Τοπικά

“Απαιτείται διπλή προσοχή με την Τουρκία” – Ομιλία του Βολιώτη πρώην διπλωμάτη Χάρη Δημητρίου

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και η στάση που οφείλει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στους «λεονταρισμούς» και τις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής ομιλίας που έδωσε στον Βόλο ο συνταξιούχος, πλέον, πρέσβης και πληρεξούσιος υπουργός επί τιμή κ. Χάρης Δημητρίου. Ο Βολιώτης πρώην διπλωμάτης αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, στην οποία κυριαρχούν επίσης οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την ονομασία των Σκοπίων.

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις που γίνονται στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως είναι ακόμη πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση: «Στο Σκοπιανό τα πράγματα είναι ακόμη εν εξελίξει και θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις. Υπάρχει μία κινητικότητα και δείχνει να έχει καλές προοπτικές για τη χώρα μας. Όμως, επειδή βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις και προφητείες. Απλά εύχομαι να πάνε όλα καλά, γιατί είναι κρίμα ένα τέτοιο πρόβλημα να διαιωνίζεται τόσα πολλά χρόνια και να μας στερεί από ευκαιρίες επιχειρηματικές και να μας δυσκολεύει στις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους συμμάχους».

Ο κ. Δημητρίου συνέστησε ψυχραιμία από την Ελλάδα απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν

Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος βρέθηκε στο βήμα του ομιλητή στην εκδήλωση κοπής πίτας του Ροταριανού Ομίλου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όμως, το σκηνικό έντασης που συντηρεί η Τουρκία κυριάρχησε στην ομιλία του συνταξιούχου πρέσβη. Έχοντας την εμπειρία από την πορεία δεκαετιών στη διπλωματική υπηρεσία, εστίασε στον τουρκικό παράγοντα, λέγοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος από την άλλη πλευρά του Αιγαίου» και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το προχθεσινό συμβάν στα Ίμια με την προσέγγιση της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» από μία ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής: «Έστω και από λάθος, μπορεί να έχουμε ανάφλεξη. Το είδαμε την Τετάρτη που μας πέρασε στα Ίμια, όπου φτάσαμε σε θερμό επεισόδιο. Επίσης, οι αερομαχίες στο Αιγαίο δυνητικά επίσης είναι επικίνδυνες. Αρκεί ένα ατύχημα να γίνει κι επομένως εκεί για μένα χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα. Να μη δίνουμε λαβή σε προκλήσεις».

Ο κ. Χάρης Δημητρίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός στους χειρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίον είπε: «Έχει δείξει πως μπορεί να φτάσει στα άκρα. Πιστεύω πως κάνει κινήσεις, οι οποίες ενέχουν κίνδυνο, όπως είναι οι αμφισβητήσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Χρειάζεται να είμαστε διπλά προσεκτικοί με την Τουρκία απ’ ότι συνήθως».
Έκανε επίσης μνεία για την υπόθεση Ζαράμπ, που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ. «Η Τουρκία είναι επικίνδυνη και προκλητική, ακόμη και απέναντι στις ΗΠΑ. Απειλεί μέχρι και τους Αμερικανούς για το θέμα του Τούρκου που κατέθεσε στην αμερικανική δικαιοσύνη για τις κομπίνες της οικογένειας Ερντογάν», τόνισε χαρακτηριστικά, αφού η κατάθεση του Τούρκου επιχειρηματία ιρανικής καταγωγής Ρεζά Ζαράμπ «καίει» τον Ερντογάν για την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν και τη μεταβίβαση χρημάτων συγγενών του Προέδρου της Τουρκίας σε offshore εταιρείες. «Βλέπουμε το πόσο επιθετική είναι η στάση της Τουρκίας και στην περίπτωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Αν και ο διακεκριμένος πρώην διπλωμάτης συνέστησε ψυχραιμία, στο ερώτημα για το εάν αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ηττοπάθεια απέναντι στον… προαιώνιο εχθρό της Ελλάδας, απάντησε με νόημα: «Το δεδομένο είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην Τουρκία. Τουλάχιστον έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, με τη συγκεκριμένη ηγεσία κι αυτές τις περιστάσεις. Συμφωνώ με την άποψη πως από αρκετούς η διατήρηση μίας ψύχραιμης στάσης εκλαμβάνεται ως ηττοπάθεια. Όμως, στις περιπτώσεις ετούτες, για να επιδείξεις δυναμισμό οφείλεις να έχεις εξασφαλίσει ορισμένα πράγματα. Όπως για παράδειγμα, να είσαι οικονομικά ισχυρός. Διότι ο δυναμισμός σημαίνει επεισόδια στον αέρα, ενδεχομένως απώλειες αεροσκαφών και χειριστών, και όλα αυτά στοιχίζουν. Κι όταν δεν έχεις να πληρώσεις το επίδομα θέρμανσης, το να χάσεις έστω και δύο-τρία πολεμικά αεροσκάφη είναι κάτι παραπάνω από πολυτέλεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το