Τοπικά

Απέτρεψαν θαλάσσια ρύπανση στην Αγριά – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση του Λιμεναρχείου Βόλου (photos)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση καταπολέμησης ρύπανσης της θάλασσας που διοργάνωσε σήμερα το  Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά περιελάμβανε  και την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας στις ακτές της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων Α.Ε.) και  της ΑΓΕΤ – Ηρακλής (Εργοστάσιο Βόλου).
Στις 8:30 το πρωί ξεκίνησε το θεωρητικό μέρος της άσκησης και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα, ενώ στις 11:00 έγινε το πρακτικό μέρος στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ΑΓΕΤ Ηρακλής – ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε δεξαμενόπλοιο που κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης πετρελαίου στις εγκαταστάσεις ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., λόγω μη ορθής εφαρμογής του συνδέσμου παράδοσης του δεξαμενόπλοιου παρατηρήθηκε διαρροή περίπου 6 m3 πετρελαίου (Marine Gas Oil) στη θάλασσα. Μικρό τμήμα της κηλίδας λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών κατευθύνθηκε προς τις εγκαταστάσεις τις ΑΓΕΤ Ηρακλής ενώ το μεγαλύτερο τμήμα αυτής βρισκόταν εντός της θαλάσσιας περιοχής της εγκατάστασης ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.
Σκοπός της άσκησης ήταν η από κοινού εκπαίδευση των εμπλεκόμενων μερών (Κ.Λ. Βόλου – ΑΓΕΤ Ηρακλής – ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. – NORTH AEGEAN SLOPS EMAE – Εθελοντικές ομάδες Ν. Μαγνησίας) για την απόκτηση εμπειρίας και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών.

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας εξήρε τη σημασία διενέργειας τέτοιων ασκήσεων:
«Κάθε ένα ή δύο χρόνια γίνεται άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή μας. Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε αναπτύχθηκαν δύο φράγματα στην ΑΓΕΤ και στην ΕΛΙΝ. Ως εθελοντές βοηθήσαμε στο να απλώσουμε τα φράγματα για να περιορίσουμε όσο γίνεται ταχύτερα την περιβαλλοντική μόλυνση. Ρίξαμε επίσης αντιρρυπαντικά υλικά στη θάλασσα για να συλλεχθούν τα πετρελαιοειδή και να βγουν στην ακτή με τα ειδικά εργαλεία και τις αντλίες. Είναι μια άσκηση που πρέπει να γίνεται συχνά καθώς πρόκειται για ένα θέμα, που αν συμβεί, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα”.

Από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο υπεύθυνος του υγρού στοιχείου Ευάγγελος Βαμβακάς δήλωσε ότι η ομάδα, πιστή στο κάλεσμα των αρχών του Βόλου και στην προκειμένη περίπτωση του Λιμεναρχείου συμμετείχε και φέτος στην άσκηση θαλάσσιας ρύπανσης. «Η ΕΟΔ Μαγνησίας είναι ευαίσθητη σε θέματα περιβάλλοντος και με όλες τις δυνάμεις της, με το πλωτό μέσο και με έμψυχο υλικό είναι πάντα στη διάθεση των αρχών προκειμένου να συνδράμει στην προστασία του περιβάλλοντος και στο να έχουμε καθαρές θάλασσες” ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το