Τοπικά

Από την Ανάβρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Η Σοφία Ράντζα εισήχθη στη Γεωπονική του Βόλου

Ήταν από τους κύριους στόχους της η εισαγωγή στη Γεωπονική, ώστε να μπορέσει να συνδυάσει τη φρέσκια επιστημονική γνώση, με όλα όσα μάθει ζώντας από μικρό παιδί μέσα στη φύση, τα βουνά και την αγροτική παραγωγή κοντά στους γονείς της.

Η Σοφία Ράντζα από το ΕΠΑΛ Αλμυρού μπόρεσε να εισαχθεί στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Με συστηματικό διάβασμα και προσήλωση στον στόχο έκανε το όνειρό της πραγματικότητα.
«Πέτυχα εκεί που ήθελα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό» τόνισε η 18χρονη, η οποία διαμένει με την οικογένειά της στην Ανάβρα.
Καθημερινά για χρόνια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ανεβοκατέβαινε κάθε μέρα από την Ανάβρα στον Αλμυρό για να παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο. Ένα δύσκολο καθημερινό δρομολόγιο, που όμως δεν την εμπόδισε να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει.
Έβαλε ως στόχο την εισαγωγή στη Γεωπονική, διάβασε, προσπάθησε και πέτυχε.
Η επιθυμία της να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο είναι μεγάλη. «Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο σπουδών θα πηγαινοέρχομαι μεταξύ Ανάβρας και Βόλου. Είναι απόσταση, αλλά θα τα καταφέρω» τόνισε η ίδια.

Η αγροτική παραγωγή είναι ο κλάδος που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Άλλωστε, από μικρή ηλικία βοηθά τους γονείς στην κτηνοτροφική δραστηριότητα που έχουν.
Μεγαλωμένη μέσα στη μαγεία της φύσης, γνωρίζει τον αγώνα των παραγωγών για να επιβιώσουν τις οικογένειές τους στα ορεινά της Μαγνησίας.
«Ασχολούμαι από το Δημοτικό με τον κλάδο της ζωικής παραγωγής και τώρα θα ήθελα να γνωρίσω και τη φυτική παραγωγή. Το να ζεις στη φύση, στο βουνό, είναι δύσκολο, αλλά και ωραίο» τόνισε η Σοφία, ενώ ερωτηθείσα για τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η Γεωπονική, επισήμανε πως «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές από τη Γεωπονική. Γενικότερα ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής μπορεί να προσφέρει διεξόδους στους νέους, αρκεί βέβαια να πιστέψουν σε αυτόν και να το θέλουν».
Στην Ανάβρα οι νέοι συνήθως ακολουθούν τον αγροτικό κλάδο με έμφαση στην κτηνοτροφία, πιστεύουν στις δυνατότητες που τους προσφέρει η κτηνοτροφική παράδοση με την ποιότητά της.

Και η Σοφία έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει αυτή τη δραστηριότητα και με τις γνώσεις που θα λάβει από τις σπουδές της στη Γεωπονική.
Μπορούν να έχουν τα ορεινά χωριά, όπως η Ανάβρα, μέλλον; Να κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους;
«Πιστεύω πως η Ανάβρα έχει μέλλον και οι νέοι μπορούν να βρουν εργασία και να προοδεύσουν στην αγροτική παραγωγή» τόνισε η Σοφία εκπροσωπώντας μια γενιά νέων που πιστεύουν στις δυνατότητες της περιφέρειας.
Μάλιστα υπογράμμισε πως «οι νέοι θα πρέπει να ασχολούνται με τον γεωπονικό κλάδο, είτε πρόκειται για τη ζωική είτε για τη φυτική παραγωγή, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία και την Ελλάδα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το