Τοπικά

Απαισιόδοξοι οι Βολιώτες για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα μαθητών “Θ”

βολιώτες

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Βολιώτες για την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 3ουΓενικού Λυκείου Βόλου. Περισσότερο επιφυλακτικοί είναι οι νέοι ηλικίας 18-30 ετών, οι πολίτες ηλικίας 45-60 ετών, αλλά και άνω των 60 ετών, που εκτιμούν σε ποσοστό μέχρι και 80% ότι η ανάπτυξη την επόμενη πενταετία θα είναι είτε μηδενική είτε ελάχιστη. Λίγο πιο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες ηλικίας 30-45 ετών που αναφέρουν σε ποσοστό 42% ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί. Επίσης, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους, όλες οι άλλες ηλικίες θεωρούν ακόμη και σε ποσοστό 90% ότι η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε την Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 250 Βολιωτών και εντάχθηκε στο projectενός τμήματος της Α’ Τάξης Λυκείου με τίτλο «Αγορά». Μάλιστα είναι ίσως η πρώτη έρευνα που αποτυπώνει με τόσο μεγάλο δείγμα την άποψη των Βολιωτών για το θέμα αυτό.

Ο υπεύθυνος διεξαγωγής του project, καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Νίκος Αγλαΐνης τόνισε πως «κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μαθητών του Α1 Τμήματος του 3ου ΓΕΛ Βόλου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Αγορά» που αφορά στην ιστορία της οικονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την κατανόηση των αρχών της οικονομίας και τις συνέπειες αυτών στην καθημερινότητά μας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και αρχικά συλλέχτηκε το υλικό ανά χρονική εποχή, όπως από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή εποχή, την Αναγέννηση, τη Βιομηχανική Επανάσταση και τα νεότερα χρόνια. Μετά την επεξεργασία του υλικού, οι μαθητές καλλιέργησαν την κριτική τους ικανότητα και συνέθεσαν μια βιντεοπαρουσίαση σε μορφή ντοκιμαντέρ που αφορά στην οικονομία στις τελευταίες δύο δεκαετίες με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τις συνέπειές της στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα στοιχειοθετήσαμε ένα ερωτηματολόγιο δέκα ερωτήσεων, έξι από αυτές για τη γνώση των συμπολιτών μας για βασικές οικονομικές έννοιες και τέσσερις που καταδείκνυαν τη θέση τους στην καθημερινή οικονομική κατάσταση. Η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε και έγινε η επεξεργασία τους. Η έρευνα παρουσιάζεται και ψηφιακά, ενώ απομένει για να ολοκληρωθεί το project μας, να παρθούν και οι απόψεις τοπικών φορέων, όπως Εργατικού Κέντρου Βόλου, Επιμελητηρίου. Μέσα από αυτή την έρευνα επιδιώκουμε να διασπείρουμε τη γνώση αρχικά στους μαθητές και στη συνέχεια στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο».

Πολλαπλά οφέλη

Μέσα από την έρευνα οι μαθητές είχαν πολλαπλά οφέλη, καθώς πρώτον ενημερώθηκαν για οικονομικούς όρους που απασχολούν την επικαιρότητα και γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση αυτή στον περίγυρό τους, δεύτερον ήρθαν σε επικοινωνία με τον κόσμο της πόλης και εισέπραξαν την αγωνία, τον προβληματισμό και την προσδοκία τους για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, καθώς και τις προοπτικές της, τρίτον εξοικειώθηκαν με τη διεξαγωγή μιας έρευνας τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό σκέλος της.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα της δράσης ήταν η συνειδητοποίηση πως κακές συνήθειες των Ελλήνων, όπως η φοροδιαφυγή, η μη έκδοση απόδειξης σε μια συναλλαγή, ουσιαστικά πλήττει το κράτος και τις επόμενες γενιές που θα στηριχθούν από αυτό.

Η μαθήτρια Μερόπη Γιαμάκου ενθουσιάστηκε από τη γνώση που έλαβε για τα οικονομικά θέματα από την αρχαιότητα μέχρι και τις νεότερες μέρες. «Διαπιστώσαμε μέσα από την έρευνα ότι ο ρόλος της οικονομίας είναι κυρίαρχος στις ζωές μας. Μάλιστα από το ερωτηματολόγιο οι συμπολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη λειτουργία του Κράτους και δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη» τόνισε.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Λεμονιά Γιαλλίδη μας είπε ότι «είναι πολύ σημαντική η γνώση στη σημερινή εποχή, ώστε να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε πιο ομαλά τις διάφορες καταστάσεις. Επίσης ένα στοιχείο που μου έμεινε από την έρευνα, είναι ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κρίση στη χώρα, ενώ ήταν σημαντικό πως ακόμη και οι ηλικιωμένοι, ήταν αρκετά ενημερωμένοι για τη γενικότερη κατάσταση».

Παίρνοντας το λόγο ο μαθητής Ευγένιος Βλάχος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η προοπτική ανάκαμψης. Όταν εμείς θα αποφοιτήσουμε από τα ΑΕΙ, ας ελπίσουμε ότι θα έχει μειωθεί η ανεργία και θα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες ευκαιρίες για εργασιακή αποκατάσταση». Πρόσθεσε δε πως η τεχνολογία έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της οικονομίας και του εμπορίου και συμπλήρωσε πως, δυστυχώς, στις μέρες μας η φορολογία έχει αρνητικό πρόσημο για τους πολίτες τη στιγμή που θα έπρεπε να λειτουργεί για το καλό του κράτους.

Από την πλευρά της η μαθήτρια Φωτεινή Γούναρη μας τόνισε πως «μέσα από την έρευνα ήρθαμε σε μια επικοινωνία με τον κόσμο για το πώς αντιλαμβάνεται την υπάρχουσα κατάσταση. Και παρατήρησα ότι πολλοί έχουν μια άποψη και γνώση για το ζήτημα».

Επίσης ο μαθητής Ηλίας Γκέκας σημείωσε πως «μάθαμε για οικονομικούς όρους που ακούμε καθημερινά και μας επηρεάζουν πλέον. Το πρόγραμμα μας ωφέλησε πάρα πολύ και αντλήσαμε πλούσια ενημέρωση για την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση».

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο του ερωτηματολογίου οι συμπολίτες ρωτήθηκαν πρώτα αν γνωρίζουν οικονομικές έννοιες, όπως «ΑΕΠ», «Πληθωρισμός», «Κρατικός προϋπολογισμός», υπεράκτιες εταιρείες, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ο ρόλος της φορολογίας και η χρησιμότητά της, η παγκοσμιοποίηση.

Η πλειονότητα των συμπολιτών απάντησε θετικά. Μάλιστα οι ηλικίες 30-60 ετών δήλωσαν ότι γνωρίζουν σε ποσοστό μεταξύ 70-75%, ενώ στους ηλικιωμένους αυτό το ποσοστό έπεσε στο 57%. Επίσης στους νέους 18-30 ετών δήλωσε ότι γνωρίζει τους όρους σε ποσοστό 53,5%.

Στις ηλικίες 18-60 ετών κυριαρχεί η άποψη ότι η παγκοσμιοποίηση δεν ωφέλησε την Ελλάδα. Μάλιστα στις ηλικίες 30-45 ετών αυτό το ποσοστό αγγίζει και το 88,4%, επίσης υψηλό, 77%, είναι στις ηλικίες 45-60 ετών, ενώ στους νέους 18-30 ετών στο 65%. Αντιθέτως οι ηλικιωμένοι κρίνουν θετικά την παγκοσμιοποίηση.

Για το πόσο ωφέλιμος είναι ο θεσμός της ιδιωτικοποίησης, «πολύ» και «πάρα πολύ» δήλωσε το 48% των συμπολιτών ηλικίας 30-45 ετών, ενώ στις ηλικίες 45-60 ετών απάντησε για το ίδιο θέμα ένα ποσοστό 30% και στους ηλικιωμένους ένα ποσοστό 33%. Στους νέους θετική άποψη υπάρχει μόλις για το 21,5%.

Στο ερώτημα «Υπάρχει προοπτική οικονομικής ανάπτυξης στα επόμενα πέντε χρόνια;» όλες οι ηλικιακές κατηγορίες απάντησαν αρνητικά. Μόνον στη ηλικία 30-45 ετών απάντησαν «πολύ» και «πάρα πολύ» το 42%. Στις υπόλοιπες ηλικίες, το «καθόλου» και το «λίγο» αγγίζει αθροιστικά ακόμη και το 85%. Στις ηλικίες 18-30 ετών «καθόλου» απάντησε το 17,6% των ερωτηθέντων και «λίγο» το 60,8%, στις ηλικίες 30-45 ετών «καθόλου» είπε το 25% και «λίγο» το 33%, στις ηλικίες 45-60 ετών είπε «καθόλου» το 35,4% και «λίγο» το 39,6%, στις ηλικίες άνω των 60% «καθόλου» απάντησε το 44,5% και «λίγο» το 22,1%.

Σε γενικές γραμμές όλοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρή που προφανώς δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.

Επίσης στους πολίτες τέθηκε και το θέμα της άρρηκτης σύνδεσης της οικονομίας με την πολιτική, όπου με εξαίρεση τις ηλικίες 45-60 ετών, οι υπόλοιπες είπαν ότι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες είτε καθόλου είτε ελάχιστα.

Οι συμμετέχοντες

Στη διεξαγωγή της έρευνας ενεργοποιήθηκαν οι εξής: Υπεύθυνος καθηγητής Αγλαΐνης Νίκος ΠΕ 11, μοντάζ – τεχνική υποστήριξη Βλάχος Ευγένιος, Γκέκας Ηλίας, παρουσίαση ανά εποχή – scriptΑραμπατζής Κ., Βάτσιος Χ., Αναγνώστου Α., Γκίζας Χ., Ζουρνατζής Β., Αντωνόπουλος Π., Γούναρη Φ., Γκαγιάννη Αικ., Γιόλα Αικ., Γιαμάκου Μ., Γιαλίδη Λ., Γάτου Κ., Βαγγελούδη Μ., Αντωνίου Σ., Δαγκλή Ζ., Θωμαΐδης Ε., Βουλγαρίδη Μ., Θεοχάρη Δ. Σκηνοθετική επιμέλεια Αγλαΐνης Νίκος ΠΕ11, Βλάχος Ευγένιος, Γκέκας Ηλίας. Μουσική επιμέλεια Βλάχος Ευγένιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το