Κόσμος

Αποκάλυψη για την τραγωδία στο Norman Atlantic: Ενας ναύτης είπε για καπνό στο γκαράζ

Με λανθασμένο τρόπο είχε ρυθμιστεί το μαύρο κουτί του Norman Atlantic, στο οποίο ξέσπασε φωτιά στις 28 Δεκεμβρίου του 2014 με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χαθούν.

«Το μαύρο κουτί του Norman Atlantic είχε ρυθμιστεί με λάθος τρόπο, αλλά περνούσε τα τεστ κάθε χρόνο» γράφει η ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano», προσθέτοντας πως υπήρξε και πρόβλημα για την αποκρυπτογράφηση των στοιχείων του.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι η πυρκαγιά αυτή, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη οφείλεται και στο μπλακ – άουτ που βύθισε στο σκοτάδι το πλοίο, αλλά και σε τρία ανθρώπινα λάθη. Το κυριότερο, προσθέτει ο συντάκτης Αντρέα Τούντο, είναι ότι ετέθη σε λειτουργία το αντιπυρικό σύστημα σε λάθος γέφυρα του πλοίου, και με καθυστέρηση, αφού οι σχετικές κινήσεις έγιναν δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Η εφημερίδα, με αναφορά στην πραγματογνωμοσύνη, τονίζει ότι βάσει όλων των προηγούμενων πυρκαγιών που είχαν ξεσπάσει σε πλοία και το πώς είχαν αντιμετωπισθεί, «υπό τις συνθήκες αυτές, οι πιθανότητες περιορισμού της φωτιάς ήταν ουσιαστικά μηδενικές», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τονίζεται, τέλος, ότι «ουδείς ανησύχησε, όταν ένας ναύτης, μετά από τις πρώτες υποψίες, κατέβηκε στο γκαράζ και πρόσεξε ότι από ένα φορτηγό έβγαινε καπνός», κάτι που «φέρεται να δείχνει ότι για τον καπετάνιο και το πλήρωμα, το ότι από κάποια φορτηγά έβγαινε καπνός, δεν αποτελούσε ένα σημαντικό νέο».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το