Θ Plus

Απολίθωμα ηλικίας 540 εκατ. ετών είναι πρόγονος του ανθρώπου

Γνωρίστε τον αρχαιότερο πρόγονο του Ανθρώπου: λέγεται saccorhytus coronarius και έζησε πριν 540 εκατομμύρια χρόνια στα βάθη των ωκεανών -ή ό,τι τέλος πάντων υπήρχε τότε πάνω στη Γη.

Όπως τονίζει σε άρθρο του το BBC, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από Κινέζους, Βρετανούς και Γερμανούς παλαιοντολόγους εντόπισε στην Κίνα ένα “εξαιρετικά καλοδιατηρημένο απολίθωμα ενός πλάσματος που μάλλον αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην μακρά εξελικτική αλυσίδα που ξεκίνησε από το ψάρι και κατέληξε στον σημερινό Άνθρωπο”.

Το πλάσμα, που ανήκει στο είδος των δευτεροστομίων κι έχει ελλειπτικό σχήμα, ήταν μεγέθους μόλις ενός χιλιοστού και ζούσε στα βάθη των ωκεανών κι ειδικά κάτω από την άμμο του πυθμένα.

Διέθετε ένα τεράστιο στόμα, με την βοήθεια του οποίου τρεφόταν με μικρά μόρια φαγητού ή και με άλλα, εξίσου μικροσκοπικά με τον ίδιο, ζώα.

Σκεφτείτε δε και την έκπληξη των επιστημόνων όταν διαπίστωσαν πως το εν λόγω πλάσμα δεν διέθετε… πρωκτό, αλλά το τεράστιο στόμα του χρησίμευε ταυτόχρονα ως οπή τόσο συλλογής φαγητού, όσο και απόρριψης των όποιων περιττωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νature, ο saccorhytus coronarius αποτελεί τον πρόγονο μίας ευρείας γκάμας ειδών.

“Ως χαρακτηριστικό δείγμα ενός πρώιμου δευτεροστομίου, το συγκεκριμένο πλάσμα αποτελεί τον πρόγονο πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένου του Ανθρώπου”, τονίζει ο καθηγητής Σάιμον Κόνγουει Μόρις από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Βρετανία.

“Ο saccorhytus coronarius μας δίνει μια πρώτη εικόνα μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε από τα ψάρια και κατέληξε στον Άνθρωπο”, καταλήγει ο παλαιοντολόγος Ντέγκαν Σου από το κινεζικό πανεπιστήμιο Σιαν, της επαρχίας Σαανσι, όπου και βρέθηκε το απολίθωμα.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το