Τοπικά

Απολογισμός επιλεγμένων σχολικών δράσεων από το Γενικό Λύκειο Σκοπέλου

Πολλές και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιά στο Γενικό Λύκειο Σκοπέλου. Μερικές από τις επιλεγμένες σχολικές δραστηριότητες ήταν:
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του σχολείου με την εθνική ομάδα του παραολυμπιακού αθλήματος τυφλών goalball, στο κλειστό Γυμναστήριο Δήμου Σκοπέλου, ομιλία από τον προπονητή της ομάδας, κ. Αντώνη Ανάστο, και επίδειξη του αθλήματος με τη συμμετοχή και μαθητών του σχολείου. Γκολ στον ρατσισμό!
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο και στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Ασκληπιού, όπου έγινε σύντομη ενημέρωση από καθηγητές του σχολείου. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Βακράτσειο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου και ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και την ιστορία του αρχοντικού από την κ. Αικατερίνη Μεσολογγίτη.
Οι δράσεις πρόληψης της σχολικής βίας, στις 23 Νοεμβρίου 2018, περιλάμβαναν προβολή της βραβευμένης κοινωνικής ταινίας “Ο Ψύλλος”, για την ενίσχυση των επαγγελματικών στόχων των νέων. Στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σχολική εκδήλωση για το bullying στο σχολείο, με ομιλήτρια-συντονίστρια συζήτησης την ψυχολόγο κ. Άννα-Μαρία Κουτσούμπα.
Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το άναμμα κεριών στη γιορτή του Αγ. Σάββα, στο εκκλησάκι δίπλα από το σχολικό συγκρότημα.
Στις 23 Ιανουαρίου 2019, μέσα από μια διαδρομή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, σε χωματόδρομο με ελαιώνες και καταπράσινους αειθαλείς θάμνους, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το μικρό μοναστήρι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας στην Αμπελική Σκοπέλου. Το καλοσώρισμα επιμελήθηκε ο π. Ευάγγελος Κεχριώτης, ενώ για την ιστορία του μοναστηριού έγινε ενημέρωση από τον φωτογράφο, κ. Βιργίλιο Τσιούλλι.

Την περίοδο της Αποκριάς οι μαθητές συμμετείχαν στα όμορφα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, της Τράντας (1η Κυριακή) και στις Καλές (2η Κυριακή).
Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο φιλικός αγώνας μπάσκετ μαθητών ΓΕΛ (Χώρας) Σκοπέλου – Λ.Τ. Γλώσσας Σκοπέλου, ενώ στις 21 Μαρτίου έγινε βιωματική παρέμβαση στην Α΄ και Β΄ Λυκείου για τον ηλεκτρονικό εθισμό, από την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σκοπέλου, κ. Αικατερίνη Λιθαδιώτη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν τρεις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές. Από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2018 η Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκε την Κέρκυρα, και ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα: Φρούρια (Αρχαίο και Ενετικό), Ιόνιος Ακαδημία, Αψίδα, Μουσεία (Σολωμού, Ασιατικής Τέχνης), Δημοτική Πινακοθήκη, Σπιανάδα-Λιστόν, κάζα Παρλάντε, καθεδρικός ναός Αγ. Σπυρίδωνος, τάφοι των Καποδίστρια, παλιά πόλη, μνημείο θυμάτων στην Εβραϊκή Συναγωγή και μνημείο του Ολοκαυτώματος, Καθολικός ναός, κτίριο Δημαρχείου, πανεπιστημιακά τμήματα, πλατείες, Αχίλλειο, Μον Ρεπό, Κανόνι, Ποντικονήσι.

Από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου 2019, η Β΄ τάξη ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σκοπέλου επισκέφθηκαν το Ναύπλιο, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Παραλίες για πεζοπορία” των δύο σχολείων, με επίσκεψη σε συναρπαστικούς προορισμούς: Ακροναυπλία, Παλαμήδι, Αρβανιτιά, Ψαρομαχαλάς, Ναυτικός Όμιλος, παραλία, παλιά πόλη, πλατείες, Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος (έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε ο Ι. Καποδίστριας), ΚΠΕ Νέας Κίου, Μουσεία (Λαογραφικό Νέας Κίου, Βυζαντινό Άργους, Αρχαιολογικό Ναυπλίου), Χυμοποιείο Εσπερίδες, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου, αρχαιολογικός χώρος Ασίνης, Επίδαυρος, Μυκήνες. Στάση στην πανέμορφη γέφυρα της Χαλκίδας.
Από τις 4 έως τις 7 Απριλίου 2019 η Α΄ Λυκείου, πήγε εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Τουριστική αξιοποίηση παραλιών” του ΓΕΛ Σκοπέλου, με επίσκεψη σε σημεία μορφωτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος: Μουσεία (Δίον, Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Λαογραφικό Θεσσαλονίκης, Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Παλαί ντε Σπορ, Κέντρο Επιστημών και Τεχνολογίας Noesis, παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Υπηρέτης δύο αφεντάδων” από το ΚΘΒΕ, Ναός Αγ. Δημητρίου, Μπιτ Παζάρ, Ρωμαϊκή Αγορά, Πλατεία Αριστοτέλους, Παλιά Αγορά Μοδιάνο, Παλιά Αγορά Βλάλη (Καπάνι), Σκεπαστή Αγορά (Μπεζεστένι), βυζαντινές εκκλησίες, παλιά χαμάμ, Λαδάδικα, Λευκός Πύργος και πάρκο, Μακεδονία Παλάς, Νέα Παραλία, ιατρική ενημέρωση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Δάσος Σέιχ Σου (Χορτιάτης), Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ, Κάστρα), Χαμζά Μπέη Τζαμί, ανάκτορα και αψίδα Γαλερίου (Καμάρα), Ροτόντα, Συντριβάνι, Πανεπιστήμια (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, IHU). Στάση στον ηλιόλουστο Βόλο.

Στις 23 Μαϊου 2019 έγινε παρουσίαση φωτογραφιών από τα προγράμματα και προτάσεων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, με την διοργάνωση του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, ενώ είχε προηγηθεί στις 18 Απριλίου παρουσίαση του κειμένου μαθητριών της Β΄ Λυκείου με τίτλο “Παρουσίαση της Ρητορικής στον Ερμήν τον Λόγιον, στο τεύχος της 10ης Ιουλίου 1811”, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου, στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας με θέμα “Ο Άνθιμος Γαζής στο σχολείο” και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού σχολείων από το νομό.
Επίσης, υλοποιήθηκαν δυο μεγάλες πρωτοβουλίες του σχολείου, υπό την αιγίδα της ΔΔΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα και τη διάσωση Ελληνοεβραίων αδελφών μας στη Γλώσσα Σκοπέλου. Το σχολείο συμμετείχε με χαιρετισμό και αποσπάσματα από το θεατρικό έργο “Η Ανάκριση” του Πέτερ Βάις, από μαθήτριες της Α΄ Λυκείου. Άλλοι συμμετέχοντες: Ι.Μ. Χαλκίδος-Ιστιαίας-Β. Σποράδων, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Σκοπέλου, Γ/σιο Σκοπέλου, Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, φιλανθρωπικός οργανισμός Agape, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, Ισραηλιτικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας.

Στις 8 Μαϊου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σχολικής αντιπροσωπείας στο Εβραϊκό Μουσείο και στη Συναγωγή, καθώς και στα μνημεία των Ελλήνων Δικαίων των Εθνών και του Ολοκαυτώματος, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο εγκεκριμένο από το ΥΠΕΘ πιλοτικό πρόγραμμα για το Ολοκαύτωμα. Άλλοι συμμετέχοντες: 3ο και 8ο ΓΕΛ Βόλου, ΓΕΛ Αγριάς, ΓΕΛ Καναλίων.
Τέλος στις 29 Ιουνίου θα παρουσιαστούν στη Λέσχη της Εβραϊκής Συναγωγής Βόλου οι εμπειρίες των σχολείων από τη συμμετοχή στο project, καθώς και πρώτα έργα των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό, ενώ το project θα ολοκληρωθεί με επικείμενη μεγάλη εκδήλωση τον Σεπτέμβριο 2019.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το