Τοπικά

Απεβίωσε η Πία Χατζηνίκου

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή η ιδρύτρια του ιδρύματος “Αγγελίνης – Χατζηνίκου” στο Χόρτο Πηλίου Πία Χατζηνίκου. Η εκλιπούσα ήταν αδερφή του πιανίστα Γιώργου Χατζηνίκου που απεβίωσε πριν δύο χρόνια.

Το Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου” με έδρα το χωριό Χόρτο ιδρύθηκε το 1984 από την Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη. Τόσο η εργασία της Πίας Χατζινίκου, η οποία διατηρούσε για περισσότερο από 20 χρόνια ένα μοναδικό και παγκοσμίως αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό γραφείο, όσο και η καταγωγή της από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου της επέτρεψαν να συλλάβει και να υλοποιήσει ένα μέρος του πολιτιστικού της οράματος στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νοτίου Πηλίου.  Έχει φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών και ορχηστρών από διάφορες χώρες, φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες νέους καλλιτέχνες με ομότεχνους τους από όλο τον κόσμο.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Χόρτο.

Ποια ήταν η Πία Χατζηνίκου

Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η Ελλάδα αντιμετώπιζε αλλεπάλληλους πολέμους και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έκανε δειλά βήματα προς την εδραίωσή της. Στο πλαίσιο τέτοιων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη δημιούργησε το 1959 το πρώτο καλλιτεχνικό γραφείο με επικεφαλής μία γυναίκα, την ίδια. Το P.I.A. Agency (Promote International Arts) προσκάλεσε στην Ελλάδα καλλιτέχνες και παραστάσεις διεθνούς βεληνεκούς. Ανάμεσά τους το ιαπωνικό θέατρο Νοh, το Living Theatre, συνθέτες όπως οι Samuel Barber, Carl Orff, Karlheinz Stockhausen, μουσικούς όπως οι Rostropovich, Arrau, Cherkassky, οι πιο σημαντικοί θίασοι μπαλέτων της Ευρώπης καθώς και όρχηστρες. Η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη ταξίδεψε ανά την υφήλιο και επιμελήθηκε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που τα θέματά τους εστίαζαν στα εθνικά στοιχεία, τα έθιμα, και τη διαφορετικότητα ανάμεσα στις κουλτούρες. Εκείνη ήταν που οδήγησε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών ο Κάρολος Κουν με το Θέατρο Τέχνης και η Ζουζού Νικολούδη με τα Χορικά, προς τη διεθνή αναγνώριση διοργανώνοντας παραστάσεις τους στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη ήταν μια βαθιά καλλιεργημένη γυναίκα, μιλούσε ξένες γλώσσες και τα ενδιαφέροντά της κάλυπταν ευρύτατο πεδίο αντικειμένων. Εκείνο, όμως, που την χαρακτήριζε ιδιαιτέρως ήταν μια αλάνθαστη εσωτερική πυξίδα προς την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία θεμελίων για τις νεότερες γενιές. Αντιλαμβανόταν τις Τέχνες ως το απόλυτο μέσον επικοινωνίας των λαών και με αυτό το σκεπτικό το 1984 ίδρυσε το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνης-Χατζηνίκου, το οποίο ανέλαβε τη διοργάνωση του θερινού Φεστιβάλ Χόρτου, στο παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου. Για 33 συναπτά έτη το Φεστιβάλ Χόρτου έχει φιλοξενήσει ορχήστρες, θέατρο και χορό, εκθέσεις, παραδοσιακές ομάδες, παιδαγωγούς και μέντορες στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού. Η επιθυμία της ήταν μέσω των εκδηλώσεων αυτών να φέρει σε επαφή τον τοπικό καλλιτεχνικό και μη πληθυσμό με κορυφαίους εκπροσώπους της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής ώστε μαζί να ανακαλύψουν εκ νέου το γιατί είναι απαραίτητη η Τέχνη. Όλα τα προαναφερθέντα τα πραγματοποίησε με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και ρευστοποιώντας την προσωπική της περιουσία. Η Πία Χατζηνίκου-Αγγελίνη μας κληροδοτεί ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο αλλά και την ευθύνη να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τις Τέχνες ως τον πυρήνα της εκπαίδευσης αλλά και της επικοινωνίας των λαών.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το