που εκφράστηκα.

Η επιλογή των λέξεων είναι φυσικά προσωπική όπως είναι ο τρόπος που εκλαμβάνονται».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει επίσης πως στη συνέντευξη που παραχώρησε «υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παραθέτοντας στα γερμανικά το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης.

«Αυτό που εννοούσα ήταν πως το συμφωνημένο πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη, τόσο με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι βασικό όλοι να δείχνουν την αναγκαία δέσμευση και την ευθύνη», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν ομόφωνα τη Δευτέρα την άρνηση του επικεφαλής του Eurogroup να παραστεί σε συζήτηση για την Ελλάδα, που γίνεται το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κλίμα για τον Ολλανδό είναι «βαρύ» το τελευταίο διάστημα, έπειτα από τις επίμαχες δηλώσεις του στη FAZ, για τις χώρες του Νότου.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον είχε καλέσει να μετάσχει στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι ευρωβουλευτές περίμεναν αυτή την ευκαιρία, για να επικρίνουν σκληρά τον Ντάισελμπλουμ ενώ ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε την άρνηση του προέδρου του Eurogroup να παραστεί στη συζήτηση. Τόνισε δε ότι παρόλο που δεν έχει νομική υποχρέωση να αποδεχθεί την πρόσκληση θα ήταν λογικό και αναμενόμενο κάποιος που ζητά από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τόσες πολλές θυσίες να είναι πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των πολιτών.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το