Πολιτισμός

Αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη – «Τις μεγάλες Απουκριές» από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

 

Με τους γνωστούς, αξιόλογους και καταξιωμένους εκπροσώπους της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα υποδέχεται το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου τις «μεγάλες Απουκριές», στο μεγάλο γλέντι που διοργανώνει για τα μέλη των χορευτικών του ομάδων και των οικογενειών τους, αλλά και τους φίλους του γενικότερα, αύριο Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 13.00 στο κέντρο Σουίπας Παλλάς (Αλυκές).
Καλεσμένοι είναι ο Νίκος και ο Κώστας Φιλιππίδης, οι οποίοι με ιδιαίτερο σεβασμό θα μας χαρίσουν τη μουσική τους δεξιοτεχνία ταξιδεύοντάς μας σε πολλούς τόπους με το ιδιαίτερο τοπικό χρώμα, όπως το εμπνεύστηκε και το εξέφρασε ο λαός μας.
Οι αδερφοί Φιλιππίδη στο κλαρίνο και το λαούτο, η Λευκοθέα Φιλιππίδη (κόρη του Νίκου) στο τραγούδι, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος στο βιολί, ο Κώστας Μερετάκης στα κρουστά και φιλική συμμετοχή ο νέος μουσικός από το Αιγίνιο Χρήστος Κακατάτσιος στο ακορντεόν.
Ο Νίκος Φιλιππίδης, γόνος μεγάλης οικογένειας μουσικών από την Κόνιτσα της Ηπείρου, είναι το πρώτο παιδί του γνωστού κλαρινίστα Φίλιππα και αρχίζει να παίζει φλογέρα από ηλικία έξι ετών. Κοντά στον πατέρα του ήδη από οκτώ ετών, έπαιζε σαντούρι, βιολί, ντέφι, λαγούτο, ακορντεόν και κλαρίνο, ενώ στα δεκάξι του κατέβηκε στην Αθήνα και έγινε απαραίτητο στοιχείο των γλεντιών των Αθηναίων συγχωριανών του. Μετά τον στρατό, το κλαρίνο γίνεται η αποκλειστική του απασχόληση μαζί με την έρευνα για την παραδοσιακή μουσική. Με μακρόχρονη θητεία στον χώρο της ελληνικής μουσικής έχει καθιερωθεί για τη βαθιά του γνώση και την αισθαντικότητα της τέχνης του. Με το συγκρότημά του έχει παίξει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις (Επίδαυρος, Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο κ.λπ.) και σε πληθώρα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με τους καλύτερους Έλληνες ερμηνευτές. Ο καταλυτικός του ρόλος στα ελληνικά μουσικά πράγματα πηγάζει από τη δική του ερμηνεία για την τέχνη του κλαρίνου, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στο μουσικό γίγνεσθαι. Τέλος, η οργανολογία του κλαρίνου και των συγγενών πνευστών τον απασχολεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ίδιος να κατασκευάζει το όργανο που χρησιμοποιεί. Το ύφος και το ήθος του τον κάνουν να χαίρει τον σεβασμό των συνεργατών του και ενός ιδιαίτερα μεγάλου κοινού.
Ο Κώστας Φιλιππίδης (αδελφός του Νίκου), εξαιρετικός επίσης δεξιοτέχνης στο λαγούτο, έχοντας και αυτός βιώσει κοντά στον πατέρα του την παραδοσιακή κουλτούρα, από πολύ νωρίς αγάπησε την παραδοσιακή μουσική. Από δώδεκα χρονών άρχισε να μαθαίνει λαούτο και να συνοδεύει τον πατέρα του στα πανηγύρια της περιοχής. Αργότερα στην Αθήνα ασχολήθηκε και μελέτησε τη μουσική και άλλων περιοχών αποδίδοντας μοναδικά τους ρυθμούς και το ύφος τους. Συνεργάστηκε πέντε χρόνια με το Θέατρο Ελληνικών Χορών Δώρα Στράτου και με πολλά άλλα χορευτικά συγκροτήματα. Πήρε μέρος σε συναυλίες και φεστιβάλ δημοτικής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για τους ενδιαφερόμενους, κάρτες συμμετοχής διατίθενται από την Εφορεία Χορού και το γραφείο του ΛΕΒ (Κοραή 79) καθημερινά 11.00-14.00 και στα τηλέφωνα 2421033938, 2421305753.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΑΑΔΕ: Μαζικά e-mail σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει το POS στην ταμειακή

Μαζικά ενημερωτικά e-mail σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση…

12 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Αλ.Μεϊκόπουλου με δικαιούχους που ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις από τις εκρήξεις στην 111ΠΜ

Συνάντηση με πολίτες της Νέας Αγχιάλου που εντάσσονται στους δεκάδες δικαιούχους αποζημιώσεων από τις εκρήξεις…

12 Μαρτίου 2024

Μαρινάκης για Τέμπη: Οι βασικές απαντήσεις θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη

Οι βασικές απαντήσεις στην τραγωδία των Τεμπών θα δοθούν από τη Δικαιοσύνη, οι κατηγορίες περί…

12 Μαρτίου 2024

Οι μαθητές του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου σε… ταξίδι στο χρόνο με την Άλκη Ζέη

Μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου βρέθηκαν στην πόλη της Λάρισας…

12 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση στον Βόλο με θέμα “Η Μετάβαση στο στόχο του Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα”

Ο Όμιλος Ηρακλής σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα «Η μετάβαση στο στόχο…

12 Μαρτίου 2024

Απειλούσε 17χρονη ότι θα διανείμει γυμνές φωτογραφίες της, αν δεν του έστελνε κι άλλες

Να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της ζητούσε επίμονα από 17χρονη και την απειλούσε ότι διαφορετικά…

12 Μαρτίου 2024