Πολιτισμός

“Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900” – Έκθεση φωτογραφίας της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Σέσκλο

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στον χώρο του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας Σέσκλου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Πινακοθήκης Αβέρωφ με τον τίτλο «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900». Η εκδήλωση είναι καρπός αγαστής συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου με το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Αισωνίας Σέσκλου και 3 ου Νηπιαγωγείου Αισωνίας Σέσκλου.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988. Έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου. Εκτός από τη Μόνιμη Έκθεση, διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις – θεματικές, αναδρομικές, ομαδικές ή άλλες ειδικότερου ενδιαφέροντος– με έργα που συγκεντρώνονται από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού.
Η Πινακοθήκη Αβέρωφ με την έκθεση αυτή έρχεται να προβάλλει και να αναδείξει τη βλάχικη πολιτισμική κληρονομιά ως συστατικό στοιχείο του τόπου μας. Θεωρεί ότι οι καιροί είναι ώριμοι για τη συστηματική έρευνα, μελέτη και παρουσίαση τόσο της ιστορικής όσο και της σύγχρονης συνείδησης και πραγματικότητας της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης. Ξεκινά λοιπόν την προσπάθειά της με την παρουσίαση των πολλαπλών βλάχικων ταυτοτήτων (τοπικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, πολιτισμικών κ.ά.), όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στις αρχές του 20ού αιώνα».
Πρόγραμμα εκδήλωσης εγκαινίων
⦁ Χαιρετισμοί επισήμων
⦁ Χαιρετισμοί Εκπροσώπων διοργανωτών Ομιλίες
⦁ «Οι δράσεις της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας», Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
⦁ «Οι Αρβανιτόβλαχοι του Σέσκλου», Γκάγκα Σταυρούλα, Αρχαιολόγος –μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3 ου Δ.Σ. Αισωνίας Σέσκλου & 3 ου Νηπ/γείου Αισωνίας Σέσκλου
⦁ «Το Σχολείο συναντά την τοπική πολιτιστική κληρονομία», Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Δάσκαλος-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Διευθυντής του Σχολείου.
Θα ακολουθήσει μπουφές με τοπικά εδέσματα στον χώρο της έκθεσης.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016- ανοικτά :10.00-13.00 και 18.00-21.00 και Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 -ανοικτά 10.00-13.00 Κλείσιμο έκθεσης με πολιτιστικό δρώμενο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το