Κατηγορίες: Τοπικά

Απεντάχθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ ο βιολογικός καθαρισμός της Ζαγοράς “Θ”

Απεντάχθηκε το έργο της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το οποίο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του Υπουργείου περιβάλλοντος.

Για την αρνητική αυτή εξέλιξη ενημερώθηκε πριν μερικές ημέρες η Δημοτική Αρχή και το ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Κουτσάφτης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος τόνισε πως ανάμεσα στα έργα βιολογικών καθαρισμών που απεντάσσονται πανελλαδικά είναι και του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε για καιρό στόχο του Δήμου, προκειμένου να προστατευθεί το παραλιακό μέτωπο και να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συνάδει και με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή και τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ τόσο για τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου, όσο και τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς προϋπόθετε την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, αλλά και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

Για την κατασκευή των υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου και ειδικά το παραλιακό της μέτωπο, όπως Αη-Γιάννης, Νταμούχαρη, Παπά Νερό είχε εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη που υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο σχετικό πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα για τη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου ήταν να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που ήταν η κατασκευή του. Για το βιολογικό καθαρισμό στη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς απαιτούνταν να γίνουν πιο πολλά βήματα.

Πάντως υπάρχουν και άλλοι Δήμοι πανελλαδικά που είδαν το έργο του βιολογικού καθαρισμού να απεντάσσεται από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου παρακολουθεί το θέμα, ενώ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης βρισκόταν σε επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες και με επιστήμονες από Πανεπιστήμια για να διερευνήσει το ζήτημα της επεξεργασίας λυμάτων.

Το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ένα από τα οκτώ Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Με βάση τον προϋπολογισμό του, είναι το τρίτο μεγαλύτερο τομεακό και πέμπτο μεταξύ των 13 συνολικά Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συγχρηματοδοτείται από δύο Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, κοντά στο 90%, από το Ταμείο Συνοχής και έχει 11 άξονες – προτεραιότητες.
Όμως, νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να μιλήσουμε λίγο για την ουσία του Προγράμματος που είναι η αειφορική διαχείριση των περιβαλλοντικών μέσων, του φυσικού αποθέματος και των αστικών κέντρων, έδαφος, υδάτινο περιβάλλον, ατμόσφαιρα, φύση, καθώς και μια σειρά από συνοδευτικές – κατά κάποιο τρόπο – ενέργειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, το σχεδιασμό και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής και βελτίωση της απόκρισης της κοινωνίας και των πολιτών. Κατά κάποιο τρόπο, οι δύο αυτοί γενικοί στόχοι είναι και η χρηματοδότηση από τους δύο πόρους, Ταμείο Συνοχής αφενός και ΕΤΠΑ αφετέρου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023